Piata Bancara Europeana in Conditiile Monedei Unice

Cuprins disertatie Cum descarc?

Cap. I. Moneda euro si impactul implementarii sale. 1
1.1. Actul Unic si Tratatul de la Maastricht - instrumente premergatoare uniunii economice si monetare. 1
1.2. Lansarea monedei unice si politica monetara unica.3 
1.3. Avantajele si dezavantajele introducerii monedei unice.6 
1.4. Rolul Bancii Centrale Europene si al Sistemului European al Bancilor Centrale.9 
Cap.II. Formarea pietei bancare europene.12
2.1. Implicatii ale introducerii euro in activitatea firmelor si in sectorul financiar-bancar.12 
2.2. Beneficiile si costurile unei singure piete bancare.14
2.3. Legislatie si directive bancare.16
2.4. Argumentarea integrarii bancare europene.22
2.5. Instrumente utile functionarii pietei bancare europene.24
Cap. III. Sistemul bancar romanesc inainte si dupa aderare.31
3.1. Masuri financiare si monetare necesare aderarii la UE.31
3.2. Sistemul bancar romanesc in perioada de pre-aderare.34
3.3. Modificari preconizate in sistemul bancar romanesc dupa aderarea la UE.38
Concluzii.41


Extras din disertatie Cum descarc?

I. Moneda euro si impactul implementarii sale
1.5. Actul Unic si Tratatul de la Maastricht - instrumente premergatoare uniunii economice si monetare 
In decembrie 1985, Consiliul Comunitatii a adoptat Actul Unic ca expresie a hotararii tarilor membre ale Comunitatii Europene de a desavarsi procesul de integrare pe care Tratatul de la Roma l-a stabilit in sensul realizarii unui spatiu economic integrat pe baza unei triple libertati de circulatie: a persoanelor, a marfurilor si serviciilor si a capitalurilor.
Obiectivul Actului Unic era de a deschide pentru Europa o noua etapa a liberalizarii in domeniul miscarii capitalurilor si schimburilor de servicii in spiritul Tratatului de la Roma, ceea ce era deja realizat la acea data in domeniul schimburilor de marfuri.
In concordanta cu ideile Actului Unic, se urmarea sa se asigure la sfarsitul anului 1992 o mare piata unificata, fara frontiere, in special in materie bancara si financiara, care sa aduca o reconsiderare a perspectivelor in domeniu.
Se subliniaza ca pana la aceasta data era recunoscuta libertatea de stabilire, de a intreprinde activitati bancare in oricare din tarile Comunitatii, in conditii identice stabilite de statul respectiv pentru oricare din cetatenii sai.
Acum insa obiectivul urmarit era altul si anume de a permite bancilor libera prestatie de servicii fara a se tine cont de frontierele existente, respectiv facultatea de a efectua toate operatiunile de intermediere oriunde in cadrul Comunitatii Europene fara a fi necesar sa aiba unitati proprii in tara in cauza. In esenta, aceasta inseamna ca banca este supusa numai reglementarilor autoritatilor de control din tara de origine.
In alt sens exprimat, prin aceasta se asigura unei banci date dintr-o tara a Comunitatii Europene posibilitatea de a actiona pe baza autorizatiei de functionare din tara sa, in oricare din celelalte tari, fara nici o alta forma suplimentara. Aceasta inseamna de fapt recunoasterea reciproca a autorizatiilor privind functionarea bancilor.
Aplicarea prevederilor Actului Unic se bazeaza pe trei elemente complementare:
- libertatea de miscare a capitalurilor,
- libertatea de prestatie a serviciilor financiare si bancare transfrontaliere,
- armonizarea minimala a reglementarilor care se aplica activitatii bancare si financiare. 
De-a lungul timpului, evenimentele monetare din Europa au evidentiat o continua dorinta de aderare la o singura moneda. Raportul Delors din 1988 a inceput de fapt indreptarea spre o Uniune Monetara in Europa, fiind punctul de pornire al Tratatului de la Maastricht, semnat in 1992, care a stabilit programul de orientare spre o moneda unica incepand cu 1 ianuarie 1999.
In decembrie 1991, la Maastricht a fost adoptat tratatul care introducea un nou concept, cel de << Uniune Europeana >>, si care urma sa intre in vigoare de la 1 noiembrie 1993. Conceptul de Uniune Europeana reunea :
- Comunitatea Europeana
- Cooperarea in materie de politica externa si securitate
- Cooperarea in domeniul politicii interne si de justitie
Referitor la partea consacrata realizarii uniunii economice si monetare, principalele obicetive economice care au fost vizate pentru introducerea uniunii monetare au fost :
- sporirea stabilitatii internationale - euro si dolarul intra in competitie, iar cea mai stabila dintre ele va fi preferata in tranzactiile internationale,
- diminuarea variabilitatii si incertitudinii ratelor de schimb implica o alocare mai eficienta a resurselor in cadrul uniunii,
- reducerea costurilor de tranzactionare (nu mai sunt antrenate costuri legate de conversiune sau acoperirea riscului de schimb),
- imbunatatirea competitivitatii,
- sporirea stabilitatii interne (spre exemplu, va exista doar o singura rata a inflatiei),
- scaderea anticipata a ratelor dobanzilor si inflatiei
Pentru indeplinirea obiectivelor s-a prevazut realizarea Uniunii Economice si Monetare in trei etape:
1. prima etapa 1990 - 1993, a presupus adoptarea de masuri pentru liberalizarea miscarilor capitalurilor si punerea bazelor unei politici de convergenta in materie de stabilitate a preturilor si gestiunea riguroasa a finantelor publice,
2. etapa a doua 1994 - 1998, a fost caracterizata prin infiintarea unor institutii premergatoare Bancii Centrale Europene. Astfel a fost creat Institutul Monetar European (IME), cu sediul la Frankfurt, cu scopul de a intari cooperarea intre bancile centrale si de a asigura coordonarea politicilor monetare. In cadrul IME a fost infiintat un Comitet Monetar, care a supravegheat situatia monetara si financiara a tarilor membre,
3. a treia etapa a inceput la 1 ianuarie 1999. Institutul Monetar European a fost desfiintat si transformat in Banca Centrala Europeana. S-a infiintat si Sistemul European al Bancilor Centrale.
In momentul cand a fost redactat tratatul de la Maastricht, care a dat proiectului monedei unice un caracter oficial, punctele de reper erau putine, iar necunoscutele multiple. Nu au fost putini cei ce se intrebau asupra oportunitatii monedei unice. Renuntarea la monedele nationale antrena o reala pierdere de suveranitate in materie de politici economice si este insotita de disparitia unui simbol traditional al puterii si unitatii statelor natiunii. 
Multe dintre temerile formulate de constrangerile ce urmau a fi generate de euro tineau de faptul ca ultimii 25 de ani au fost caracterizati printr-o puternica autonomie a politicilor monetare nationale si o mare variabilitate a cursurilor de schimb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Bancara Europeana in Conditiile Monedei Unice.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!