Organizarea Contabilitatii de Gestiune si a Calculatiei Costurilor in Conditiile Aplicarii Metodei pe Comenzi

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAP I. Locul si rolul informatiilor privind costul productiei in activitatea de conducere a S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
CAP II Probleme de baza privind organizarea contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
2.1 Caracteristici tehnice si organizatorice ale S.C. Ind Complex 
CF-S.A. Constanta
2.2 Factori de organizare a contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor
2.3 Principiile teoretice si metodologice ale organizarii contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor
2.4 Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul de productie la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
2.5 Prezentarea metodei de contabilitate de gestiune si calculatia costurilor folosita la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
CAP III. Antecalculul costului de productie S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
3.1 Elaborarea antecalculatiilor costurilor privind productia de baza, respectiv de constructii
3.2 Elaborarea antecalculatiilor costului unitar de productie la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
CAP IV Organizarea contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
4.1 Organizarea postcalcului si sistemului de documente primare
4.2 Organizarea contabilitatii de gestiune privind cheltuielile directe de productie
4.2.1 Organizarea contabilitatii cheltuielilor cu materii prime si materiale directe
4.2.2 Organizarea contabilitatii cheltuielilor privind salariile directe, CAS-ul, si protectia sociala
4.3 Organizarea contabilitatii de gestiune privind cheltuielile indirecte
4.3.1 Organizarea contabilitatii de gestiune privind cheltuielile indirecte de productie
4.3.2 Organizarea contabilitatii de gestiune privind cheltuielile generale de administratie
4.4 Decontarea contravalorii productiei sectiilor auxiliare pentru productia de baza
4.5 Repartizarea cheltuielilor indirecte de productie
4.6 Repartizarea cheltuielilor generale de administratie
4.7 Calculul costului efectiv al productiei obtinute in sectiile de baza si decontarea acestuia
CAP V. Analiza indicatorilor privind costurile de productie la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta
5.1 Analiza situatiei generale a principalilor indicatori privind costurile de productie
5.2 Analiza factoriala a rentabilitatii si a ratei rentabilitatii in functie de pret, cost si produs


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I
Locul si rolul informatiilor privind costul de
productie in activitatea de conducere a 
S.C. Ind Complex CF-S.A.
Actiunea de determinare a costului productiei are un rol deosebit datorita functiilor pe care le indeplineste acest indicator economic in intreprinderi, centrale industriale si alte unitati similare pentru optimizarea deciziilor.
Conducerea societatilor comerciale si a intreprinderilor in general necesita cunoasterea permanenta a cheltuielilor de productie si pe aceasta baza, a costului productiei obtinute. In acest mod, ea isi poate da seama de eficienta economica a activitatii sale si poate actiona in vederea adoptarii deciziilor pentru cresterea activitatii desfasurate.
Informatiile in legatura cu nivelul costurilor de productie arata cum sunt gospodarite resursele materiale si banesti ale intreprinderii, in fiecare faza si operatie a procesului tehnologic, la fiecare loc de cheltuieli sau centre de costuri, in cadrul fiecarei activitati desfasurate de intreprindere, sau pentru fiecare produs, lucrare sau serviciu ce se obtine in cadrul activitatii de productie si desfacere a intreprinderii.
Nivelul costurilor de productie determinate prin calcul constituie un criteriu economic de baza care conditioneaza perfectionarea neintrerupta a proceselor tehnologice, introducerea rationalizarilor, inovatiilor si investitiillor in procesul de fabricatie, organizarea stiintifica a muncii si productiei in general si a carei reducere exprima valoric eficienta promovarii acestora in economia intreprinderii.
In acelasi timp informatiile in legatura cu nivelul costurilor de productie prezinta o mare importanta pentru conducerea intreprinderii intrucat ii ofera posibilitatea sa cunoasca cat din valoarea produsului obtinut reprezinta valoarea mijloacelor de productie consumate pentru producerea si desfacerea produsului respectiv, cat si valoarea nou creata.
Calcularea cu exactitate a diferitelor feluri de cheltuieli care intra in structura costurilor de productie impune cu necesitate aplicarea celor mai adecvate metode si tehnici de contabilitate, de gestiune si calculatie a costurilor, capabile sa furnizeze informatiile necesare pentru urmarirea pe parcurs "din mers" si in mod operativ a abaterilor de la cheltuielile bugetare sau standard, pe baza analizei cauzelor care au determinat abaterile respective, conducerea la S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta va putea adopta deciziile cele mai corespunzatoare in vederea desfasurarii activitatii viitoare.
Contabilitatea de gestiune contribuie la procesul de gestiune al intreprinderii, acumuland si tratand informatiile asupra consumurilor de resurse si transmitandu-le organelor de decizie pentru a facilita alegerea unui plan de actiune in cadrul analizei cost-beneficiu.
Motivatiile actuale ale managerilor S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta ca principali utilizatori a informatiei contabile devin tot mai complexe, tinand seama de evolutiile mediului economico-social al intreprinderii, de forma de proprietate a acesteia, ceea ce amplifica domeniul de definire si obiectivele contabilitatii de gestiune.
