Obtinerea Spumelor Poliuretanice Flexibile

Extras din disertatie Cum descarc?

1. PREZENTARE GENERALA
Poliuretanii reprezinta un nume colectiv pentru un grup extins de polimeri cu compozitii foarte diferite corespunzand unor profile cu proprietati variate. Toti poliuretanii au fost obtinuti dupa o metoda comuna: au fost produsi printr-o reactie de poliaditie a diizocianatilor.
Spumele poliuretanice flexibile reprezinta o mare parte din piata si productia mondiala a poliuretanilor. Aceste spume reprezinta materiale celulare usor reticulate cu celule deschise. Se pot obtine sub forma de blocuri sau repere turnate in forma.
Spumele poliuretanice flexibile sunt caracterizate de deformarea reversibila si de structura deschisa a celulelor, asociate cu permeabilitatea aerului.
Formula generala de obtinere a spumelor poliuretanice flexibile este urmatoarea:
o POLIOL
o APA
o CATALIZATORI + IZOCIANAT SPUMA 
o STABILIZATORI POLIURETANICA
o EXTENDER DE LANT
Reactia dintre izocianat si apa (procesul chimic de expandare) este baza obtinerii spumelor flexibile, spume cu celule deschise. Acest proces chimic de expandare (explozie) a fost suplimentat incepand cu anul 1960 de un proces fizic de expandare folosind drept agent de expandare un lichid cu punct de topire foarte scazut. Aceste lichide sunt vaporizate de caldura degajata in timpul reactiei dintre izocianat si poliol de aici rezulta structura celulara a spumei flexibile.
Deci spuma poliuretanica flexibila se obtine datorita reactiei dintre un diizocianat cu un poliol - polieter (triol) si apa. Pentru un bun echilibru intre cele doua reactii, izocianat + apa si poliol + izocianat, este important sa utilizam polioli si izocianati cu reactivitate corespunzatoare procedeului, sa utilizam catalizatori si stabilizatori de celule si nu in ultimul rand sa controlam temperatura materialelor.
Principalele tipuri de spume poliuretanice flexibile produse sunt: spumele bloc si spumele turnate. Spumele bloc sunt si ele impartite in: spume bloc conventionale si spume bloc de inalta rezilienta. Spumele conventionale au ca extender de lant apa iar cele de inalta rezilienta apa si diolii. Spumele turnate se impart si ele in spume turnate la cald si spume turnate la rece.In cazul spumelor turnate la cald avem ca extender de lant apa iar pentru spumele turnate la rece avem apa, dioli, diamine sau trioli.
Izocianatul folosit pentru spumele poliuretanice flexibile este toluilendiizocianat (TDI) 80/20, amestec de izomeri 2, 4 / 2, 6. 
2. PROCESUL DE OBTINERE A SPUMELOR POLIURETANICE FLEXIBILE
2.1 REACTII CHIMICE
Reactiile care stau la baza procesului de obtinere a spumelor poliuretanice flexibile sunt cele date de grupa izocianat cu toti compusii ce contin hidrogen activ.
o Reactia intre izocianat si poliol - polieter:
o Reactia intre izocianat si apa:
o Reactia intre izocianat si uree:
o Reactia intre izocianat si uretan:
Reactiile principale in formarea polimerului si expandarea lui sunt reactiile (1) si (3). Reactiile secundare sunt reactiile (4) si (5) favorizate de exces mare de izocianat (indexul de izocianat este 120). Pentru ca produsele de reactie sunt instabile la temperaturi mici (110 - 130?C- reactii reversibile) sunt evitate folosirea unei stoechiometrii a sistemului apropiate de 1(1.02 - 1.05). In ultimul stadiu al polimerizarii avem ca grupe terminale grupe de izocianat.
Masa moleculara medie pe punctul de ramificare a polimerului este pentru spume flexibile 2500 - 20000.
Reactiile cele mai importante pentru intarirea spumei sunt: apa - izocianat si component hidroxilic - izocianat. In primele faze ale acestui proces capetele de lant au suficienta mobilitate pentru a reactiona intre ele si astfel are loc o crestere a masei moleculare a polimerului si ca urmare si a vascozitatii masei de reactie. La final de proces capetele de lant sunt practic imobile dar si impiedicate steric scazand viteza de reactie. Dupa acest fapt capetele de lant sunt grupe amino si unele grupe izocianat. Aceste grupe izocianat pot disparea prin reactia cu apa din atmosfera sau aflate in exces in sistem:
O alta reactie a grupei terminale izocianat este cu grupa amino. Grupa amino mai poate reactiona cu orice grupa alofanat, biuret si chiar si cu uree sau uretan. Aceste reactii modifica gradul de reticulare si convertirea punctelor de ramificare din materii prime in puncte de reticulare ale spumei. Toate proprietatile spumei sunt oarecum influentate de reactia de intarire a spumei. In parte mai mare proprietatile sunt influentate de comportarea la oboseala, spumele avand pierderi de proprietati si deformare remanenta mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Spumelor Poliuretanice Flexibile.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!