Podișul Dobrogei de Sud

Extras din disertație Cum descarc?

Introducere
In elaborarea lucrarii s-a luat in considerare exploatarea fondului de informatii meteorologice al Centrului Meteorologic Regional Dobrogea (C.M.R.D.), Institutul National de Meteorologie si Hidrologie din Bucuresti si Administratia Nationala de Meteorologie (A.N.M.), dar am utilizat si informatii oferite de o serie de lucrari de specialitate din diverse domenii. De asemenea lucrarea isi propune sa ofere si o imagine sugestiva in mod special prin intermediul reprezentarii grafice si cartografice a resurselor climatice prin incalzire sau racire a ariilor de pe intregul teritoriu al podisului Dobrogei de Sud. In realizarea analizei m-am bazat pe valorile medii orare, zilnice, lunare si anuale ale temperaturii si umezelii relative a aerului, a presiunii atmosferice si a vitezei vantului provenite de la statiile meteorologice din Dobrogea de Sud. Aceste date sunt publice, la indemana oricui dar sunt contra cost, pe baza acestor date pe o perioada de 10 ani, s-au realizat statistici pentru aceasta teza.
Clima unei regiuni se exprima ca fiind suma tuturor starilor si manifestarilor vremii de-a lungul timpului data de interactiunea specifica si complexa a tuturor factorilor climatogeni: radiativi (de exemplu radiatia solara ca factor energetic primar); dinamici (cand circulatia atmosferei este privita ca factor energetic secundar); fizico-geografici (cand suprafata activa este prezentata ca factor de transformare si acumulator de energie termica).
Podisul Dobrogei prin pozitia sa geografica in sud-estul Romaniei, aspect si altitudini reduse (70 -  250 m), specificul sau climatic si topoclimatic se incadreaza in sectorul cu climat temperat semiarid, cu un caracter continental in sud-vest, vest si partea centrala si un caracter maritim in sud-est si est (Ciulache S., 2002).
Starea vremii constituie o conditie de viata, un element de risc, dar si o resursa de mediu. In consecinta, studiul conditiilor climatice a fost si ramane o preocupare universala si permanenta a omenirii. In cele ce urmeaza, sunt trecute in revista cateva repere istorice, semnificative pentru meteorologia romaneasca si dobrogeana.
-  In acest prim capitol s-a facut o prezentare generala a particularitatilor climatice din teritoriul analizat dar si factorii care influenteaza si care au determinant repartitia principalelor elemente meteorologice.
-  Din al doilea capitolul reiese scopul lucrarii, materiale si metode de analiza a parametrilor studiati din Podisul Dobrogei de Sud.
-  Capitolul al treilea este dedicat evolutiei climei din ultima jumatate de secol in Dobrogea de Sud, dar si a aspectelor generale privind clima si factorii acesteia: factorii climatogeni dinamici, factorii climatogeni fizico-geografici dar si caracteristicile
principalelor elemente climatice cum ar fi: factorii radiativi, temperatura aerului, temperatura medie anuala, temperatura medie a lunii iunie, temperatura medie a lunii ianuarie, umezeala aerului, nebulozitatea, precipitatiilor atmosferice, durata de stralucire a soarelui dar si intensitatea vantului.
-  In capitolul patru se prezinta poluarea aerului in Dobrogea de Sud, cu tipurile de poluanti emisi in atmosfera si sursele acestuia.
-  In ultimul capitol sunt prezentate efectele poluarii asupra sanatatii din Dobrogea de Sud.
-  In final lucrarea mai cuprinde bibliografia consultata, iar aspectele teoretice din aceasta lucrare sunt justificate si demonstrate de un numar de 9 tabele si 40 de figuri.
-  Finalizarea lucrarii in forma actuala s-a realizat sub indrumarea permanenta a doamnei Lector Dr. Samargiu Manuela Diana. In finalul acestei lucrari de disertatie tin sa le multumesc parintilor pentru sprijinul moral si financiar.
Capitolul I
Aspecte introductive si reprezentari istorice cu privire la studiul climei din Dobrogea de Sud
-  Aspecte introductive
Primele indicii asupra climei Dobrogei de Sud le intalnim la Herodot (sec V i.e.n.), in descrierile cu caracter istoric si geografic pe care le-a facut acestor tinuturi, in perioada ce a urmat infiintarii primelor colonii de catre negustorii greci, in locurile unde tarmul a oferit conditii prielnice.
Intre anii 9-17 e.n., Ovidiu, poetul roman exilat la Tomis, cetatea cea mai instarita de pe tarmul rasaritean al Dobrogei, in operele ,,Tristele" si ,,Ponticele", vorbeste mult despre aspectele climei locului. Multe din versurile sale se refera la: ,,frigul cel cumplit", stapan ,,tot timpul peste an", la ,,Pontul ars de ger", la apele Istrului, atat de inghetate incat se putea traversa raul cu piciorul. De asemenea, vorbeste si despre marea inghetata din fiecare iarna, poetul fiind impresionat de corabiile prinse-n gheata groasa. Despre zapada spune ca era inghetata de ,,crivatul salbatic", ,,Nu s-a topit cea veche si vine alta noua / Si-n multe parti ramane omat din doua ierni". Tot de la Ovidiu aflam ca vantul era atat de puternic incat dezgolea case si surpa la pamant turnurile inalte.(Fig. 1.1)
Din secolul I e.n. si pana in sec XIX, informatiile referitoare la aspectele climei Dobrogei sunt destul de sumare si la intervale mari.
Din studiile Iui Nicolae Topor aflam ca in anul 1462, luna iunie a fost calda si secetoasa, ,,arsita molesea si slabea caii lui Mohamed Sultan care inainta contra lui VIad Tepes". Vara lui 1475, insa, ,,fiind foarte ploioasa ii facea rau astfel ca amana expeditia contra lui Stefan Voda pentru primavara anului urmator".
Stefan C. Hepites a pus bazele unei retele de statii meteorologice in Dobrogea, Muntenia si Moldova. Tot el a introdus pentru prima data efectuarea observatiilor meteorologice in mod sistematic, din ora in ora, intre orele 06 si 22, zilnic, incepand cu anul 1878.


