Moneda Euro si Efectele Introducerii Acesteia in Economia Romaneasca

Extras din disertatie Cum descarc?

I. MONEDA EURO - PILON AL UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE
"Moneda EURO este moneda voastra, este moneda noastra, a tuturor. Ea reprezinta viitorul, o bucata din Europa in mainile noastre".
Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene
1.1. ETAPELE ADOPTARII MONEDEI EURO 
Moneda euro reprezinta, alaturi de Banca Centrala Europeana si de politica monetara unica a BCE, unul din pilonii principali ai Uniunii Economice si Monetare. Mai mult decat atat, crearea monedei unice europene - EURO - se constituie in dezideratul principal al conducerii Uniunii Europene.
Moneda euro este moneda unica adoptata (pana in acest moment) de 16 state membre ale Uniunii Europene care, impreuna, formeaza zona euro (Vezi Anexa nr. 1). Introducerea monedei euro in 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeana. A fost, de altfel, si unul dintre succesele sale majore: aproximativ 329 milioane de cetateni europeni folosesc moneda unica, nu numai in zona euro, dar si in alte tari din UE, asa cum se poate observa in Figura nr. 1.1, bucurandu-se de avantaje care se vor extinde pe masura ce si alte tari vor adopta moneda euro.
Figura nr. 1.1. Zona euro, 2010
Sursa: http://www.ecb.int/euro/intro/html/map.en.html.
Uniunea Economica si Monetara reprezinta consecinta fireasca a evolutiei procesului de adancire al integrarii europene, proces care a cuprins o zona a liberului schimb, o uniune tarifara, o uniune vamala si Piata Comuna, unificarea politica fiind ultimul element necesar pentru definitivarea procesului de constructie europeana. 
Denumirea monedei unice, ,,EURO", a fost stabilita in cadrul intalnirii Consiliului European de la Madrid, din 15-16 decembrie 1995, cand s-au hotarat urmatoarele aspecte:
- denumirea trebuie sa fie identica in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene; 
- numele monedei este scris atat cu caractere latine (EURO), cat si grecesti (EYP?);
- ortografia unica a Euro convenita a fost introdusa in dreptul monetar ;
- ,,EURO" va substitui termenul specific de ,,ECU" in orice tranzactie viitoare;
- abrevierea oficiala este ,,EUR";
- simbolul ,,EURO" trebuie sa aiba in vedere anumite criterii : sa fie usor de recunoscut pe tot continentul european, sa fie placute din punct de vedere estetic etc. 
Detaliile cu privire la denominare si specificatiile tehnice ale monedelor euro au fost stabilite de catre Consiliul Europei si publicate in Official Journal No C208, 09/07/1997, p 5. 
Design-ul bancnotelor euro a fost realizat de Robert Kalina, de la Banca Centrala Austriaca, si nu reprezinta monumente reale sau specifice. Autorul a fost inspirat de litera greceasca ? (epsilon), aratand asemanator literei ,,E", cu doua linii orizontale, paralele, clar marcate, astfel incat sa fie usor de recunoscut. Tema centrala de inspiratie s-a numit ,,Epoci si stiluri in Europa". Cele 2 linii paralele sunt simbolul stabilitatii pe care euro avea sa-l aduca pe plan monetar in tarile vechiului continent. Acest semn grafic a fost menit sa faca legatura atat cu civilizatia si democratia europeana, cat si cu prima litera din cuvantul ,,Europa". 
Trecerea la moneda unica europeana s-a derulat in mai multe etape, reprezentand un proces complex (Anexa nr. 2), desfasurat prin numeroase pregatiri si avand efecte multiple, directe si indirecte, la nivel micro si macroeconomic. Aceste etape sunt schematizate mai jos.
Figura nr. 1.2. Cronologia etapelor de adoptare a monedei unice euro
Sursa: Prelucrare dupa: http://www.ecb.int/ecb/educational/facts/euint/html/ei_004.ro.html. 
Asa cum se poate observa din figura de mai sus, introducerea monedei euro s-a desfasurat in 3 etape distincte Fiecare etapa poate fi caracterizata astfel:
Etapa 1 - conditiile politicii monetare si ale schimbului unic sunt definite si emisiunea bancnotelor EURO a inceput. In aceasta etapa, in tarile participante la UEM se accelereaza pregatirile legate de trecerea la EURO, la nivelul administratiilor, bancilor si institutiilor financiare. La 2 mai 1998, Comisia Europeana a selectat tarile care vor participa la EURO dupa o analiza asupra modului in care aceste tari au indeplinit criteriile de convergenta economico-financiare stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Aceste state sunt: Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Portugalia, Finlanda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Euro si Efectele Introducerii Acesteia in Economia Romaneasca.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!