Prețul - element hotărâtor

Cuprins disertație

INTRODUCERE ..
CAPITOLUL I : PRETUL,ELEMENT HOTARATOR ,PARGHIE IMPORTANTA A ACTULUI DECIZIONAL AL FIRMEI IN CONDITII DE CONCURENTA
1.1 Notiunea de pret in economia de piata contemporana 
1.2 Functiile preturilor
1.3 Sistemul preturilor si tarifelor in Romania
1.4 Categoriile de preturi si structura lor
1.5 Formele preturilor si tarifelor
CAPITOLUL II : METODE DE FORMARE (DETERMINARE) A PRETULUI
2.1 Factorii de influenta
2.2 Alegerea pretului final si adaptarea lui la cerintele pietei concurentiale
2,2,1 Obiectivele Concurentei
2,2,2 Functiile Concurentei
2.3 Metoda adaosului
2.4 Metoda venitului
2.5 Metoda valorii percepute
2.6 Metoda valorii
2.7 Metoda competitiva
2.8 Metoda licitatiei
CAPITOLUL III : STUDIU DE CAZ, S.C. PREMIUM S.R.L. SIBIU
3.1 Date generale despre firma (prezentarea societatii)
3.2 Descrierea activitatii si a produselor oferite clientilor
3.3 Descrierea circulatiei marfurilor intre depozit si magazinele proprii
3.4 Marfurile in depozitul cu ridicata si principalii parteneri
3.5 Piata activitatii de comert
3.6 Prezentarea principalilor concurenti
3.7 Evolutia preturilor la principalele produse oferite 
3,8 Determinarea pretului prin metoda adaosului la produsul Zahar Vrac Ludus
3.9 Concluzii si previzionarea situatiei economico-financiare a firmei
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA


