Notiuni Generale despre Organizarea si Exercitarea Profesiilor Liberale in Romania si UE

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Motto: "Ceea ce este-este, ceea ce nu este-nu este. Asta este."
- Una din Legile lui Murphy -
Profesia de mediator este o alternative profesionala viabila pentru absolventii de studii superioare din Romania. Dupa publicarea tabloului mediatorilor in monitorul oficial in data de 08.05.2008 aceasta alternativa profesionala a devenit de actualitate nemaifiind ca si pana acum o profesie care se va initia la o data ulterioara. Publicarea tabloului in monitorul oficial a constituit o premiera in peisajul juridic autohton care s-a imbogatit cu o noua categorie de specialisti in solutionarea conflictelor, mediatorii. Profesia de mediator este o profesie liberala, cu tenta juridica. Mediatorii isi pot desfasura activitatea in cadrul unei societati civile profesionale, al unui birou in care pot functiona unul sau mai multi mediatori asociati sau in cadrul unei organizatii neguvernamentale. De asemenea, mediatorii autorizati pot fi angajati si cu contract individual de munca, in conditiile prevazute de Codul muncii. 
Pentru a deveni mediator o persoana trebuie sa indeplineasca cumulativ un numar de conditii impuse de legea care reglementeaza medierea si profesia de mediator, legea 192/2006. 
Astfel, poate sa devina mediator absolventul de studii superioare cu capacitate deplina de exercitiu, cu vechime in munca de cel putin 3 ani, care este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei activitati si care are o buna reputatie si nu a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni de natura a aduce atingere prestigiului profesiei. Acesta trebuie sa urmeze un curs de formare a mediatorilor organizat de catre unul dintre cei cinci furnizor de formare autorizati in acest sens de catre Consiliul de Mediere. Cursurile de formare a mediatorilor derulate de catre furnizorii de formare avizati de catre Consiliul de Mediere se finalizeaza cu examen, organizat in conformitate cu prevederile Standardului de formare si ale dispozitiilor Consiliului de Mediere. Absolventilor examenului li se va elibera de catre Consiliul de Mediere, Certificatul de absolvire, prin care se atesta indeplinirea conditiilor art 7 lit. f din Legea 192/2006, in vederea dobandirii calitatii de mediator autorizat pentru a exercita profesia de mediator. Art. 7 din legea 192/2006: Poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii: 
a)are capacitate deplina de exercitiu; 
b)are studii superioare; 
c)are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere; 
d)este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati; 
e)se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei; 
f)a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii
si avizate de Consiliul de mediere; 
g)a fost autorizata ca mediator, in conditiile prezentei legi.
CAPITOLUL 1
NOTIUNI GENERALE DESPRE ORGANIZAREA SI EXERCITAREA PROFESIILOR LIBERALE IN ROMANIA SI U.E.
1.1. NOTIUNI GENERALE
Profesiunile liberale sunt definite prin reglementarile Uniunii Europene ca fiind ,,acele profesii care sunt exercitate pe baza unor calificari profesionale relevante, cu titlu personal, avand propria lor responsabilitate si de o maniera profesionala independenta, oferind servicii intelectuale si conceptuale in interesul clientilor si al publicului".
Evidentiem si o alta definitie potrivit careia ,,Profesia liberala desemneaza o ocupatie intelectuala, exercitata de o persoana pe cont propriu (liber-profesionist) care face parte, in mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional.", adica un "CORP".
Teoreticienii au cautat si au exprimat definitii, puncte de vedere, opinii care se refera la organizarea si exercitarea profesiilor liberale insa, asa cum afirmam mai sus acestea sunt incomplete, nu contin si activitatile care presupun munca fizica sau preponderent fizica.
O definitie a profesiilor liberale, mai completa, avand in vedere doctrina, jurisprudenta si reglementarile de pana acum: ,,Profesiile liberale desemneaza acele ocupatii independente, indeletniciri cu caracter permanent prin care o persoana fizica detinatoare a unui complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice exercita o profesiune cu titlu personal, pe cont propriu, fara sa fie angajat permanent intr-o institutie sau intreprindere, nefiind supus nici-unei restrictii, fiind ofertant de concepte, de servicii intelectuale si meserii, in interesul clientilor, avand propria lor responsabilitate pentru prestatiile efectuate. Sigur ca nici aceasta ultima definitie si aceste puncte de vedere nu au puterea unor norme de drept, ele negasindu-se in reglementarile Uniunii Europene si in legile statelor membre.
Prezinta insa interes deoarece pana la urma, doctrina, desi nu-i izvor de drept, joaca un rol important in elaborarea actelor normative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale despre Organizarea si Exercitarea Profesiilor Liberale in Romania si UE.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!