Munca in Spatiul European si Principale Sale Implicari

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 2
CAPTITOLUL 1. POLITICA SOCIALA IN UNIUNEA EUROPEANA 4
1.1. NOTIUNEA DE POLITICA SOCIALA EUROPEANA 4
1.2. PREOCUPARILE EUROPENE PRIVIND OCUPAREA FORTEI DE MUNCA 5
1.3. POLITICA DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA 10
CAPITOLUL 2STRATEGIA EUROPEANA DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA 12
2. 1 AGENDA LISABONA 2000 12
2.2. AGENDA LISABONA RELANSATA IN 2007 13
2.3. STRATEGIA EUROPA 2020 14
2.4. PROGRESE IN REALIZAREA OBIECTIVELOR STRATEGIEI EUROPENE DE OCUPARE A FORTEI DE MUNCA 16
2.5. OCUPAREA INTEGRALA A FORTEI DE MUNCA 17
2.6. IMBUNATATIREA CALITATII SI PRODUCTIVITATII IN MUNCA 18
2.6.1 Productivitatea 18
2.6.2 Calitatea muncii 20
2.7. COEZIUNEA SOCIALA SI TERITORIALA 20
2.8. SOMAJUL 21
CAPITOLUL 3PIATA FORTEI DE MUNCA DIN UNIUNEA EUROPEANA IN
CONTEXTUL ACTUAL 25
3.1 SITUATIA OCUPARII FORTEI DE MUNCA IN STATELE MEMBRE UE 25
3.1.1 Cresterea ocuparii fortei de munca 25
3.1.2 Rata ocuparii fortei de munca 27
3.1.4. Rata de activitate 35
3.3ARANJAMENTE CONTRACTUALE 43
3.4. AJUSTAREA POLITICII OCUPARII FORTEI DE MUNCA LA CRIZA EUROPEI 47
3.4.1. Cererea de forta de munca 47
3.4.2 Cresterea ocuparii fortei de munca in perioada de criza. 50
3.5. AJUSTAREA IN FUNCTIE DE TIPUL OCUPARII FORTEI DE MUNCA 52
3.6. ORE DE LUCRU 54
CAPITOLUL 4. REDUCEREA IMPACTUL CRIZEI ECONOMICE ASUPRA PIETEI FORTEI DE MUNCA 60
4.1. PROMOVARE A OCUPARII FORTEI DE MUNCA LA NIVELUL UNIUNII EUROPEI 60
4.2. MASURI INTREPRINSE DE STATELE MEMBRE PENTRU A COMBATE EFECTELE CRIZEI 61
4.2.1 Crearea de locuri de munca si promovarea mobilitatii 62
4.2.2 Actualizarea competentelor si de potrivire a nevoilor pietei muncii 62
4.2.3 Accesul la locuri de munca 63
4.3. MUNCA IN SPATIUL EUROPEAN SI IMPLICATIILE SALE 64
4.3.1.Protectia sociala a muncitorilor romani 65
4.3.2.Obtinerea unui permis de munca in strainatate 65
4.4 MUNCA PE DURATA DETERMINATA 68
4.4.1 Domeniu de aplicare 68
4.4.2. Limitarea folosirii contractului pe durata determinata 70
4.4.3 Munca temporara 70
CONCLUZII 75
BIBLIOGRAFIE 76


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Economiile moderne se bazeaza pe cunoastere mai mult decat pe materii prime. Pentru a face fata concurentei reprezentate de noile economii emergente, Europa trebuie sa creeze locuri de munca de care are nevoie o societate dinamica bazata pe cunoastere.
Pentru aceasta este necesar sa se investeasca in educatie, precum si in politicile privind ocuparea fortei de munca, astfel incat sa se tina pasul cu schimbarile survenite.
Calitatea vietii este un concept greu de conturat dar care poate fi surprins printr-o serie de indicatori, unul dintre acestia fiind ocuparea fortei de munca.
In vederea furnizarii de locuri de munca si crearii unei economii mai competitive si mai durabile, Europa necesita o forta de munca inalt calificata capabila sa se confrunte cu provocarile actuale si viitoare. Pentru a garanta acest aspect, se impun investitii urgente in competentele adecvate si imbunatatirea alinierii locurilor de munca si a competentelor in cadrul UE prin anticiparea eficienta a viitoarelor tendinte
Domeniul din care mi-am ales tema pentru aceasta lucrare este cel de "Dreptul social european".
Domeniul de Dreptul social european se ocupa in mare parte de probleme legate de ocuparea fortei de munca , oferind masuri care sa asigure libera circulatie a fortei de munca, masuri pentru a proteja calitatea vietii angajatilor.
Tema aleasa este ,, Munca in spatiul european si implicatiile sale", o tema foarte relevanta pentru realitatea sociala in care traim.
Politicile de ocupare reprezinta un ansamblu de masuri elaborate de stat pentru a interveni pe piata muncii, in scopul stimularii crearii de noi locuri de munca, al ameliorarii adaptarii resurselor de munca la nevoile economiei, al asigurarii unei fluiditati si flexibilitati eficiente pe piata muncii, diminuandu-se dezechilibrele si disfunctionalitatile.
