Politicul Romanesc Reflectat in Politicile Sociale Analiza Factuaal si Proiectul Filosofic

Cuprins disertatie Cum descarc?

Politica normativa. Teza sau Cum trebuie sa fie politica
1.1 Din sensul politicii spre sensul filosofic 
1.2 Din sensul filosofiei spre sensul politic
1.2.1 Teoria
1.3 Omul politic
1.4 Revolutiile si spatiul vital
1.5 Criticile socialiste si criticile liberale
1.6 Statul, regimul politic si societatea civila
Capitolul 2 
Politica empirica(descriptiva).Antiteza sau Cum este politica romaneasca
2.1 Politica romaneasca sau politica descriptiva
2.2 Felul nostru politic de a fi
2.3 Democratia la romani
2.4 Politica la romani
2.5 Societatea civila romaneasca si dusmani ei
2.6 Politica sociala si politica fiscala din Romania
2.7. Cand romanul devine politocrat
Capitolul 3
Politica prescriptiva. Sinteza sau Cum ar trebui sa fie politica
3.1 Politica liberala a egalitatii 
3.2 Proiectul filosofic
3.3 Critica teoriei dreptatii si a liberalismului politic rawlsian
3.4 Democratia liberal progresista ca regim politic sau politica liberal progresista ca doctrina politica
Anexa
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Motivul care sta la baza prezentei lucrari este acelasi cu domeniu si sursa de inspiratie si cercetare care au stat la baza motivatiei, si anume: mediul politic romanesc. Mai exact.
In aceasta lucrare mi-am propus sa identific disfunctionalitatile mediului politic romanesc. Intrucat disfunctionalitatile sunt evidente doar ca efecte, mi-am propus ca orizontul de sondare sa il duc cat mai aproape de cauze. Aceasta sondare are drept aspiratie- ca o data descoperite cauzele, sa poata fi indepartate si efectele. 
Lucrarea porneste de la cauze generale de filosofie politica, care, in alte parti, sunt functionale. Inseamna ca avem o viciere a cauzelor sau cu un factor de viciere interpus intre cauza si efecte. In lumina acestor consideratii, lucrarea a fost conceputa dupa urmatoarele criterii de lucru:
Obiective generale; 
Metoda de investigare;
Orizonturi de cercetare;
Structura conceptuala;
Proiectul filosofic.
Obiectivele generale
Sunt produsul unor mari frustrari din societatea civila romaneasca, din mediul romanesc de afaceri, din cotidianul romanilor. Aceste frustrari sunt percepute de fiecare in parte si de aproape toti laolalta. De aceea, primul pas in sensul lamuriri directiei pe care trebuie sa o abordez mi-a fost data de aceasta perceptie de la nivelul fiecarui individ. In interioritate fiecarui individ stau latente doua stari pe care psihologii si sociologii se grabesc sa le considere contradictorii. Eu, din perspectiva filosofica, le consider ca fiind complementare si formand o singura unitate duala, mai exact: o dimensiune duala si nedihotomica. Astfel, unul din obiective fiind si acest studiu al dimensiunilor psihologice, respectiv sociologice ale individului. Dimensiuni pe care eu le-am identificat ca fiind intr-o corespondenta exterioara omului, dar perceputa ca interioritate a sa, si anume: dimensiunea politica.
In felul acesta, am identificat corespondenta dimensiunii psihologic-individualist umana cu liberalismul, iar dimensiunea societar-solidara umana cu social democratia. Asupra acestui lucru am fost inspirat de dimensiunile subiective si dimensiunile obiective ale lui Thomas Nagel din Eguality and Partiality.
Din sensul acestei dimensiuni s-au ridicat si se vor ridica totdeauna interogatii de felul:
Care politica este mai buna, cea de stanga sau cea de dreapta, ori cea conservatoare? De ce o ducem astfel, si nu intr-un alt fel? Ce e rau in tara asta de nu merge bine? Toate aceste interogatii mi le-am asumat ca dimensiuni interogative in demersul meu de analiza si cercetare. 
Astfel, pornind de la ideea echilibrului venit din interioritatea unei societati, si nu din exteriorul ei, asa cum considera Ortega Y Gasset ca trebuie sa fie, deja mi-am conturat metoda de investigare pentru a putea depista acea ordine interioara si necesara oricarei societati civilizate si pe care, consider eu, noi, romanii, nu o avem.
Metoda de investigare
Constient de faptul ca nimeni nu poate ramane obiectiv lucrarii sale, doar daca reuseste sa se dedubleze schismatic, mi-am propus ca abordarea metodei sa fie cat mai stransa de realitate. Metoda care, daca nu reuseste sa ma apropie cat mai mult de caracterul obligatoriu de obiectivitate in cercetare, cel putin sa ma tina cat mai departe de propriul subiectivism. 
Prin urmare, am optat pentru trei falii de cercetare si doua orizonturi de cercetare.
Faliile de cercetare sunt urmatoarele:
1.Normativa. Marcata de expunerea normativista: Cum trebuie sa fie politica.
2.Empirica. Marcata de constatarea empirist/descriptiva: Cum este politica.
3.Prescriptiva. Marcata de proiectia prescriptivista: Cum ar trebui sa fie politica.
Orizontul de cercetare
Orizontul de cercetare este unul dublu, impus atat de dimensiunea duala a individului de la care plec in investigarea pe care mi-am propus-o, cat, mai ales, impusa de propunerea ce mi-am facut-o de a ramane cat mai departe de propriul subiectivism si de a incerca sa ma apropii de o posibila obiectivitate de lucru. Pentru a-mi gasi un pivot conceptual neutru, catre care sa ma pot intoarce in cazul tentatiilor subiective, m-am gandit sa-mi impart orizontul de cercetare in doua, ajutat fiind si de cele trei falii de cunoastere si gandire politica. Astfel:
Primul orizont apartine teoriilor, ideilor, conceptiilor politice, mai mult sau mai putin, explicitate din domeniul filosofiei politice si din cel al gandirii politice. Acest orizont coincide cu Capitolului 1 Cum trebuie sa fie politica si corespunde faliei normativiste.
Al doilea orizont, care parte este critc-constatativ, parte constructiv-prescriptiv, intrucat contine in el atat critica cat si proiectul filosofic, coincide cu Capitolul 2, Cum este politica si Capitolul 3, Cum ar trebui sa fie politica si corespunde faliilor de cercetare empirica si prescriptiva.
In aria acestui orizont imi prezint propriul discurs, propriul front de teoretizare si investigare, abordez problematica cu datele si metodele cumulate din primul capitol(normativ), prelucrate critic in cel de al doilea, pentru a-mi putea prezenta ideile directoare in propriul proiect filosofic. Proiect in care imi prezint optiunile si strategiile. Tot aici, in proiectul filosofic, imi prezint viziunea asupra rezolvarii problemei(de-problematizarea), toate intr-un ,,camp al posibilului" dez-valuit de Rawls si instituit de mine insumi. Pentru a nu ma incurca in faliile celor trei elemente si in ariile celor doua orizonturi, am optat pentru o structura progresiva si progresista .


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicul Romanesc Reflectat in Politicile Sociale Analiza Factuaal si Proiectul Filosofic.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!