Planul integrat de servicii sociale al Municipiului Reșița

Cuprins disertație Cum descarc?

CAPITOLUL I Politicile sociale in Romania . 2
Sectiunea 1 Consideratii generale . 2
Sectiunea 2 Strategia nationala de dezvoltare a serviciilor sociale . 6
Sectiunea 3 Romania si politicile de incluziune sociala, in cadrul Uniunii Europene . 16
CAPITOLUL II Sistemul de garantare a veniturilor minime in diferite state din Europa Occidentala . 18
2.1. Modelul scandinav: Suedia .18
2.2. Modelul anglo-saxon: Marea Britanie . 21
2.3. Modelul continental: Germania . 24
2.4. Modelul sud-european (mediteranean): Portugalia . 26
CAPITOLUL III Ajutorul social . 28
Sectiunea 1 Cadrul legislativ si caracteristici . 28
Sectiunea 2 Beneficiarii ajutorului social . 30
Sectiunea 3 Conditii de acordare si nivelul venitului minim garantat . 33
Sectiunea 4 Stabilirea si plata ajutorului social . 35
Sectiunea 5 Obligatiile titularilor si beneficiarilor de ajutor social: modificarea, suspendarea si incetarea platii ajutorului social . 39
Sectiunea 6 Metodologia de acordare - acte necesare pentru intocmirea dosarului . 42
CAPITOLUL IV Alte categorii de prestatii sociale . 47
Sectiunea 1 Ajutorul pentru incalzirea locuintei . 47
Sectiunea 2 Ajutorul social care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu . 58
Sectiunea 3 Alocatia pentru copiii nou-nascuti . 60
Sectiunea 4 Ajutoarele de urgenta . 62
Sectiunea 5 Ajutorul de deces . 64
CAPITOLUL V Serviciile sociale . 69
Sectiunea 1 Consideratii generale . 69
Sectiunea 2 Tipologie . 70
Sectiunea 3 Furnizorii de servicii sociale . 74
Sectiunea 4 Beneficiarii de servicii sociale si metodologia de acordare a serviciilor sociale . 78
Sectiunea 5 Jurisdictie . 84
CAPITOLUL VI Planul integrat de dezvoltare urbana al municipiului Resita - Infrastructura si serviciile sociale . 85
BIBLIOGRAFIE . 90


Extras din disertație Cum descarc?

CAPITOLUL I
Politicile sociale in Romania
Sectiunea 1
Consideratii generale
In contextul inexistentei unui consens privind termenul de "servicii sociale" utilizat la nivel european, mai ales in conditiile in care fiecare stat membru are dezvoltate propriile sisteme de protectie sociala, termeni ca servicii sociale (social services), bunastare sociala (social welfare), protectie sociala (social protection), asistenta sociala (social assistance, social work), ingrijire sociala (social care), servicii sociale personale (personal social services) in cazul serviciilor destinate acoperirii unor nevoi individuale, au fost folositi pentru a defini aproape aceleasi concepte - in relatie cu serviciile sociale. De altfel, in terminologia britanica, termenul generic de servicii sociale se foloseste inclusiv pentru beneficii (de exemplu: cash benefits pentru someri).
Scopul serviciilor sociale, traditional recunoscut, este de a permite persoanelor, grupurilor si colectivitatilor sa-si rezolve problemele care apar in cadrul procesului de adaptare la o societate in permanenta evolutie, sa identifice cauzele care pot conduce la compromiterea echilibrului de functionare sociala si sa actioneze in vederea ameliorarii conditiilor economice si sociale ale categoriilor tinta. 
Nevoia unei securitati individuale si colective a existat dintotdeauna. Oamenii au incercat din cele mai vechi timpuri sa-si asigure propria protectie, precum si a persoanelor aflate in grija lor, contra unor pericole eventuale de genul foametei, luptand mereu pentru satisfacerea nevoilor vitale de hrana, de adapost, de imbracaminte, lupta care nu va inceta niciodata.
Desi in tara noastra au existat de-a lungul timpului preocupari constante in domeniul asigurarilor sociale si al asistentei sociale, referiri la termenul de securitate sociala s-au facut relativ recent aratandu-se ca in foarte multe tari ale lumii, se afirma ideea ca asigurarile sociale fac parte dintr-o notiune mai larga, aceea de securitate sociala si ca aceasta formeaza obiectul preocuparilor si dezbaterilor Organizatiei Natiunilor Unite si ale altor organisme internationale.
Asistenta sociala este o componenta esentiala a securitatii sociale reprezentata de un sistem de norme juridice prin care se pun in aplicare masurile de protectie si acordare a unor prestatii familiilor cu copii, diferitelor categorii de minori si batrani, persoanelor cu handicap si altor beneficiari, suportate, dupa caz, din bugetul de stat sau bugetele locale. 
Elementele principale ale definitiei sunt date de:
- sfera persoanelor aflate in nevoie,
- structura de organizare si functionare, 
- modul de finantare a sistemului de asistenta sociala. 
Nevoia sociala constituie ansamblul necesitatilor a caror satisfacere este indispensabila pentru asigurarea unui nivel si stil de viata adaptate nivelului de dezvoltare si statutului celor vizati. Intr-o clasificare, evident sumara, nevoile pot fi: primare, adica acelea care sunt indispensabile vietii, cum ar fi hrana, imbracamintea etc.; secundare, care sunt necesare, dar nu indispensabile pentru a supravietui: lectura, recreere; tertiare sunt cele nesemnificative, de exemplu cadourile. 
Saracia absoluta, sau marea saracie, este o situatie in care nevoile fundamentale nu sunt satisfacute. 
Saracia relativa este definita in raport cu nevoile sociale comparative; astfel, Uniunea Europeana considera ca sunt sarace persoanele care dispun de resurse atat de reduse incat nu pot accede la modul de viata pe care oamenii il gasesc normal pentru societatea in care traiesc. 
Potrivit dispozitiilor art.2 din Legea nr.47/2006 , asistenta sociala este definita ca fiind ansamblul de institutii si masuri prin care statul, prin autoritatile administratiei publice centrale si locale, colectivitatea locala si societatea civila intervin pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare ori permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor. Componenta a sistemului national de protectie sociala, asistenta sociala, cuprinde serviciile sociale si prestatiile sociale acordate in vederea dezvoltarii capacitatilor individuale sau colective pentru asigurarea nevoilor sociale, cresterea calitatii vietii si promovarea principiilor de coeziune si incluziune sociala.
In vederea promovarii procesului de incluziune sociala, Legea nr.47/2006 privind sistemul de asistenta sociala, creeaza cadrul juridic pentru coordonarea si organizarea unitara a sistemului de servicii sociale si prestatii sociale, in scopul de a crea conditiile necesare implementarii masurilor si actiunilor sociale pentru garantarea dreptului fiecarei persoane aflate intr-o situatie de nevoie sociala, datorata unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala, de a beneficia de servicii sociale si prestatii sociale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Planul integrat de servicii sociale al Municipiului Resita.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

I. Acte normative:
- Constitutia Romaniei
- Legea nr. 47/2006 privind sistemul de asistenta sociala 
- Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat
II. Lucrari de specialitate:
- Alexandru TICLEA, Dreptul securitatii sociale - curs universitar, Editia a II-a revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, 2009
- Sanda Gimpu, Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Gheorghe Mohanu, Dreptul muncii - tratat, vol.III, Editura Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1982
- Petrescu Ion, Management social, Editura Expert, Bucuresti 2004
III. Alte surse:
- https://www.primariaresita.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!