Nivelul Fizic al Sistemului de Comunicatie GSM

Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
EVOLUTIA CATRE SISTEMELE RADIO
MOBILE CELULARE
Traim intr-o lume a miscarii continue. Si singura solutie pentru a nu pierde contactul cu ceea ce se intampla in jurul nostru este un instrument de comunicare. Stirile le primim prin intermediul radioului sau televizorului, dar acest lucru nu (mai) este suficient. Acum avem nevoie sa comunicam noi cu altii, sa transmitem si sa primim date, fax-uri si alte informatii.Totul este simplu atunci cand stai intr-un birou si calculatorul este legat la linia telefonica. Dar ce se intampla daca esti in masina ? Daca nu ai un telefon prin apropiere si pager-ul este insuficient ?
Astfel a aparut ideea de telefonie mobila. Aceasta este cea care raspunde acum tuturor acestor exigente. La Conferinta Internationala asupra Telefoniei Mobile de la Copenhaga, specialistii afirma ca GSM si DCS1800 vor fi suficiente pentru a asigura satisfacerea nevoilor de comunicatie mobila ale omenirii acestui sfarsit de secol. Usurinta in utilizare, accesul acestuia in zone mai greu accesibile prin tehnologiile clasice, larga utilitate, posibilitatea de deplasare libera in intreaga zona de acoperire in timp ce se comunica cu un alt utilizator si multiplele tipuri de servicii asigurate au facut din telefonia mobila sa devina in scurt timp o adevarata industrie in telecomunicatii, o industrie ce creste rapid si care reprezinta coloana vertebrala pentru succesul in afaceri si o parte din stilul de viata modern din intreaga lume.
In zilele noastre se depun eforturi intense pentru a interconecta sistemele de telefonie mobila intre ele precum si cu alte sisteme de comunicatii, scopul fiind crearea unui sistem global si complet de comunicatii.
Acest sistem de comunicatie prezinta un mare avantaj in sensul ca, in caz de accidente, incendii, catastrofe naturale, este singurul sistem ce poate fi folosit cu eficienta datorita independentei functionarii lor de infrastructurile realizate in prealabil. Toate acestea sunt posibile datorita utilizarii undelor electromagnetice drept mijloc de transmitere a informatiei. 
1.1. Scurt istoric 
Istoria utilizarii undelor electromagnetice ca mijloc de comunicare incepe in anul 1897 odata cu acordarea patentului de inventator al telegrafului inginerului Guglielmo Marconi.
Prima transmisie la distanta, fara fir, a vocii umane s-a facut, insa, inca din 1880 cu ajutorul unui sistem inventat de Graham Bell - fotofonul (denumit ulterior radiofon). Acesta utiliza lumina solara modulata de semnalul vocal prin intermediul unui element fotosensibil, transmisa prin reflexie si demodulata la receptie cu ajutorul unui dispozitiv cu seleniu. 
Primele comunicatii radiofonice mobile s-au realizat in domeniul marinei militare, deoarece aceasta avea nevoie stringenta de o comunicatie intre nave si oasta. 
Primele aplicatii mobile terestre s-au datorat eforturilor si tenacitatii departamentului circulatiei rutiere a politiei din Chicago. Problemele aparute (limitarea la valori inacceptabile de mici a zonei de acoperire a statiei mobile a carei putere de emisie nu putea fi crescuta din cauza lipsei unei surse de alimentare mobile puternice) au fost rezolvate odata cu introducerea modulatiei in frecventa de catre Edwin H. Amstrong in anul 1935 cand s-a reusit ca zona de acoperire sa devina mult mai mare. Primul sistem de telefonie mobila (Politia din Detroit, S.U.A., 1921) utiliza o purtatoare de 2 MHz, iar emitatorul si generatorul electric pentru alimentarea acestuia erau instalate pe 2 platforme mobile distincte. 
In 1940 au fost alocate noi frecvente intre 30 si 50 MHz si s-a schimbat tipul modulatiei (din modulatie in amplitudine in modulatie in frecventa). Cu trecerea timpului au aparut noi tipuri de utilizatori cum ar fi companii private, agentii guvernamentale si chiar persoane individuale. Astfel fiecare si-a construit propriul sistem de comunicatii mobile, alocandu-se periodic noi benzi de frecventa intre 40 si 500 MHz.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, compania Bell System a inaugurat in 1946 la Saint Louis un sistem unic de transport al informatiilor intre utilizatori cu caracteristici foarte diferite (voce/date, mobili/ficsi, persoane individuale/companii private/agentii guvernamentale, etc.), sistem numit Serviciul public intern de comunicatii radio mobile terestre (D.P.L.M.R.S.-Domestic Public Land Mobile Radio Service ). Acest sistem folosea 3 canale in apropiere de 150 MHz. Desi erau repartizate 6 canale de cate 60 MHz fiecare, nu se puteau utiliza decat 3 datorita nivelului mare de interferenta cu canalul adiacent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nivelul Fizic al Sistemului de Comunicatie GSM.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!