In acest context, contabilitatea de gestiune cuprinde: "ansamblul elementelor de identificare, masurare, stocare, analiza, prelucrare, interpretare si comunicare a informatiilor utilizate de management pentru a proviziona, evalua si controla, in interiorul unui organism si pentru a garanta utilizarea corespunzatoare si responsabila a resurselor sale". 
Eficienta metodelor respective de contabilitate, de gestiune si de calculatie a costurilor depinde, de asemenea de operativitatea cu care ele furnizeaza informatiile necesare conducerii pentru ca aceasta sa poata adopta deciziile in timp util.
Localizat la nivelul societatii comerciale, perfectionarea sistemului informatic, economic si implicit a contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor, ca parte componenta a acestuia se impune cu atat mai mult cu cat largirea autonomiei functionale a acestuia este insotita de crearea conditiilor de a exercita pe un plan superior atributiile de conducere.
Informatiile privind nivelul costurilor de productie prezinta o mare importanta pentru controlul activitatii interne, a gestiunii interne a intreprinderii.
Pornind de la consinderentul ca o coordonata esentiala a perfectionarii activiitatii in toate domeniile si ramurile economiei nationale constituie crearea unui sistem informational operativ, la societatea comerciala S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta s-au elaborat si implementat programe de perfectionare a acestuia, in special prin dotarea intreprinderii cu tehnica de calcul perfectionata.
Masurile proprii initiate pentru perfectionarea sistemului informational economic impun intensificarea preocuparilor si eforturilor pentru aplicarea de noi metode evoluate care sa asigure o urmarire operativa a costurilor de productie si sa ridice pe o treapta superioara rolul calculatiei ca sursa informationala de baza in procesul decizional, printr-o legatura permanenta a informatiilor din domeniul costurilor, intre furnizorii informatiilor si factorii
decidenti.
Activitatea cea mai laborioasa o reprezinta calculatia costurilor, care constituie instrumentul de comensurare a procesului de productie in toata complexitatea lui.
In cadrul acestei activitati se distinge:
a) calculatia pe tipuri de conturi, care reprezinta unul din aspectele formale cele mai importante ale contabilitatii de gestiune, in cadrul careia se asigura colectarea costurilor de productie. Organizarea colectarii costurilor pe tipuri de costuri nu are un caracter strict limitat, fiind dependenta de organizarea unitatii, de structura productiei si a costurilor. Din acest punct de vedere organizarea colectarii costurilor cuprinde: costuri directe, indirecte, variabile, fixe, ale productiei de baza, ale productiei auxiliare.
b) calculatia pe locuri de costuri, care reprezinta un aspect de baza al calculatiei costurilor de productie. Locul de cost nu trebuie privit numai ca aspect organizatoric al calculatiei costurilor. Latura de baza rezida in realizarea unor locuri de cost care sa asigure individualizarea costurilor si in mod deosebit urmarirea constituirii acestora in cadrul fiecarui compartiment de productie sau functional, a evidentierii abaterilor si a responsabilitatilor.
c) calculatia pe purtatori de costuri care pot fi: produsul, grupele de produse, lucrarea, serviciul.
Pentru realizarea scopului calculatiei, furnizarea de date si informatii din domeniul costurilor in cadrul S.C. Ind Complex CF-S.A. Constanta trebuie sa se acorde o importanta deosebita modului de organizare a calculatiei de care depinde in cea mai mare masura furnizarea celor mai relevante si exacte informatii.
Informatiile privind nivelul costurilor se obtin numai dupa ce diferitele feluri de cheltuieli (materiale, salariale, amortizari) au parcurs in procesul de evidenta o serie de etape cum sunt: colectarea lor pe destinatii, adica pe fiecare activitate (de baza, auxiliara si de deservire, de desfacere, administrativ-gospodareasca si de conducere), iar in cadrul acestora in functie de posibilitatile de identificare, pe fiecare produs, faza, operatie tehnologica, loc de cheltuiala sau centre de costuri; calculul si decontarea cheltuielilor activitatii auxiliare si de deservire; in masura in care intervin prestatiile reciproce de lucrari si servicii, calculul si decontarea cheltuielilor auxiliare catre activitatea de baza si celelalte activitati din cadrul intreprinderii pentru lucrarile si serviciile furnizate de aceasta; calculul si repartizarea cheltuielilor ce nu s-au indentificat inca pe produse din momentul colectarii lor, ca purtatori finali de cheltuieli, adica a cheltuielilor indirecte de productie si daca este cazul a cheltuielilor de desfacere si a celor administrative si de conducere; determinarea cantitativa si valorica a productiei in curs de executie si decontarea acesteia; calculul costului efectiv al productiei terminate (finite) si decontarea acesteia; calculul si decontarea diferentelor (abaterilor) dintre costul efectiv si cel standard si bugetat al productiei finite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Contabilitatii de Gestiune si a Calculatiei Costurilor in Conditiile Aplicarii Metodei pe Comenzi.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!