Nicolae Iorga si Neutralitatea Romaniei

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE.2
CAP. I. VIZIUNEA LUI NICOLAE IORGA ASUPRA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL.6
CAP. II. NEUTRALITATEA ROMANIEI - CONCLUZII GENERALE.12
CAP. III. NEUTRALITATEA ROMANIEI IN COMENTARIILE SI DISCURSURILE LUI NICOLAE IORGA
III. a. Pozitia lui Nicolae Iorga privind Consiliul de Coroana din 21 iulie/ 4 august 1914.27
III. b. Atitudini pro si contra Antantei/ Puterilor Centrale.33
CAP. IV. NICOLAE IORGA SI INTRAREA ROMANIEI IN RAZBOI
IV. a. Consiliul de Coroana de la Cotroceni din 14/ 27 august 1916- semnificatia unei hotarari istorice.42
IV. b. Activitatea publicistica a lui Nicolae Iorga in timpul razboiului.46
CONCLUZII.56
ADDENDA.58
ALBUM FOTO.60
BIBLIOGRAFIE.64


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Anii Primului Razboi Mondial s-au dovedit de o importanta cruciala, pentru destinul modern al Romaniei. Deciziile luate atunci, de catre oamenii politici romani, ne marcheaza si astazi. Numai ca, spre deosebire de alte decizii, care ne marcheaza in chip negativ, cele luate atunci ne marcheaza in chip pozitiv. Nu este lipsit de interes, prin urmare, sa cunoastem mai indeaproape contextul in care s-au luat astfel de decizii.
Un rol determinant, in desfasurarea evenimentelor, l-a avut istoricul, savantul de renume mondial Nicolae Iorga. Personalitate complexa, apartinand in egala masura istoriei nationale dar si universale, Nicolae Iorga a abordat, cu pasiunea-i cunoscuta un cerc larg de probleme. Bineinteles, a staruit mai mult asupra problemelor epocii in care a trait, epoca caracterizata prin razboaie, prin prabusiri si prefaceri innoitoare, la care a fost martor ocular si care sau reflectat in gandirea si faptele sale. 
Printre aceste probleme majore un interes deosebit la acordat evenimentelor din anii 1914- 1918, care, in mare masura afectau si Romania. Martor ocular, dar si prezent activ in parlamentul tarii, Nicolae Iorga a analizat sub toate aspectele razboiul mondial desfasurand o neobosita activitate publicistica, manifestata atat prin articole si cuvantari, cat si prin discursuri rostite in Camera. Daca politicienii familiei Bratianu aveau acces mult mai direct, la centrele de decizie, punandu-si mult mai usor hotararile in practica, Nicolae Iorga, cu o cariera profesionala fulminanta, dar cu una politica oscilanta, a avut un merit cel putin la fel de mare cu al Bratienilor, in deciziile care au fost adoptate atunci. Prin forta sa de convingere, prin autoritatea sa imensa, el a influentat in chip decisiv toate actele majore ale istoriei inceputului de secol XX, avand totusi datoria de a releva acele parti din opera lui Nicolae Iorga care exprima dragostea lui de tara, atasamentul sau profund fata de idealul unitatii politice a natiunii romane.
Ulterior el a adunat aceste materiale intr-o ampla lucrare in trei volume, intitulata Razboiul nostru in note zilnice . O serie de alte referiri privind evenimentele din primul razboi mondial si, mai ales, participarea Romaniei la razboi sunt consemnate in lucrarea sa de memorialistica Orizonturile mele. O viata de om, vol. II, in Supt trei regi, precum si in sinteza sa Istoria romanilor, in vol. X, Intregitorii.
Lucrarea de fata, structurata pe patru capitole, urmareste, indeaproape, evenimentele, din perspectiva activitatii lui Nicolae Iorga. Inca din capul locului trebuie sa mentionam interesul manifestat de marele istoric, un ,,ostas" neobosit in transeele pacii, un luptator continuu la realizarea obiectivului necesar si major, unirea tuturor romanilor. Iorga s-a afirmat, s-a pronuntat, s-a impus, s-a inclestat cu cei ce hotarau, respingand, demascand deciziile sau opiniile neconforme cu aspiratiile poporului nostru si cu idealurile de progres si civilizatie ale omenirii; si, dincolo de aceasta, Iorga a determinat luarea unor decizii, care s-au dovedit nu numai drepte, dar si realizabile fapt ce ii confera si un loc de seama, acela de ctitor al statului national unitar roman, faurit in 1918.
