Politici de dezvoltări regionale, reabilitarea drumurilor din lumină

Cuprins disertație Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL I: POLITICA DE DEZVOLTARE REGIONALA A UNIUNII EUROPENE IN ROMANIA
I.1. Premisele dezvoltarii regionale in Romania . 6
I.1.1. Istoricul dezvoltarii regionale ... 6
I.1.2. Capitolul 21 de negocieri cu Uniunea Europeana: Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale .. 
7
I.2. Politici de dezvoltare regionala si coeziune sociala in Romania . 9
I.2.1. Planul National de Dezvoltare .. 9
I.2.2. Planuri sectoriale, planuri judetene si regionale de dezvoltare . 11
I.2.3. Colaborarea cu partenerii sociali si economici . 14
I.2.4. Procesul de programare . 14
CAPITOLUL II: PROGRAMUL NATIONAL DE DEZVOLTARE REGIONALA -  MASURA 322
II.1. Programul Operational Regional 2007-2013 ... 16
II.2. Criteriile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului .. 17
II.3. Tipuri de servicii/actiuni sprijinite ... 18
II.4. Tipuri de investitii si cheltuieli neeligibile .. 22
II.6. Alocarea financiara (indicativa) .. 23
CAPITOLUL III: REABILITAREA DRUMURILOR COMUNALE DIN LOCALITATEA LUMINA 
III.1. Prezentarea proiectului . 25
III.2. Analiza factorilor interesati .. 27
III.3. Analiza problemelor . 33
III.4. Analiza obiectivelor . 36
III.5. Analiza strategiilor ... 38
III.6. Abordarea prin Cadrul Logic ... 40
CONCLUZII ... 47
BIBLIOGRAFIE . 49


Extras din disertație Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana este una dintre cele mai prospere si competitive zone din lume, atat din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare economica, cat si al potentialului de dezvoltare. Cu toate acestea, disparitatile privind prosperitatea si productivitatea dintre statele membre si regiunile acestora reprezinta o slabiciune structurala majora. 
Politica de coeziune economica si sociala cuprinde toate actiunile Uniunii Europene care vizeaza realizarea dezvoltarii economice armonioase si echilibrate a acesteia, in special prin promovarea reducerii disparitatilor de dezvoltare intre diferitele regiuni/state ale Uniunii Europene, a egalitatii sanselor si a dezvoltarii durabile. 
Coeziunea reprezinta procesul de reducere a disparitatilor de dezvoltare economica si sociala.Coeziunea economica si sociala reprezinta unul din obiectivele prioritare ale Uniunii Europene, alaturi de la Piata Unica si Uniunea Economica si Monetara (tratatul de la Maastricht). 
Extinderea a condus la cresterea diferentelor de dezvoltare economica intre vechile si noile statele membre, al caror nivel de dezvoltare e mult mai scazut. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana (UE) a noilor membrii, Produsul Intern Brut (PIB) mediu/locuitor al UE a scazut cu 12.5%. De asemenea, una din patru regiuni de nivel NUTS II ale Uniunii Europene are PIB/locuitor mai mic decat 75% din media comunitara. 
Dincolo de statisticile PIB, exista totusi inegalitati complexe intre statele membre si celelalte regiuni, datorate diferentelor in ceea ce priveste: infrastructura, calitatea mediului, inconjurator, somajul si abilitatile fortei de munca relevante pentru dezvoltare, marimea si diversitatea afacerilor, nivelurile de inovare si utilizarea tehnologiei in afaceri.
Bugetul UE se stabileste pentru o perioada de 7 ani, schitand un cadru de aplicare pentru fiecare an calendaristic, astfel, in fiecare an bugetul UE este adaptat conform cresterii si inflatiei economice. Iar din motivul precizat, structurile UE abilitate in aceasta problema trebuie sa posede o capacitate distinctiva, pentru a prevedea anumite procese economice, politice si sociale atat la nivelul Uniunii, cat si la nivelul extern.
Stabilirea bugetului este cel mai complex si de durata proces decizional din UE. Un alt aspect al bugetului UE se refera la faptul ca, bugetul se constituie din venituri vamale, impozite agricole, contributia proportionala a statelor membre din PIB-ul acestora si o proportie specificata din evaluarea TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) in statele membre. Acest lucru face ca bugetul respectiv sa aiba un specific total diferit fata de bugetele clasice. Astfel, dezvoltarea si coeziunea regionala sunt elemente esentiale in procesul de stabilire a prevederilor bugetare multianuale. Conform dezvoltarii regionale si a dezechilibrelor existente, bugetul comunitar poate fi mai mic sau mai mare, cu un deficit mai mare sau mai mic, putin sau mai mult fraudat.
Uniunea Europeana tinde sa solutioneze ,,probleme mari", prin intermediul unor costuri rezonabile, incurajand dezvoltarea durabila, armonioasa si echilibrata, contribuind la cresterea ocuparii fortei de munca, la protejarea mediului si a egalitatii de sanse.
Toate aceste schimbari fundamentale sunt sustinute de catre Uniunea Europeana care acorda suport financiar tarilor candidate prin instrumentele structurale de pre-aderare care au un rol esential in acest proces.
In acest context, pentru perioada de programare 2007-2013, politica de coeziune este considerata principalul instrument prin care se va realiza modernizarea economiei Uniunii Europene.
Am ales aceasta tema tocmai datorita importantei deosebite pe care aceasta o are o are in iconomia dezvoltarii durabile a tarii noastre si a impactului asupra fiecaruia dintre noi, in calitate de cetateni ai Romaniei, si, implicit, cetateni ai Uniunii Europene.
CAPITOLUL I: POLITICA DE DEZVOLATARE REGIONALA A UNIUNII EUROPENE IN ROMANIA
I.1. Premisele dezvoltarii regionale in Romania
I.1.1. Istoricul dezvoltarii regionale
Politica de dezvoltare regionala reprezinta o componenta esentiala a procesului de reforma in Romania, avand drept scop principal diminuarea dezechilibrelor economice si sociale acumulate, preintampinarea aparitiei unor noi dezechilibre si sustinerea dezvoltarii generale durabile a tuturor regiunilor tarii.
Aceasta politica a fost introdusa in Romania in anul 1998. Pana la acea data, Romania nu si-a formulat in mod clar o politica de dezvoltare regionala, desi guvernele au actionat in acest sens prin diverse politici macro-economice si sectoriale. Astfel, au existat programe specifice de dezvoltare a unor zone sever dezavantajate, cum ar fi Muntii Apuseni, Delta Dunarii sau judetele Botosani, Giurgiu si Vaslui.
Odata cu inaintarea in reformele necesare tranzitiei catre o economie de piata functionala, precum si in contextul cerintelor pe care Romania trebuia sa le respecte pentru a putea adera la Uniunea Europeana, s-a conturat necesitatea adoptarii de catre Romania a unei politici de dezvoltare regionala eficienta si clara, ca element nou si important al strategiei de reforma, care sa fie benefica nu numai pentru regiunile mai putin dezvoltate, ci si pentru dezvoltarea socio-economica a tarii, in general. Astfel, in perioada 1996-1998, Comisia Europeana si Guvernul Romaniei au dezvoltat programul Phare pentru politica de dezvoltare regionala care a avut ca obiective, pe de o parte, constientizarea factorilor responsabili si a publicului larg asupra dezvoltarii regionale in Romania, iar pe de alta parte, propunerea unui model de dezvoltare regionala propriu Romaniei, pe baza unei analize detaliate a situatiei existente, precum si a cadrului istoric si cultural specific.
Astfel, studiul ,,Carta Verde a Dezvoltarii Regionale in Romania", elaborat in anul 1997 in cadrul mentionatului program Phare, a propus un model concret de abordare a dezvoltarii regionale, conturand principiile, obiectivele, instrumentele si institutiile necesare promovarii unor politici in acest domeniu. In perioada urmitoare, 1997-1998, unitatile administrativ-teritoriale organizate la nivel judetean s-au asociat in mod voluntar, conturandu-se opt regiuni de dezvoltare propuse in studiul mentionat si infiintandu-se agentiile de dezvoltare regionale corespunzatoare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Politici de dezvoltari regionale, reabilitarea drumurilor din lumina.docx