Am ales aceasta tema deoarece este un subiect de actualitate care are influente asupra intregii vieti economice. Fiecare stat trebuie sa acorde o importanta maxima ,,ocuparii fortei de munca" deoarece reprezinta unul dintre indicatorii de dezvoltare si bunastare ai economiei. 
Obiectivele lucrarii sunt prezentarea strategiilor la nivelul ocuparii fortei de munca adoptate de catre UE pentru cresterea gradului de ocupare, de a prezenta situatia ocuparii fortei de munca in perioada 2007-2009 si in perioada de recesiune. Obiectivul principal este compararea celor doua evolutii 2007-2009 si 2009-2011 si intreprinderea de masuri pentru reducerea efectelor crizei. Instrumentul folosit este analiza comparativa. 
Pentru a vorbi mai in amanunt despre acest concept mi-am structurat aceasta lucrare in cateva capitole, dupa cum urmeaza:
Primul capitol intitulat, ,, Politica Sociala", reprezinta o introducere a notiunii de politica sociala comunitara, definirea si obiectivele acestei politici, ancorarea in timp si spatiu a notiunii si scopul acesteia in cresterea inteligenta a unei economii.
Lucrarea continua cu un al doilea capitol intitulat, ,,Strategia europeana de Ocupare a Fortei de Munca", este o prezentare pe scurt a trei strategii care contribuie la consolidarea coeziunii sociale la nivel european, capitol care se incheie cu o comparatie la nivelul obiectivelor celor trei strategii.
Capitolul al treilea intitulat, ,,Progrese in realizarea obiectivelor strategiei europene de ocupare a fortei de munca" este un capitol in care sunt prezentate progresele fiecarui stat membru la nivelul ocuparii fortei de munca 2007-2009. Trateaza aspecte precum: ocuparea integrala, imbunatatirea calitatii si a productivitatii in munca, coeziunea sociala si teritoriala si somajul.
In capitolul al patrulea intitulat, ,,Reducerea impactul crizei economice asupra pietei fortei de munca" am analizat mai multe initiative recente si prin consolidarea activitatilor existente, UE si-a consolidat eforturile de promovare a ocuparii fortei de munca si a incluziunii sociale, ca parte a strategiei sale de a face fata crizei economice si financiare. Consiliul European de primavara din 2011 si cele trei workshop-uri sustinute la Madrid, Stockholm, Praga, in parteneriat cu statele membre si partenerii sociali au ajutat sa defineasca cele trei prioritati-cheie pentru a aborda situatia actuala: mentinerea ocuparii fortei de munca, crearea de locuri de munca si promovarea mobilitatii; imbunatatirea competentelor si de potrivire a nevoilor pietei muncii, precum si cresterea accesului la locuri de munca.
Mi-am concluzionat lucrarea printr-o privire de ansamblu, iar concluzia cea mai relevanta a intregii lucrari este faptul ca politica sociala si de ocupare a fortei de munca are ca scop ameliorarea conditiilor de viata si de lucru, promovarea egalitatii de sanse si asigurarea unei protectii sociale minimale in interiorul spatiului comunitar. In contextul actual al crizei economice, UE trebuie sa raspunda la reducerea pierderilor de locuri de munca, sa previna somajul sa devina fortificata, sa stimuleze crearea de locuri de munca si sa deschida calea pentru reinnoirea economica, pentru recuperare si crestere durabila, prin masuri pe care le intreprinde.
CAPTITOLUL 1.
POLITICA SOCIALA IN UNIUNEA EUROPEANA
1.1. NOTIUNEA DE POLITICA SOCIALA EUROPEANA 
Politica sociala europeana reprezinta un domeniu in cadrul caruia competentele sunt partajate intre Statele Membre si Comunitate.
In procesul realizarii politicii sociale, rolul Uniunii Europene consta fie in asigurarea coordonarii politicilor nationale, fie in initierea unor masuri ale caror modalitati concrete de aplicare sunt lasate la aprecierea Statelor Membre.
Politica sociala si ocuparea fortei de munca au fost obiective comunitare importante, transpuse in instrumente juridice adoptate de institutiile comunitare. Astfel, in prezent se poate aprecia ca la nivel european s-a cristalizat un sistem de drept social european, constituit din ansamblul normelor juridice adoptate de organismele europene privind relatiile de munca si securitatea sociala .
Baza juridica a politicii sociale comunitare o constituie dispozitiile speciale cuprinse in titlul VIII (XI) din Tratatul instituind Comunitatea Europeana privind ,, Politica sociala, educatia, formarea profesionala si tineretul". Dispozitiile speciale au fost completate de dispozitii cu caracter general cuprinse in acelasi Tratat .
In Tratatul Comunitatii Europene printre obiectivele Comunitatii se stabilesc si ,, un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala, asigurarea egalitatii intre femei si barbati, interzice discriminarea pe baza cetateniei, masuri de combatere a excluderii sociale, remuneratie egala pentru munca egal prestata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Munca in Spatiul European si Principale Sale Implicari.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!