CAPITOLUL I. VIZIUNEA LUI NICOLAE IORGA ASUPRA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL
Relevarea conceptiilor lui Nicolae Iorga - cel mai mare dintre istoricii romani - despre primul razboi mondial, in general, si despre caracterul acestuia, in special, reprezinta un aspect major, in cea mai mare parte inca foarte putin cunoscut si asupra caruia merita cu prisosinta sa se staruie. Aceasta, deoarece se trece adesea foarte usor peste concluziile juste, deja formulate si bogat argumentate, in legatura cu acest eveniment. Astfel, o buna parte din concluziile cele mai viabile, cu privire la acest eveniment - cu privire la caracterul, scopul si actiunile intreprinse de marile puteri, cu privire la mobilurile, telul si continutul just al participarii Romaniei - au fost deja afirmate, demonstrate, reprezentand un bun de pret, de la care trebuie sa se porneasca mai departe. 
Spatiul relativ foarte restrans, afectat unei astfel de abordari, nu ne permite sa elucidam intreaga problematica, extrem de complexa si vasta, referitoare la conceptia lui Nicolae Iorga despre primul razboi mondial, ci, doar sa relevam, succint, concluziile sale esentiale despre scopul si caracterul acestui razboi.
Analizand lucrarile, studiile si articolele lui Nicolae Iorga, trebuie mentionat din capul locului ca, dintre evenimentele contemporane istoricului, asupra nici unuia nu s-a oprit cu atata atentie, staruinta, migala, responsabila si amanuntita pronuntare, ca asupra primului razboi mondial. Nimeni dintre toti martorii oculari ai evenimentului nu s-a angajat cu atata forta si daruire, cu un inegalabil simt de raspundere si nepartinitoare judecata prin viu grai si prin scris, prin conferinte si articole zilnice, in presa, prin interventii in forurile diriguitoare ale tarii si pe langa toti factorii de decizie, pentru a-si face auzit glasul intre multele glasuri ce rasunau in acele clipe, pentru a-si impune opinia, izvorata din eruditia si intelepciunea istoricului, intr-un moment in care opiniile atat de diverse se cereau limpezite, omogenizate si fundamentate pe baza invatamintelor incontestabile ale istoriei si subordonate imperativului esential al implinirii idealului secular: unirea tuturor romanilor. Or, din aceasta perspectiva, a formarii, a clarificarii, a luminarii opiniei publice romanesti, in preajma si in timpul primei conflagratii mondiale, marele savant a fost, ca nimeni altul dintre contemporani, un ostas neobosit in transeele pacii, cu mult mai grele si mai importante prin semnificatia lor. Iorga s-a afirmat, s-a pronuntat, s-a impus, s-a inclestat cu cei ce hotarau, respingand, demascand deciziile sau opiniile neconforme cu aspiratiile poporului nostru si cu idealurile de progres si civilizatie ale omenirii; si, dincolo de aceasta, Iorga a determinat luarea unor decizii, care s-au dovedit nu numai drepte, dar si realizabile fapt ce ii confera si un loc de seama, acela de ctitor al statului national unitar roman, faurit in 1918 .


Fisiere in arhiva (10):

  • ADDENDA.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Cap.1- Viziunea lui Nicolae Iorga asupra primului razboi mondial.doc
  • Cap.2- Neutralitatea Romaniei concluzii generale.doc
  • Cap.3.Neutralitatea Romaniei in comentariile si discursurile lui Nicolae Iorga.doc
  • Cap.4. Nicolae Iorga si intrarea Romaniei in razboi.doc
  • Concluzii.doc
  • CUPRINS.doc
  • Intoducere'.doc
  • Prima pagina disertatie.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!