Planificarea Misiunii de Audit Intern - Entitati Economice la SC Moldova SA

Cuprins disertatie Cum descarc?

ASPECTE TEORETICE
CAPITOLUL 1. Auditul intern - Concept.4
1.1 Relatia dintre auditul intern al entitatii economice si auditul extern independent.7
1.2 Norme de comportament profesional.8
CAPITOLUL 2. Consideratii cu privire la planificare.10
2.1 Norme de comportament profesional.10
2.2 Identificarea riscurilor asociate fiecarei activitati, obiect sau subiect auditabil.11
CAPITOLUL 3. Obiectivele misiunii de audit intern.14
3.1 Principalele obiective ale planificarii auditului.14
3.2 Planul de audit. Programul de audit.19
3.3 Planul general de audit.21
3.4 Riscul si pragul de semnificatie - evaluarea riscurilor.24
3.5 Revizuirea planului de audit intern.28
CAPITOLUL 4. Aria de aplicabilitate a misiunii de audit intern.29
CAPITOLUL 5. Resurse alocate misiunii de audit intern.31
CAPITOLUL 6. Programul de lucru al misiunii de audit intern.32
6.1 Ordin de serviciu.34
6.2 Declaratia de independenta.34 
ASPECTE PRACTICE
STUDIU DE CAZ - Planificarea auditului in cadrul unui agent economic - SC MOLDOVA.SA. .38
1.Planificarea auditului.38
1.1 Intelegerea entitatii auditate.38
1.2 Intelegerea sistemelor contabile si control intern,politici contabile adoptate de entitate.39
1.3Estimarea erorilor si divizarea sistemelor financiare.40
2.Pregatirea planului de audit intern-metodologia efectuarii planului de audit.41
2.1 Lista centralizatoare a obiectivelor auditabile.41
2.2 Evaluarea mediului si a procedurilor.41
2.3 Revizuirea planului de audit intern.44
3. Programul de lucru al misiunii de audit intern.45
3.1Ordin de serviciu.45
3.2 Declaratia de independenta.45
3.3 Pregatirea si transmiterea.46
3.4 Procedura privind colectarea si prelucrarea informatiilor.47
CONCLUZII SI PROPUNERI .48
BIBLIOGRAFIE.50
ANEXE.53


Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL 1 
AUDITUL INTERN - CONCEPT
Asa cum este definit de Institutul International al Auditorilor Interni, auditul intern este o functie independenta si obiectiva, care da unei entitati o asigurare in ceea ce priveste gradul de control detinut asupra operatiilor, a indruma pentru a-i imbunatati activitatea si contribuie la adaugarea unui plus de valoare. Auditul intern ajuta aceasta organizatie sa isi atinga obiectivele, evaluand, printr-o abordare sistematica si metodica, procesele sale de management al riscurilor, de control si de guvernare a organizatiei si facand propuneri pentru a le consolida eficacitatea.
Prin audit in general, se intelege examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea la un criteriu (satndard, norme) de calitate.
Obiectivul oricarui tip de audit il constituie imbunatatirea utilizarii informatiei. Principalele evenimente care definesc auditul, in general, si a caror absenta poate pune in discutie daca o activitate este sau nu audit, sunt :
- examinarea unei informatii, care trebuie sa fie exclusiv o examinare profesionala.
- scopul examinarii unei informari este acela de a exprima o opinie asupra acesteia.
- opinia exprimata asupra unei informatii trebuie sa fie responsabila si independenta, ceea ce presupune ca persoana care face aceasta examinare are anumite responsabiliatati pentru activitatea sa si trebuie sa fie o persoana independenta.
- examinarea trebuie sa decurga dupa anumite reguli dinainte stabilite, cuprinse intr-un standard sau norma legala sau profesionala care constituie un criteriu de calitate.
A audita o entitate economica a avut initial semnificatia de a verifica situatiile financiare ale acesteia. Azi, termenului i se adauga si semnificatia studierii unei entitati economice/intreprindere pentru a-i ameliora procesele, tranzactiile si situatiile financiare (audit financiar) sau pentru a face o judecata asupra gestiunii (audit de gestiune).
In prezent, exista texte oficiale si o directiva europeana pentru un singur tip de audit si anume auditul legal, cunoscut sub denumirea de control legal sau audit statutar, cu aceleasi semnificatii : 
- caracterul legal, care rezulta din aceea ca este singurul tip de audit reglementat la nivel european (Directiva a VIII-a) si prevazut, de regula, prin legea companiilor si prin actele constitutive (statutele) acestora.
- statutul de independenta al persoanelor care realizeaza aceste misiuni de audit
- autonomia organismului din care face parte auditorul
Daca este vorba de audit financiar care conduce la certificarea situatiilor financiare, fara nici o indoiala este vorba de auditul legal, controlul legal sau auditul statuar, sau de misiunea de audit de baza.
Denumirea simpla de "audit financiar" poate fi folosita pentru a desemna numeroase alte misiuni ca, de exemplu:
- auditul financiar al procedurilor informatizate de tineri ai contabilitatii;
- auditul financiar al operatiunilor de schimb pentru a verifica prezentarea regulamentara a acestora in situatiile financiare;
- auditul financiar al contabilizarii cheltuielilor sociale pentru a verifica respectarea legislatiei sociale;
- auditul financiar asupra situatiei fiscale;
- auditul financiar asupra conturilor de clienti pentru a verifica daca evaluarea creantelor indoielnice s-a facut de o maniera prudenta 
- auditul financiar asupra uneia sau mai multor sectiuni ale contabilitatii.
Altfel spus, orice analiza, orice verificare si orice studiu asupra unei sectiuni sau a unei parti din contabilitate sau din situatiile financiare ale unei entitati poate fi calificata drept "audit financiar".
Potrivit standardelor de audit, auditul financiar prin care se examineaza si se certifica situatiile financiare in totalitatea lor se numeste "audit statuar" si are ca elemente de baza:
- profesionistul contabil competent si independent, care poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica membra a unui organism profesional autonom.
- obiectul examinarii efectuate de profesionistul contabil il constituie situatiile financiare ale entitatii, in totalitatea lor: bilant, cont de profit si pierdere si celelalte componente ale situatiilor financiare, in functie de referentialul contabil aplicabil;
- scopul examinarii: exprimarea unei opinii motivate cu privire la imaginea fidela,clara si completa a pozitiei financiare (patrimoniului), a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute de entitatea auditata;
- criteriul de calitate in functie de care se face examinarea si se exprima opinia,il constituie standardele (normele) de audit si standardele (normele) contabile, atat nationale, cat si internationale.
In Romania, potrivit reglementarilor contabile armonizate cu directivele europene, situatiile financiare anuale intocmite de persoane juridice care la data bilantului indeplinesc criterii de marime se audiaza conform legii.
In aceasta categorie intra persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele criterii : 
- total active : 3.650.000 euro
- cifra de afaceri neta : 7.300.000 euro
- numarul mediu de salariati in cursul efectuarii exercitiului financiar : 50.
Aceste persoane juridice intocmesc situatii financiare anuale care cuprind: bilant, cont de profit si pierdere ; situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie, notele explicative la situatiile financiare. Situatiile financiare ale entitatiilor economice se auditeaza de catre auditorii financiari, persoane fizice sau juridice - audit financiar extern independent. Entititatiile economice ale caror situatii financiare anuale sunt excluse auditului extern independent au obligatia de a organiza auditul intern potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor din Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Misiunii de Audit Intern - Entitati Economice la SC Moldova SA.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!