Extras din disertație

INTRODUCERE
Pretul este expresia baneasca a valorii marfurilor si serviciilor care fac obiectul schimbului si constituie o categorie economica,el rezulta din confruntarea cererii si ofertei pe piata in conditiile concurentei si se formeaza prin negociere si consens tinzand catre un pret de echilibru al celor doua mari complexe care se confrunta permanent pe piata cererea si oferta.
Prin sistemul de pret putem intelege categoriile si formele preturilor ,strucura ,nivelul si relatiile dintre ele ,principiile de determinare ,stabilire si aplicarea lor.
Pretul cu ridicata reprezinta nivelul preturilor negociate la care circula produsele,in general ,intre firme sau intre firme si institutii.Ele cuprind costurile si profitul ,ca regula generala , iar pentru unele produse ,stabilite prin acte normative ,preturile cu ridicata cuprind accizele (dupa caz)si T.V.A-ul datorat bugetului de stat.
Lucrarea ,,Particularitati ale formarii preturilor in comertul cu ridicata" prezinta elemente teoretice si practice ale preturilor, formarea si functionarea acestora structurate in doua parti ,o parte teoretica in care am incercat sa abordez conceptul de pret,functiile preturilor si metode de formare ale acestora si o parte practica in care am evidentiat metodele de determinare si formare a pretului la S,C, PREMIUM S,R,L SIBIU firma in cadrul careia eu imi desfafasor activitatea prezena si probabil imediat urmatoare .
Lucrarea este sintetizata pe trei capitole dupa cum urmeaza:
In primul capitol pe care l-am intitulat "PRETUL ELEMENT HOTARATOR ,PARGHIE IMPORTANTA A ACTULUI DECIZIONAL AL FIRMEI IN CONDITII DE CONCURENTA"am prezentat notiunea de pret ,functiile preturilor ,sistemul preturilor si tarifelor in Romania cat si categorii de preturi cu structura lor si a tarifelor .
Cpitolul doi intitulat METODE DE FORMARE (DETERMINARE)A PRETURILOR abordeaza metode de formare a pretului si anume:a adaosului,venitului,valorii percepute,valorii,competitiva si a licitatiei.
In ultimul capitol am prezentat un studiu de caz la S.C.PREMIUM S.R.L SIBIU in care am incercat sa prezint principalele date despre firma ,descrierea activitatii acesteia ,piata activitatii de comert cu principalii furnizori si clienti cat si evolutia preturilor la principalele produse oferite ,unde am evidentiat determinarea pretului folosind metoda adaosului la cateva dintre produsele analzate.
Lucrarea se incheie cu cateva consideratii finale si recomandari generale referitoare la formarea pretului in scopul estimarii unui profit maximal ce poate fi obtinut de firma,cat si o previzionare a situatiei economico - financiare a firmei pe urmatorii ani. 
Capitolul 1
Pretul ,element hotarator ,parghie importanta a actului decizional al firmei in conditii de concurenta
1.1..Notiunea de pret in economia de piata contemporana 
Privit in termeni generali, pretul poate reprezenta o suma de bani primita sau platita pentru cedarea, respectiv obtinerea unui bun sau serviciu. Cum in viata de toate zilele, omul cumpara sau vinde nenumarate bunuri si servicii, pretul este omniprezent, fiind putine cuvinte care sa aiba frecventa, circulatia si dinamismul cuvantului "pret". Incepand cu pretul painii si continuand cu pretul unui bilet de spectacol, al unui obiect de folosinta indelungata, al unui obiect de arta sau chiar al timpului, in relatiile dintre oameni, oriunde si oricand, totul are un pret.
Din punct de vedere economic, prezenta pretului este si mai evidenta: productia, marfurile, munca, informatia, capitalul, valutele, investitiile, transporturile, serviciile, folosirea pamantului etc. totul se proiecteaza, se realizeaza, exista sau circula si au un pret si o valoare in functie de acest pret. Realitatile acestea au facut si fac din problema preturilor o problema centrala a teoriei si practicii economice.
Definit sub aspect economic, pretul este expresia baneasca a valorii marfurilor si serviciilor care fac obiectul schimbului si constituie totodata o categorie economica.
Istoria ne-a demonstrat ca pretul a aparut odata cu aparitia productiei de marfuri si a relatiilor marfa-bani. Folosirea, actiunea si evolutia preturilor sunt strans legate de evolutia productiei de marfuri si de actiunea legii valorii si a legii cererii si ofertei.
Ca o categorie economica, pretul exprima relatiile banesti care apar si se deruleaza intre firme, intre acestea si institutii si populatie, intre cetateni, intre firme si state etc. cu privire la exprimarea in bani a valorii marfurilor care fac obiectul schimbului. In economia de piata, pretul nu se limiteaza doar la valoarea bunurilor si serviciilor care fac obiectul schimbului, ci cuprinde in sfera sa si alte acte si fapte, putandu-se astfel vorbi de: pretul actiunilor, al obligatiunilor si al altor titluri de valoare, pretul concesiunilor (redeventa), pretul locatiilor de gestiune, pretul capitalului imprumutat (dobanda) sau a celui utilizat (amortizarea, chiria) etc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Pretul - element hotarator.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

BEJU VIOREL
Preturi,Ed.Economica,Bucuresti,2000
MOGA ILIE 
Preturi si Concurenta,Edituta Universitatii Lucian Blaga din Sibiu,2009
MOGA ILIE Preturi prin concurenta ,Concurenta prin preturi ,Ed.Continent,Sibiu,2004
MOSTEANU TATIANA Preturi si Concurenta,Ed.Didactica si Pedagogica ,Bucuresti ,2001
MOSTEANU TATIANA Preturi si Concurenta,Ed.Universitara ,Bucuresti ,2006
POPESCU DAN Economie Politica,Ed Universitatii Lucian Blaga ,Ed Continent Sibiu-Bucuresti 2000
SIMION DOINA MARIA Bazele statisticii Editura Alma Mater Sibiu
BELASCU LUCIAN mag specializate 
- Legea nr,15/1990 privind reorganizarea unitatilor comerciale de stat ,ca regii autonome si societati comerciale 
- Ordonanta Guvernului Romaniei nr.3/1992,privind taxa pe valoarea adaugata si normele de aplicare.
- Art .4,alin.1 din Legea concurentei nr.21/1996 cu modificarile si competarile ulterioare.
- O.U.G nr.36/2001 cu modificarile si completarile ulterioare


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!