Fisiere în arhivă (1):

  • Podisul Dobrogei de Sud.pdf

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

1. Barnea, M., Papadopol, C., 1975- ,,Poluarea si protectia mediului", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 48-52 pp
2. Balteanu,D., Serban Mihaela, 2005 - ,,Modificari globale ale mediului", Editura Universitatii, Bucuresti.
3. Bazac, Gh.1983 - ,,Influenta reliefului asupra principalelor caracteristici ale climei Romaniei", Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti.
4. Belozerov, V., Farcas, I. 1970- ,,Indrumator metodologic pentru lucrarile practice de Meteorologie si Climatologie", Editura Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
5. Bogdan,Otilia, 1987- ,,Fenomene climatice de iarna si de vara'', Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 57-76 pp
6. Bogdan, Otilia,1983 - ,,Bruma, Geografia Romaniei, I, Geografia Fizica'', Editura Academiei Romane, Bucuresti.
7. Bogdan, Otilia., Niculescu,E.1999 -,,Riscurile climatice din Romania'', Academia Romana, Institutul de Geografie, Tipar Compania Sega International, Bucuresti.
8. Bogdan, Otilia. 2003 - ,,Fenomenele de uscaciune si seceta, cele mai tipice riscuri climatice din Dobrogea'', Analele Univ. Ovidius -  seria Geografie, Constanta, vol. I, nr. 1, Constanta.
9. Borsan, D., Talpos, S. 1997- ,,Fizica stratului limita si poluarea aerului", Editura Universitatii din Bucuresti.
10. Bratescu C. 1987- ,,Dobrogea:, pamantul, clima, fitogeografia, locuitorii'', Editura Cultura romaneasca, Bucuresti.
11. Capitanu, V., Dumitru, M., Toti, M. 1976- "Impactul emisiilor termocentralelor asupra mediului ambiant", Editura Risoprint, Cluj Napoca, 76-98 pp.
12. Cheval, S., Dragota, C., 1972 - ,,Abaterea temperaturilor medii lunare in sudul Romaniei", in vol. Modificari globale ale mediului. Contributii romanesti, Edit. ASE, Bucuresti.
13. Ciulache, S. 1980 - ,,Orasul si Clima", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti.
14. Ciulache S., Ionac, N., 1995 - ,,Fenomene atmosferice de risc si catastrofe climatice'', Editura Stiintifica, Bucuresti.
15. Ciulache, S., Ionac, N. 1994 - ,,Poluarea aerului", Editura Universitatii din Bucuresti, 24-67 pp.
70
16. Ciulache, S., Torica, V., 2004 - ,,Clima Dobrogei'', Analele Universitatii Bucuresti, 30-53 pp.
17. Ciulache , S., Ionac, N., 2003 - ,,Dictionar de meteorologie si climatologie'', Editura Ars Decendi, Bucuresti.
18. Ielenicz M. si colab.1999 - ,,Dictionar de Geografie fizica'', Ed. Corint, Bucuresti.
19. Ielenicz M., 2007 - ,,Clima, Ape, Soluri'', Editura Universitara, Bucuresti.
20. Kostin, S.I., Pokrovskala, T.V., 1964-,,Climatologie. Metode de prelucrare a datelor climatologice", Editura Stiintifica, Bucuresti.
21. Marin, I., 1986 - ,,Masuratori si calcule in Meteorologie si climatologie", Editura Universitatii din Bucuresti.
22. Posea Gr., Popescu N., Ielenicz M., 1974 - Relieful Romaniei, Ed. Stiintifica, Bucuresti.
23. Rauta, C., Carstea, S., 1979 - "Poluarea si protectia mediului inconjurator", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti.
24. Roberts, N. 2002 - ,,Schimbarile majore ale mediului", Edit. All Educational, Bucuresti.
25. Rojanschi, V., Bran, Florina, Diaconu, Gheorghita,1997 -,,Urgente si riscuri de mediu", Editura Economica, Bucuresti.
26. Rojanschi, V., Bran, Florina, Diaconu, Gheorghita, 2002 - ,,Protectia si ingineria mediului, Editia a II-a" , Editura Economica, Bucuresti.
27. Simionescu Ion, 1985 - ,,Dobrogea. O tara din povesti", I, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti,
28. Tiscovschi, Adrian A., 2006 - ,,Clima si poluarea aerului an Dobrogea de Sud", Editura Universitara, Bucuresti.
29. Tofan, Lucica, 2005- ,,Poluarea mediului'', Ed. Ovidius, University Press, 16-42 pp.
30. Topor N., 1965 - ,, Anii ploiosi si secetosi'' , C.S.A., I.M., Bucuresti.
31. Torica V., 2008 - ,, Meteorologie'' , Editura Universitara, Bucuresti.
32. Tastea , D., Sarbu, V., Rat, T.1967 -,, Scurta caracterizare a climei Dobrogei cu referire speciala la zona de litoral'', Culegere de lucrari, Bucuresti, 22-54 pp
33. Vaduva, Ilinca., 2008 - ,,Clima Romaniei'', Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
- ** wikipedia.ro
- ** www.anpm.ro
- ** Agentia Nationala de Meteorologie
- ** Inventarul National al Poluantilor Atmosferici
- ** Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM)


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!