Moneda Euro și Efectele Introducerii Acesteia în Economia Românească

Extras din disertație Cum descarc?

I. MONEDA EURO – PILON AL UNIUNII ECONOMICE ȘI MONETARE
“Moneda EURO este moneda voastră, este moneda noastră, a tuturor. Ea reprezintă viitorul, o bucată din Europa în mâinile noastre”.
Romano Prodi, fost președinte al Comisiei Europene
1.1. ETAPELE ADOPTĂRII MONEDEI EURO 
Moneda euro reprezintă, alături de Banca Centrală Europeană și de politica monetară unică a BCE, unul din pilonii principali ai Uniunii Economice și Monetare. Mai mult decât atât, crearea monedei unice europene - EURO – se constituie în dezideratul principal al conducerii Uniunii Europene.
Moneda euro este moneda unică adoptată (până în acest moment) de 16 state membre ale Uniunii Europene care, împreună, formează zona euro (Vezi Anexa nr. 1). Introducerea monedei euro în 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeană. A fost, de altfel, şi unul dintre succesele sale majore: aproximativ 329 milioane de cetăţeni europeni folosesc moneda unică, nu numai în zona euro, dar și în alte țări din UE, așa cum se poate observa în Figura nr. 1.1, bucurându-se de avantaje care se vor extinde pe măsură ce şi alte ţări vor adopta moneda euro.
Figura nr. 1.1. Zona euro, 2010
Sursa: http://www.ecb.int/euro/intro/html/map.en.html.
Uniunea Economică şi Monetară reprezintă consecinţa firească a evoluţiei procesului de adâncire al integrării europene, proces care a cuprins o zonă a liberului schimb, o uniune tarifară, o uniune vamală şi Piaţa Comună, unificarea politică fiind ultimul element necesar pentru definitivarea procesului de construcţie europeană. 
Denumirea monedei unice, „EURO”, a fost stabilită în cadrul întâlnirii Consiliului European de la Madrid, din 15-16 decembrie 1995, când s-au hotărât următoarele aspecte:
- denumirea trebuie să fie identică în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene; 
- numele monedei este scris atât cu caractere latine (EURO), cât şi greceşti (EYPΩ);
- ortografia unică a Euro convenită a fost introdusă în dreptul monetar ;
- „EURO” va substitui termenul specific de „ECU” în orice tranzacţie viitoare;
- abrevierea oficială este „EUR”;
- simbolul „EURO” trebuie să aibă în vedere anumite criterii : să fie uşor de recunoscut pe tot continentul european, să fie plăcute din punct de vedere estetic etc. 
Detaliile cu privire la denominare şi specificaţiile tehnice ale monedelor euro au fost stabilite de către Consiliul Europei şi publicate în Official Journal No C208, 09/07/1997, p 5. 
Design-ul bancnotelor euro a fost realizat de Robert Kalina, de la Banca Centrală Austriacă, şi nu reprezintă monumente reale sau specifice. Autorul a fost inspirat de litera grecească Є (epsilon), arătând asemănător literei „E”, cu două linii orizontale, paralele, clar marcate, astfel încât să fie uşor de recunoscut. Tema centrală de inspiraţie s-a numit „Epoci şi stiluri în Europa”. Cele 2 linii paralele sunt simbolul stabilităţii pe care euro avea să-l aducă pe plan monetar în ţările vechiului continent. Acest semn grafic a fost menit să facă legătura atât cu civilizaţia şi democraţia europeană, cât şi cu prima literă din cuvântul „Europa”. 
Trecerea la moneda unică europeană s-a derulat în mai multe etape, reprezentând un proces complex (Anexa nr. 2), desfășurat prin numeroase pregătiri și având efecte multiple, directe și indirecte, la nivel micro și macroeconomic. Aceste etape sunt schematizate mai jos.
Figura nr. 1.2. Cronologia etapelor de adoptare a monedei unice euro
Sursa: Prelucrare după: http://www.ecb.int/ecb/educational/facts/euint/html/ei_004.ro.html. 
Așa cum se poate observa din figura de mai sus, introducerea monedei euro s-a desfășurat în 3 etape distincte Fiecare etapă poate fi caracterizată astfel:
Etapa 1 – condițiile politicii monetare și ale schimbului unic sunt definite și emisiunea bancnotelor EURO a început. În această etapă, în țările participante la UEM se accelerează pregătirile legate de trecerea la EURO, la nivelul administrațiilor, băncilor și instituțiilor financiare. La 2 mai 1998, Comisia Europeană a selectat țările care vor participa la EURO după o analiză asupra modului în care aceste țări au îndeplinit criteriile de convergență economico-financiare stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Aceste state sunt: Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Finlanda.


Fisiere în arhivă (1):

  • Moneda Euro si Efectele Introducerii Acesteia in Economia Romaneasca.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!