Operatiuni de Plati si Creditare a Persoanelor Fizice

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
Cap 1. Cardurile bancare - instrument modern utilizat in gestiunea monedei electronice 5
1.1. Tipuri de carduri si functiile acestora 5
Cap 2. Studiu comparativ asupra cardului Visa ClasicBRD vs. BCR 9
2.1. Visa Clasic in oferta BRD si BCR 9
2.2. Evolutia cardului Visa Clasic in perioada 2007-2011 12
Cap 3. Analiza operatiunilor de plata si de creditare a persoanelor fizice prin intermediul cardurilor bancare la BCR 19
3.1. Evolutia operatiunilor de plata si creditare a persoanelor fizice prin intermediul cardurilor in perioada 2007-2011 19
3.2. Previziuni ale evolutiei utilizarii cardurilor de debit si de credit 34
Concluzii 37
Bibliografie 40
Webografie 41


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Serviciile financiare au devenit un factor de crestere a eficientei tranzactiilor, dar si a independentelor intre partenerii de afaceri. Datorita performantei in transferul si deconectarea banilor, devin posibile noi produse in intreaga economie fiduciara, deocamdata doar prin materializarea unei singure ramuri de optiune tehnologica: instrumentul multifunctional si personalizat de economisire, credit si plata - cardul electronic. 
Literatura de specialitate acorda o atentie deosebita acestui instrument modern utilizat in gestiunea monedei electronice deoarece cardul s-a bucurat de un mare succes si aparitia sa a reprezentat un punct de cotitura in istoria platilor, in general, si in istoria platilor fara numerar, in special. Cardurile de plastic s-au extins rapid, s-au diversificat intr-o gama larga si s-au perfectionat, atat tehnologic, cat si ca proceduri de lucru, devenind din ce in ce mai mult, instrumentul de plata preferat pentru populatie.
Berbec si altii (1998), Craciun (2009),Stroescu (2010) considera ca prin intermediul acestui instrument posesorul autorizat poate achizitiona bunuri sau servicii fara prezenta efectiva a numerarului, cardul facilitand legatura financiara dintre comercianti si consumatori, fiind o simpla cheie de acces la un cont bancar: acela al detinatorului de card. Pe de alta parte, acest instrument asigura si posibilitatea obtinerii neconditionate de numerar fie de la automatele de bani (ATM) fie de la ghiseele bancii (in cazul sumelor mari), inlaturandu-se astfel orice bariera functionala de utilizare.
Cardul este, asadar, o moneda electronica, un adevarat ansamblu de tehnici informatice, electronice, telematice ce permite transferul de fonduri fara suport de hartie si implica o relatie in trei intre institutia de credit, comerciant si consumator.
Majoritatea lucrarilor de specialitate se axeaza pe evolutia spectaculoasa a acestui instrument si numeroasele avantaje pe care le prezinta atat pentru detinatorul de card, cat si pentru banci si comercianti. Ungurean (2001), Dugan (2003), Cocris (2009) scot in evidenta avantajele acestui instrument modern de plata, avantaje precum: posibilitatea realizarii cumparaturilor la distanta, clientii nu mai sunt nevoiti sa poarte asupra lor sume mari de bani pentru a achita marfuri de valori mari, eliminandu-se astfel riscul de furt si diconfort pe care le presupune numerarul la purtator, iar costurile institutiei de credit pentru operarea cardurior sunt mai reduse comparativ cu cheltuielile aferente utilizarii numerarului sau a altor instrumente de plata.
Insa, Ungurean (2001) si Craciun (2009) analizeaza si dezavantaje pentru posesori, desi acestia nu le acorda o mare importanta in momentul solicitarii unui astfel de instrument la o institutie bancara, precum: comisioanele percepute de comercianti si de banci le diminueaza fondurile, iar datorita usurintei in utilizare posesorul este tentat sa cheltuiasca mai mult.
In ultimii ani, s-a extins nu doar utilizarea cardurilor de debit ci si a celor de credit. Cartile de credit reprezinta o forma simplificata de plata, dar utilizarea acestora presupune cresterea cheltuielilor atat pentru emitator, cat si pentru beneficiar.
Este paradoxal, dar utilizarea cartilor de credit de catre client influienteaza situatia financiara a institutiei care accepta aceasta forma de plata si nu este in beneficiul clientului, ci a emitentului cartii de credit.
In aceasta lucrare am incercat sa analizez numeroasele operatiuni care se pot realiza cu ajutorul cardurilor bancare, care, desi implica o serie de cheltuieli pentru posesori, ele constituie o sursa de venit din ce in ce mai mare pentru institutiile bancare. 
Prima parte a lucrarii contine o scurta prezentare a tipurilor de carduri utilizate atat in Romania, cat si la nivel mondial, precum si a functiilor acestui instrument modern de plata si creditare.In cea de-a doua parte a lucrarii am realizat un studiu comparativ asupra cardului de debit Visa Clasic pe exemplul a doua mari banci din cadrul sistemului bancar romanesc, iar in cea de-a treia parte am analizat operatiunile realizate la nivelul unei banci prin intermediul cardurilor bancare de catre clientii acesteia, persoane fizice, care constituie o importanta sursa de venit pentru societatea bancara.
Cap 1.Cardurile bancare - instrument modern
utilizat in gestiunea monedei electronice
1.1. Tipuri de carduri si functiile acestora
Cardurile au cunoscut in ultimul deceniu o ampla dezvoltare si diversificare.ele putand fi clasificate dupa mai multe criterii, cele mai utilizate fiind urmatoarele:
- dupa functia atribuita:
Cardul de credit, ca instrument de plata, da dreptul posesorului de a utiliza o linie de credit pe o anumita perioada de timp, egala de regula cu termenul de valabilitate al cardului. Linia de credit se stabileste in urma unei analize de tip scoring a clientului si pe baza acestei linii de credit titularul poate face plati si retrageri de numerar pana la un plafon prestabilit. Banca poate sa modifice acest plafon in functie de solvabilitatea clientului. Se plateste o dobanda lunara la sumele utilizate din plafon si, de obicei, trebuie rambursata lunar o parte din creditul solicitat sau numai dobanzile si comisioanele. De asemenea, acest card se caracterizaza printr-o perioada de gratie, timp in care clientul poate decide daca ramburseaza integral suma folosita fara a plati dobanda sau ramburseaza partial creditul, platind dobanda pentru suma utilizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiuni de Plati si Creditare a Persoanelor Fizice.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!