Modalitati de Optimizare a Educatiei Ecologice Formale in Invatamantul Preuniversitar

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Dezechilibrul ecologic existent la scara globala generalizeaza ingrijorarea omenirii si motiveaza cresterea cererii de educatie ecologica. Sanatatea planetei depinde de atitudinea fiecarui cetatean fata de ecosistemul cu care interactioneaza. De aceea, educatia ecologica trebuie sa devina o preocupare coerenta si permanenta a tuturor cadrelor didactice.
Un obiectiv extrem de important pentru viitorul omenirii este acela de a asigura imbunatatirea constanta a calitatii vietii pentru aceasta generatie si pentru cele viitoare, in asa fel incat sa fie respectata mostenirea noastra comuna - planeta pe care traim. Pentru a indeplini acest obiectiv trebuie sa invatam constant - despre noi, despre potentialul nostru, despre limitele noastre, despre relationarea cu ceilalti si cu mediul in care traim. Educatia ecologica pentru o dezvoltare durabila reprezinta o indatorire pe viata care se constituie intr-o provocare pentru indivizi, institutii si societate sa vada ziua de maine ca pe o zi ce apartine tuturor sau nu va apartine nimanui.
Realitatile demostreaza ca ,,analfabetismul ecologic" conduce la ignorarea problemelor deosebit de complexe ale protectiei mediului sau chiar la manifestarea unui comportament ostil, iresponsabil fata de mediu, cu efecte din ce in ce mai grave asupra starii acestuia (Arhip A., 1996). Mai mult, se admite ca marile probleme cu care se confrunta natiunile in materie de mediu sunt provocate nu numai de proasta gestiune a ecosistemelor si resurselor naturale, ci si de actiunea desfasurata pe baza unor decizii eronate adoptate la nivel local, regional sau international, de aplicare necorespunzatoare a regulamentelor si instructiunilor existente, care la randul lor se datoreaza ignorantei sau lipsei de informatii exacte, lipsei unei educatii solide si a formarii adecvate.
Atitudinea elevului fata de natura se formeaza si se afirma in stransa legatura cu cunostintele ecologice teoretice pe care acesta le poseda, cu convingerile, semnificatia morala si estetica, dar si cu activitatea practica in raport cu mediul.
Astfel, apare necesitatea constituirii si dezvoltarii unei culturi ecologice a omului contemporan, inteleasa ca un ansamblu coerent de informatii adecvate, capabile sa determine convingeri si atitudini constructive, responsabile, fata de protectia, conservarea si ameliorarea mediului ambiant (Arhip A., 1996).
Educatia ecologica este un proces ce necesita timp pentru dezvoltarea atitudinilor, priceperilor si deprinderilor care sa creeze un comportament ecologic al cetatenilor, deoarece populatia nu poate sa-si dezvolte un comportament adecvat atata vreme cat nu intelege problemele de mediu prin prisma constientizarii efectelor ulterioare ale actiunilor lor. 
Educatia ecologica presupune o formare pertinenta, dar si o constientizare a indivizilor de toate varstele, la toate nivelurile, in cadrul scolar si extrascolar, fata de starea mediului si problemele sale, astfel incat sa creeze convingeri si atitudini comportamentale favorabile solutionarii sau diminuarii acestor probleme si evitarii aparitiei altora noi.
Normele de etica ecologica implementate prin modalitatile de educatie formala, informala si nonformala, prin care populatia devine constienta de actiunile ei si participa activ la actul decizional, pot fi considerate in contextul unei educatii ecologice pentru o dezvoltare durabila.
Educatia ecologica constituie o componenta esentiala a efortului intreprins de diferite tari pentru a da educatiei o mai mare eficienta. Acest scop va fi atins pe deplin numai in masura in care mijloacele necesare implicarii educatiei ecologice vor fi clar incluse in politicile si in planificarea generala a educatiei. Adoptand o formulare holista, fondata pe o intelegere larg interdisciplinara, educatia ecologica creeaza o viziune de ansamblu conforma realitatii raportului dintre capitalul natural si sistemul socio-economic. 
O educatie ecologica va ajuta la intelegerea si constientizarea faptului ca in natura exista legi inexorabile, ca omul poate gospodari planeta numai cunoscand-o in intregime si folosindu-i legile, pe cele imuabile si pe cele trecatoare (Sahleanu V.,1989).
Capitolul I
Educatia ecologica formala si importanta ei pentru dezvotarea durabila
1. Definitia, formele si obiectivele educatiei ecologice
Educatia ecologica este procesul prin care sunt recunoscute valori si clarificate concepte pentru a se putea dezvolta abilitati si atitudini necesare intelegerii si aprecierii relatiilor dintre om, cultura din care face parte si mediul biofizic. Educatia ecologica include si exersarea luarii de decizii si formularea unui cod propriu de conduita privind calitatea mediului. In declaratia adoptata in cadrul Conferintei de la Tbilisi (1977) se afirma ca educatia ecologica ar trebui sa ,,incurajeze initiativa, spiritul de responsabilitate si dedicatie pentru edificarea unui viitor mai bun".
Obiectivele educatiei ecologice pot fi astfel descrise in termenii extinderii si constientizarii, formarii unei baze de cunostinte, de atitudini, dezvoltarii de abilitati si participarii active in procesele de indentificare si rezolvare a problemelor. Totodata educatia ecologica necesita un proces permanent de pregatire si transfer de cunostinte ce implica observarea relatiilor economice, sociale si culturale dintre comunitatile umane si mediu. Problema fundamentala pe care o abordeaza aceasta forma de educatie este legata de faptul ca oamenii trebuie sa inteleaga ca sunt responsabili pentru calitatea propriilor vieti. Asadar, educatia ecologica constituie un proces educational esential, contand foarte mult cine o realizeaza si unde se realizeaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Optimizare a Educatiei Ecologice Formale in Invatamantul Preuniversitar.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!