Posibilitati de Investitie la Nivelul Companiilor de Asigurari (ING Asigurari de Viata - BCR Asigurari de Viata)

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE.2
CAPITOLUL I - Cadrul general cu privire la asigurarile de viata
1.1 Istoricul asigurarilor de viata
1.1.1. Aparitia asigurarilor de viata.3
1.1.2. Evolutia asigurarilor de viata.4
1.1.3. Evolutia asigurarilor de viata in Romania.5
1.2 Caracteristicile asigurarilor de viata.8
1.3 Tipuri de asigurari de viata.9
1.4 Piata asigurarilor unit-linked in Romania.14
CAPITOLUL II - PREZENTAREA GENERALA A COMPANIILOR DE ASIGURARI ING ASIGURARI DE VIATA - BCR ASIGURARI DE VIATA
2.1 Prezentarea companiilor de asigurari.19
2.2 Prezentarea produselor de asigurare de viata unit-linked a celor doua companii.21
CAPITOLUL III - STUDIU DE CAZ. INVESTITIILE LA NIVELUL CELOR DOUA COMPANII IN PERIOADA 2008-2010.26
CONCLUZII.56
BIBLIOGRAFIE.59
ANEXE.60


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Am abordat ca tema a acestei lucrari ,,posibilitatile de investitie la nivelul companiilor de asigurari" deoarece asigurarea de viata unit-linked difera de asigurarile de viata clasice, in special in ce priveste mecanismul de fructificare, dar si prin o noua metoda de distribuire a beneficiilor si prin faptul ca transfera riscul investitional asupra asiguratului. 
Acest tip de asigurare nu se mai bazeaza pe relatia contractuala clasica, exprimata in unitati monetare, intre angajamentele asiguratorului (suma asigurata inscrisa in contract si un beneficiu garantat). 
Asigurarile de viata de tip unit-linked sunt asigurari pe baza de investitii, care ofera nu numai protectia prin asigurare, ci si posibilitatea investirii. Prima pe care o plateste asiguratul este investita intr-unul sau mai multe fonduri de investitii puse la dispozitie de catre asigurator, din care asiguratul primeste apoi o cota parte (un anumit numar de "unit-uri"). Asiguratul are dreptul de a opta pentru structura si fondurile in care se vor investi primele platite de el, avand posibilitatea ca, pe parcursul derularii asigurarii sa schimbe aceasta structura. 
Conditia pentru a putea participa la aceste fonduri de investitii este de a cumpara o asigurare de viata. 
Scopul proiectului este de a prezenta tipurile de investitii efectuate la nivelul unei companii de asigurari de viata.
Teoria in domeniul asigurarilor de viata se regaseste in Capitolul I.
In capitolul II sunt prezentate cele doua companii ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari de Viata - prezentarea generala a companiilor si totodata a produselor de asigurare de viata unit-linked.
In capitolul III voi prezenta investitiile la nivelul celor doua companii in perioada 2008 - 2010.
Proiectul se incheie cu concluzii asupra investitiilor efectuate pe piata asigurarilor de viata din Romania. 
CAPITOLUL I - Cadrul general cu privire la asigurarile de viata
1.1 Istoricul asigurarilor de viata
1.1.1. Aparitia asigurarilor de viata
Inca din antichitate, oamenii s-au preocupat de protejarea vietii, a sanatatii si bunurilor in forme diverse, care au evoluat pana la cele care se practica in prezent. 
Cele mai vechi forme ale asigurarii de viata sunt indemnizatiile de deces, acordate in vederea acoperirii cheltuielilor de inmormantare si asigurarea de renta viagera. Ambele au aparut in antichitate in zona Marii Mediterane.
Prin asigurarile de inmormantare, asiguratorul suporta toate cheltuielile de inmormantare si incinerare. Ele erau incheiate sub forma asigurarilor mutuale .
Acestea sunt asigurari incheiate in cadrul unui grup de persoane, in baza unui sistem care prevede ca, la inmormantarea unei persoane din grup, toti ceilalti membrii sa adune bani pentru achitarea cheltuielilor de inmormantare. Este de fapt forma de achitare ulterioara a primei de asigurare .
In antichitate, a existat obiceiul ca aristocratii sa incheie cu supusii lor contracte de renta viagera pentru a obtine venituri pentru tot restul vietii. Cele mai vechi date privind aceste contracte provin din Milet si dateaza din anii 200 i.Ch. Acest tip de contracte au existat si in Evul Mediu, fiind incheiate in majoritate de administratiile orasenesti. Ele prevedeau aceeasi suma anuala indiferent de varsta asiguratului. De aceea, de multe ori, pentru incheierea unei asemenea asigurari, oamenii declarau copiii in locul adultilor, pentru a beneficia de rente pe o perioada mai mare.
In Evul Mediu, asociatiile de sprijin reciproc care reuneau mestesugarii si lucratorii din acelasi domeniu, cunoscute sub denumirea de ghilde, constituiau fonduri speciale de indemnizatie pentru urmasii membrilor lor. Pentru aceste fonduri, fiecare membru platea o cotizatie anuala. Cotizatia pentru cei mai varstnici era stabilita de regula o suma mai mare decat pentru tineri. Acest lucru punea deci in evidenta diferentele in riscul de deces pentru persoanele de varste diferite.
O forma speciala de asigurare a contractelor de renta viagera a fost tontina. Ea reprezenta un fond in care un numar de persoane varsau anual anumite sume de bani . Profitul anual provenit din banii depusi anterior era impartit intre participanti. Daca unul dintre participanti murea, urmasii sai pierdeau banii depusi de acesta in timpul vietii, profitul revenind celorlalti participanti. Ultimul supravietuitor devenea beneficiarul intregii sume depuse de-a lungul timpulul. Cand si acesta murea, banii erau preluati de organizator, adesea un organ al conducerii locale. Tontina a evaluat ulterior spre ideea de case de economii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitati de Investitie la Nivelul Companiilor de Asigurari (ING Asigurari de Viata - BCR Asigurari de Viata).doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

I. Carti
1. Charles S. Tapiero, Dror Zuckerman - Insurance: Mathematics and Economics, 1983, vol. 2, capitolul 2, p. 103-112, articolul - Optimal investment policy of an insurance firm
2. Cistelecan, L., Cistelecan, R. - Asigurari, Editura Universitatea "Petru Maior", Targu-Mures, 2006, p.27
3. Ciurel, Violeta - Asigurari si reasigurari - Abordari teoretice si practici internationale, Editura ALL BECK, Bucuresti, 2000
4. Constantinescu, Dan - Conjunctura pietei mondiale a asigurarilor, Colectia Nationala, Bucuresti, 2005.
5. Lungu, Nicolae Constantin - Asigurarile de viata si modernizarea acestora, Editura Sedcum Libris, 2003
6. Tanasescu, Paul, Serbanescu Cosmin - Asigurari comerciale moderne, Editura C. H. Beck, Bucuresti, 2007
II. SURSE WEB 
1. www.1asig.ro
2. www.asigurari-pensii.ing.ro
3. www.bcrasigviata.ro
4. www.cea.assur.org 
5. www.csa-isc.ro 
6. www.ersteam.ro
7. www.ingim.ro
8. www.portaldeasigurari.ro
9. www.swissre.com


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!