Organizarea Sistemului Judecatoresc in Republica Moldova

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2-5
CAPITOLUL I:Organizarea sistemului judecatoresc 6-35
?1.Aspecte istorice privind evolutia organizarii judecatoresti in Moldova 6-9
?2.Sistemul judecatoresc 10-15
?3.Organizarea justitiei 15-20
?4.Organizarea instantelor judecatoresti si compunerea completelor
de judecata 20-26
?5.Competenta judiciara si formele competentei 26-35
CAPITOLUL II:Competenta instantelor judecatoresti 36-67
?1. Competenta judecatoriei 36-38
?2. Competenta judecatorului de instructie 38-40
?3. Competenta judecatoriei militare 40-41
?4. Competenta Curtilor de Apel 42
?5.Competenta si structura Curtii Supreme de Justitie 43-52
?6. Probleme legate de competenta judiciara 52-58
?7. Competenta in caz de indivizibilitate sau conexitate a cauzelor penale 58-62
?8. Declinarea de competenta si conflictele de competenta ale instantei
de judecata 62-65
?9. Stramutarea cauzelor penale 65-67
INCHEIERE 68
BIBLIOGRAFIE 69-71


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Problema infaptuiri justitiei dupa declansarea procesului penal a constituit pentru mine o preocupare mai veche, hotaritoare in alegerea temei tezei mele de licenta. Pe linga aceasta preocupare au fost si cunostintele acumulate pe parcursul celor patru ani academici de studii
M-am convins ca o institutie de drept nu poate fi inteleasa fara un studiu intensiv ti aprofundat a normelor ce o reglementeaza. Astfel, prin lucrarea de fata imi propun o analiza cit mai completa si obiectiva a instantelor judecatoresti si competentei lor.
Astfel, inca din cele mai vechi timpuri s-a accentuat problema infaptuirii justitiei si tragerii la raspundere a celui vinovat. Existenta unor norme care sa reglementeze soarta celui vinovat ar facilita solutionarea acestor robleme. Asadar, Constitutia din 29 iulie 1994 cit si Codul de procedura penala din 14 martie 2003, ofera un titlu intreg normelor ce reglementeaza instantele judecatoresti si competentei lor.
Infaptuirea justitiei de catre instantele judecatoresti a necesitat o reglementare corespunzatoare fiecarei etape de dezvoltare a societatii, menita sa asigure protectia drepturilor si libertasilor cetatenilor si,totodata, sa raspunda unor comandamente sociale ale vremii.
Actualitate tezei cercetate.Puterea judecatoreasca in Republica Moldova, de rind cu puterea legislativa si executiva, este recunoscuta, prin Constitutie, drept unul din pilonii fundamentali pe care se bazeaza o societate democratica. Astfel, articolul 6 din Legea suprema a statului stipuleaza atat separarea celor trei puteri, cat si colaborarea acestora intru realizarea atributiilor ce le-au fost acordate. Capitolul IX din Constitutie, consacrat pe deplin autoritatii judecatoresti, cuprinde principiile de baza ale noului sistem judecatoresc, sistem care a inceput sa actioneze in Republica Moldova de la 28 august 1996. Toate principiile sunt de o vitala importanta, dar merita a fi mentionat principiul prevazut de articolul 114 din Constitutie, conform caruia "justitia se infaptuieste in numele legii numai de instantele judecatoresti". Realizarea principiilor noului sistem judecatoresc este asigurata prin Curtea Suprema de Justitie, Curtea de Apel si judecatorii.
O putere judecatoreasca poate functiona efectiv si e in stare sa activeze independent daca vor fi realizate si alte principii stipulate de normele Constitutiei Republicii Moldova, cum ar fi: egalitatea cetatenilor in fata legii (articolul 16), prezumtia nevinovatiei (articolul 21), libertatea individuala si siguranta persoanei (articolul 25), numirea judecatorilor pana la atingerea plafonului de varsta (articolul 116 (2), incompatibilitatea functiei de judecator cu orice alta functie publica sau privata (articolul 116 (6), caracterul public al dezbaterilor (articolul 117), caracterul obligatoriu al sentintelor si al altor hotarari judecatoresti definitive (articolul 120).
Pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale omului nu este suficienta numai crearea unui nou sistem judecatoresc, fara a asigura accesul liber la justitie. In aceasta ordine de idei, in articolul 20 al Constitutiei se stipuleaza ca orice persoana are dreptul la satisfactie eficienta din partea instantelor judecatoresti competente impotriva actelor care violeaza drepturile, libertatile si interesele sale legitime si nici o lege nu poate ingradi accesul la justitie.
Conform conceptiei reformei judiciare si de drept, a fost modificata esential procedura de examinare a cauzelor penale si civile, fiind stabilita competenta pentru fiecare instanta judecatoreasca.
Scopul si obiectivele tezei. Scopul tezei este cercetarea, fundamentarea stiintifica si elaborarea recomandarilor asupra problemei reglementarii juridice a competentei instantelor judecatoresti in legislatia Republica Moldova,prin prisma evolutiei istorice, a principiilor echitatii si accesului liber la justitie, analizei legislatiei actuale si elaborarea unor propuneri concrete in scopul desavirsirii competentei instantelor judecatoresti si respectarii drepturilor,libertatii si demnitatii umane.Sarcinile investigatiei sunt: relevarea esentei institutiei competentei instantelor judecatoresti si a problemelor privind liberalitatile in etapa actuala, determinarea sarcinilor de dezvoltarii drepturilor,libertatii si demnitatii persoanei.
Pentru atingerea scopului sus mentionat,consider mai mult ca necesara realizarea urmatoarelor obiective:
- de analizat modalitatea de introducere a unui sistem judecatoresc unic, bazat pe principii, drepturi si obligatii unice, utilizat cel mai fregvent de majoritatea tarilor din intreaga lume;
- de analizat evolutia istorica a organizarii judecatoresti;
- de analizat sistemul judecatoresc;
- de analizat organizarea instantelor judecatoresti si compunerea completelor de judecata;
- de analizat competenta judiciara si formele competentei;
- de analizat competenta instantelor judecatoresti, inclusiv si a celor specializate;
Aprobarea rezultatelor.Lucrarea poate fi folosita ca sursa teoretica si practica in invatamintul superior de specialitate, precum si la elaborarea unor lucrari stiintifice ulterioare, cercetarii legate de problema infaptuirii in conformitate cu legea a justitiei si efectele acestora la respectare drepturilor,libertatilor si demnitatii persoanei. Lucrarea are o constructie conceptuala de studiu monografic, inglobind si imbinind aspecte teoretico-practice ale institutiei justitiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Sistemului Judecatoresc in Republica Moldova.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!