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

Lucrari consultate: 
1. C. Parlog, Dezvoltare regionala si integrare europeana, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2003,;
2. C. O. Sorici, Proiectul cu finantare internationala, Ed. Universitatea Craiova, Craiova, 2012;
3. C. Staiculescu, Solicitarea cu success a fondurilor europene, Editie Martie, Ed. Forum, Bucuresti, 2006;
4. C. Ionescu, N. Toderas, Politica de dezvoltare regionala, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2007;
5. D. Johnson, C. Turner, European Business: Policy Challenges for the New Commercial Environment, Ed. Routledge, London, 2000;
6. I. Pascal, Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale", Ed. Dacris, Bucuresti, 2004;
7. M. Birsan, Integrarea economica europeana, volumul 1, Ed. Carpatica, Cluj-Napoca, 1995;
8. M. Cardwell, The European Model of Agriculture: Studies in European Law, Ed. Oxford University Press, London, 2004;
9. M. Costea, S. Costea, Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Provocari si perspective, Ed. Institutul European, Iasi, 2007;
10. M. Vincze, Dezvoltare regionala si rurala, Ed. Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2000;
11. V. M. Ciocan, Drept european,institutii europene, fonduri structurale, Ed. GrafNet, Oradea, 2007;
Site-uri consultate:
1. http://www.adrvest.ro/attach_files/Scurt%20Istoric%2oPol%20Coez.pdf
2. http://www.aor.ro/documente/Prezentare%20Cristian%20David.pdf
3. http://www.consultanta-fonduri.ro/fonduri-structurale
4. http://www.creditefinanciare.ro/fonduri_structurale
5. http://www.dreptonline.ro/utile/finantare_post_aderare.php
6. http://www.finantare.ro/pag1,Politica-regionala-a-Uniunii-Europene,id2.html
7. http://www.finantare.ro/pag1,Politica-regionala-a-Uniunii-Europene,id2.html
8. http://www.finantare.ro/stire-5067-S_au-alocat-fondurile-structurale-pe-regiuni.html
9. http://www.ier.ro/Conferinte/sinteza_FS-29-01-08.pdf
10. http://www.ier.ro/Proiecte/Brosuri/EU.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!