Perceperea reformelor lui Constantin Mavrocordat in epoca

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere.2
Cap.I Constantin Mavrocordat in istoriografia romaneasa.5
Cap. II Reformele lui Constantin Mavrocordat in cronicile timpului.15
II. 1 Reforma fiscala.15
II. 2 Reforma sociala.23
II. 3 Reforma administrativa si judecatoreasca.33
Incheiere.37
Bibliografie.38


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Perspectivele deschise de cercetarea interdisciplinara au facut posibile noi investigatii ale istoricului in demersul sau pentru a contura o imagine contextuala a unui eveniment, ce pana atunci fusese cercetat numai din anumite unghiuri. 
Pornind de la acest considerent, credem ca nu este de prisos a ne angaja, dintr-o noua perspectiva, in tratarea unui eveniment care a lasat, pana acum, urme adanci in istoriografie. Consideram ca incercarea de a cerceta un eveniment, din aceasta privinta, ar oferi conotatii, in mai multe nuante, asupra reformelor lui Constantin Mavrocordat, din perspectiva contemporana evenimentului. Mai mult, identificarea raportului dintre factorul de putere si cei guvernati ar scoate mai bine in evidenta evaluarea actiunilor domnitorului.
In demersul nostru, vom incerca sa extragem problema din perspectiva faptelor deja stiute. Daca n-am face lucrul acesta am fi invinuiti de anacronism; am valoriza si pentru oamenii contemporani evenimentului un fapt care, bineinteles, in devenirea istorica a Tarilor Romane are o conotatie deosebita.
In ultimele decenii s-au elaborat mai multe studii si cercetari cu caracter monografic privind perioada domniilor fanariote si ele reprezinta contributii de certa valoare stiintifica la elucidarea unor aspecte de ordin economic, social, cultural si intr-o oarecare masura, si de ordin politic. Monografia lui Florin Constantiniu ofera un tablou destul de complex al domnitorului fanariot. Investigatiile respective s-au intreprins, asa cum era firesc, pornind de la criterii metodologice deosebite, in functie de problema luata in studiu (economica, sociala, demografica, culturala etc). Pe langa rezultatele valoroase de care am vorbit mai sus, s-a ajuns cateodata la aprecieri si concluzii diferite, uneori chiar contradictorii, nu numai in ceea ce priveste caracterizarea in ansamblu a domniilor fanariote, dar si in cazul unor probleme care au facut obiectul unor cercetari speciale si cat de cat similare sau tangente ca tematica.
Nu ne-am propus in randurile de fata sa trecem in revista aprecierile si concluziile mai vechi sau mai noi care s-au emis in legatura cu asa-numita ,,epoca fanariota" (1711--1821). Ar fi o incercare prea cutezatoare si greu de realizat intr-un lucrare care are drept scop principal de a fixa cateva coordonate menite sa contureze ceva mai clar cum au vazut cronicarii vremii activitatea reformatoare a lui Constantin Mavrocordat. in rastim!pul celor 10 (zece) domnii ale sale in Tara Romaneasca si Moldova (1730 -- 1769). Trebuie sa subliniem insa ca in consideratiile de fata ne vom indrepta atentia, in chip primordial, asupra rolului pe care principele ,,luminat" 1-a avut sau nu in cadrul luptei pe care poporul roman o ducea in secolul al XVIII-lea pentru progres, independenta si realizarea unitatii sale statale. In abordarea noastra vom incerca sa vedem care au fost reactiile clasei instruite ale carei interese au fost afectate de reformele lui Constantin Mavrocordat.
Abordarea acestor probleme o consideram nu numai necesara dar, intr-un fel importanta si plina de semnificatii, inscriindu-se pe linia unor cerinte majore ale cercetarii istorice actuale. Avem in vedere fap!tul ca aspectele asupra carora vrem sa staruim aici, au intrat mai putin in preocuparile istoriografiei noastre. 
Aplicarea acestor masuri legislative, unele dintre ele cu rezultate putin satisfacatoare pentru, marea masa a taranilor contribuabili, au situat totusi pe Constantin Mavrocordat in fruntea principilor reforma!tori din secolul al XVIII-lea. El se inscrie in istoria acestui veac ca un promotor de seama al procesului de modernizare a vietii si a institutiilor statale romanesti, desi multe dintre masurile preconizate aveau sa cada cu timpul, in desuetudine.
Desi reformele sociale infaptuite de Constantin Mavrocordat, in 1746 si 1749 n-au fost in stare sa duca la rezultatele scontate de o carmuire, nu trebuie totusi sa uitam ideile care l-au animat pe domnitor atunci cand a luat hotararea sa treaca la abolirea servitutii persoanale a tarani!lor din Tara Romaneasca si Moldova. Cu tot caracterul lor limitat, aceste reforme au contribuit insa la ameliorarea situatiei existente in Principatele Romane de la sud si est de Carpati. 
In incercarea surprinderii acestor chestiuni ne-am structurat lucrarea in doua capitole. In primul capitol, intitulat Constantin Mavrocordat in istoriografia romaneasca, am incercat sa prezentam cateva din opiniile dominante privitor la domnul fanariot. Vom incerca sa luam in discutie atat autorii contemporani evenimentului cat si istorici marcanti ai secolului al XX-lea.
Capitolul al II-lea: Reformele lui Constantin Mavrocordat in cronicile timpului l-am impartit in trei subcapitole pentru a surprinde mai bine reactia cronicarilor referitor la reformele mavrocordaresti: II.1-Reforma fiscala;
II. 2 -Reforma sociala;
II. 3 -Reforma administrativa si judecatoreasca;
Pornind de la criteriile si consideratiile infatisate mai sus, activi!tatea reformatoare a lui Constantin Mavrocordat trebuie deci evaluata pe toata intinderea ei (1730--1769) si nu numai in raport cu ceea cea ramas pozitiv ori negativ de pe urma guvernarii sale in cele doua tari romane. Am comite insa o grava eroar daca in aprecierile pe care le facem n-am tine seama de toti factorii interni si externi care au dominat din punct de vedere economic, social, politic si cultural intreaga ,,epoca fanoriota".


Fisiere in arhiva (8):

  • Bibliografie.doc
  • capitolul I.doc
  • capitolul II.doc
  • COPERTA.DOC
  • CUPRINS.DOC
  • incheiere.doc
  • Introducere.doc
  • rez.DOC

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!