Patru Principii ale Dreptului International Public - Cooperarea Internationala, Autodeterminarea, Egalitatea in Drepturi si Respectarea Obligatiilor Internationale

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Evolutie, caracteristici si insemnatatea principiilor dreptului international 05
1.1. Principiile fundamentale ale dreptului international - categorii Istorice 05
1.2. Rolul principiilor fundamentale ale dreptului international intre state 07
2. Principiul cooperarii internationale intre state 09
2.1. Consideratii generale 09
2..2. Consacrarea principiului cooperarii ca principiu fundamental al dreptului international contemporan 09
2.3. Corelatia principiului cooperarii intre state cu alte principii fundamentale ale dreptului international contemporan 10
2.4. Forme si domenii de realizare a cooperarii internationale 11
3. Dreptul popoarelor de a-si hotari singure soarta (dreptul de a dispun de ele insele) - dreptul la autodeterminare 14
3.1. Consideratii generale 14
3.2. Dezvoltarea istorica si consacrarea dreptului popoarelor de a-si hotari singure soarta 15
3.3. Definitia dreptului popoarelor de a dispune de ele insele 16
3.4. Caracteristicile dreptului la autodeterminare 17
3.5. Caracterul ilicit al colonialismului sub toate formele sale - consecinta a dreptului la autodeterminare 18
3.6. Dreptul popoarelor la autodeterminare si calitatea de subiect de drept international al natiunilor 21
3.7. Dreptul la autodeterminare - premisa a suveranitatii nationale de stat 21
4. Principiul egalitatii in drepturi a statelor 23
4.1. Consideratii generale 23
4.2. Consacrarea principiului egalitatii in drepturi ca principiu fundamental al dreptului international 23
4.3. Continutul principiului egalitatii in drepturi a statelor 26
4.4. Egalitatea suverana a statelor 27
5. Principiul respectarii obligatiilor internationale 29
5.1. Consideratii generale 29
5.2. Pacta sunt servanda ca principiu fundamental al dreptului international contemporan 29
5.3. Caracteristicile principiului pacta sunt servanda 31
6. Principiile adoptate de Adunarea Generala a O.N.U. in 1970 34
6.1. Principiul integritatii teritoriale a statului 34
6.2. Principiul inviolabilitatii frontierelor de stat 35
6.3. Respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. 38
Bibliografie 42


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
CUVINTE CHEIE
Dezvoltare istorica,autodeterminare,egalitate,suveranitate
REZUMAT
Suveranitatea statelor reclama ca relatiile dintre ele sa se stabileasca de la egal la egal, acest principiu fiind denumit deseori si principiul suveranitatii statelor.
Statele sunt egale in privinta drepturilor si obligatiilor care decurg din suveranitatea lor, drepturi care trebuie respectate in mod egal de toate statele. Ele trebuie -si indeplineasca in mod egal si obligatiile pe care si le asuma.
Egalitatea in drepturi reda conceptia egalitatii functionale sau absolute, aceasta admitand ca statele au capacitatea juridica egala de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si ca drepturile si obligatiile statelor trebuie sa fie egale, indiferent de inegalitatile de fapt dintre ele.
Acestei conceptii se opune egalitatea in fata dreptului sau egalitatea juridica, conform careia egalitatea in drepturi se reduce la obligatia de a nu face discriminare intre statele mici si cele mari (47.
O a treia conceptie data egalitatii in drepturi este a egalitatii materiale, autori ca Von der Heydte, Sauer , P.H. Kooymans, S. Dahm pretinzand ca, pentru a putea vorbi de egalitate, trebuie sa existe o anumita egalitate de fapt, care poate exista numai intre statele asezate pe aceeasi scara ierarhica, adica intre marile puteri ce exercita hegemonia asupra celorlalte state.
Asemenea opinii contrazic dreptul international, suveranitatea statelor, dreptul international fiind expresia acordului de vointa intre statele suverane si egale in drepturi. 
Deci, conceptia corecta asupra egalitatii in drepturi est cea a egalitatii absolute sau functionale.
Principiul egalitatii in drepturi a statelor atrage numeroase consecinte, gasindu-li aplicarea in diverse materii ale dreptului international.
Ca o consecinta cu caracter mai general constatam ca statele participa cu drepturi egale la crearea normelor dreptului international.
1. EVOLUTIE, CARACTERISTICI SI INSEMNATATEAError! Bookmark not defined.Error! Bookmark not defined. PRINCIPIILOR DREPTULUI INTERNATIONAL
1.1. PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE DREPTULUI INTERNATIONAL - CATEGORII ISTORICE
Principiile fundamentale ale dreptului international contin regulile de conduita cele mai generale, a caror respectare este indispensabila pentru dezvoltarea unor relatii prietenesti intre state, pentru mentinerea pacii si securitatii internationale. 
Aceste principii au un caracter juridic obligatoriu, deosebindu-se prin aceasta de principiile estetice sau regulile de curtoazie (comitas gentium) aplicabile in relatiile internationale.
Principiile fundamentale ale dreptului international sunt categorii istorice, nu au caracter etern sau imuabil. 
Ele nu decurg din natura umana sau din imperativele unei justitii abstracte si desprinse de societate, nu au caracter de "drept natural",ci reprezinta idei conducatoare ale continutului tuturor normelor juridice.
Principiile dreptului au atat un rol constructiv cat si un rol valorizator pentru sistemul de drept, deoarece ele contin atat cerintele obiective ale societatii, cat si cerinte cu manifestari specifice in cadrul procesului de constituire a dreptului precum si in procesul de realizare a acestuia. 
Aparitia si dezvoltarea acestor principii in diferite oranduiri sunt determinate de conditiile materiale de existenta si sunt influentate de diferiti factori care orienteaza relatiile si dreptul international.
Mentiuni despre rolul constructiv al principiilor dreptului intalnim si in relatia specifica momentului crearii dreptului, moment marcat de influenta traditiei cat si a inovatiei. 
Din punctul de vedere al tehnicii juridice traditia propune vechile sale modele, urmare a unui respectabil proces de acumulare si sinteza, pe cand inovatia tinde spre a impune alte modele, adecvate necesitatilor momentului, in deplina concordanta cu procesul de transformare si de adaptare al societatii la noile cerinte.
Cuvantul ,,principiu" vine de la latinescul principium, care inseamna inceput, obarsie, avand sensul de element fundamental, fiind catalogat astfel drept un inceput in plan ideal, o sursa, o cauza de actiune, un rezultat al unei experiente sociale si o reflectare a unor cerinte obiective ale evolutiei societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Patru Principii ale Dreptului International Public - Cooperarea Internationala, Autodeterminarea, Egalitatea in Drepturi si Respectarea Obligatiilor Internationale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!