Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 1
CAPITOLUL I
PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR- ABORDARI TEORETICE SI PROCEDURALE
1.1. Definitia fenomenului ,,spalarii banilor" si sfera de cuprindere 3
1.2. Necesitatea prevenirii si combaterii spalarii banilor 6
1.3. Legislatie specifica prevenirii spalarii banilor 8
1.3.1 . Legislatia internationala 9
1.3.2. Legislatia nationala 12
1.4. Etapele procesului de spalare a banilor 14
1.4.1.Plasarea fondurilor in circuitul financiar 17
1.4.2.Stratificarea fondurilor 19
1.4.3.Integrarea fondurilor in economia reala 21
1.5. Trasaturile fenomenului de spalare a banilor 23
1.6. Tehnici de disimulare a originii ilicite 24
1.7. Sisteme utilizate in spalarea banilor 25
1.8. Metode de spalare a banilor 29
CAPITOLUL II
ORGANISME INTERNE SI INTERNATIONALE CU ROL IN PREVENIREA SI COMBATEREA FENOMENULUI DE SPALARE DE BANI
2.1 Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) - lider in elaborarea, coordonarea si implementarea sistemului national de combatere a spalarii banilor 31
2.2 Conlucrarea si colaborarea interinstitutionala 34
2.3. Conlucrarea si colaborarea internationala a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu alte organisme internationale 45
2.3.1. Conlucrarea si colaborarea Oficiului National de Prevenire si 
Combatere a Spalarii Banilor cu institutiile europene 46
2.3.2. Conlucrarea si colaborarea Oficiului National de Prevenire si
Combaterea Spalarii Banilor cu institutiile internationale 49
CAPITOLUL III
PREVENIREA SI COMBATEREA FENOMENULUI DE SPALAREA BANILOR IN ROMANIA- STUDIU DE CAZ 
3.1. Scurt istoric al spalarii banilor in Romania 52
3.2. Procesul de prevenire si combatere a fenomenului spalare de banii in Romania 56
3.3. Persepective in prevenirea si combaterea fenomenului de spalarea banilor in Romania 64
CAPITOLUL IV
ACTIVITATEA DE PREVENIRE SI COMBATERE A FENOMENULUI SPALARII BANILOR LA BANCA MILLENNIUM S.A-STUDIU DE CAZ 
4.1 Prezentarea generala a Bancii Millennium SA - compunenta importanta a sistemului bancar romanesc 67
4.2. Lupta impotriva spalarii banilor - cerinta esentiala pentru asigurarea reputatiei Bancii Millennium SA 68
4.3. Activitatile desfasurate de Banca Millennium in structurile organizationale privind procesul de prevenire a spalarii banilor 70
4.3.1. Echipa manageriala a Bancii Millennium 71
4.3.2. Activitatea desfasurata la nivelul unitatilor operative ale Bancii -
Agentii/Sucursale in domeniul spalarii banilor 
72
4.3.3. Activitatea departamentului de Conformitate din Centrala Bancii 
Milenium 78
4.3.4. Activitatea desfasurata la nivelul departamentului IT in domeniul 
spalarii banilor 83
4.3.5. Activitatea de prevenire a spalarii banilor prin intermediul 
operatiunilor de credit 83
4.3.6. Activitate de control privind politica privind prevenirea spalarii 
banilor 85
CONCLUZII SI PROPUNERI 87
Bibliografie 90


Extras din disertatie Cum descarc?

ABSTRACT
A major risk for banks is the reputational risk that may occur as a result of their involvement in money laundering activities or in financing of terrorist acts. The money laundering and the financing of terrorism represent major factors of contamination of the entire economy, through the deterioration of the image and integrity of credit and financial institutions. The use of the banking system for money laundering and terrorism financing purposes may cause loss of reputation in the market and may result in criminal, civil and administrative penalties for banks and their employees. In the new economic and political environment created after 11 September 2001, the long term success and stability of any financial institution depends on attracting and managing funds obtained only from legal sources. 
In order to be able to protect itself against the major risks to which it is exposed, UniCredit Banking Group imposes that all Group's entities apply strategies and procedures that offer efficient means of protection against money laundering or the financing of terrorist acts.
Terrorist financing and money laundering differ in that money laundering involves proceeds originating from illegal activities that are then re-entered into the legal circuit by means of laundering transactions or re-investment, whereas in terrorist financing the activities the financial resources derive from may be legal, but their subsequent use is illegal (money dirtying).
In much the same way as money laundering, the activities carried out by terrorist groups operating at international level require the use of considerable economic resources that are also transferred via banking and financial channels.
Dissertation "Preventing and combating of money laundering" is a summary of the theoretical elements of the phenomenon of money laundering and means of prevention and control, an analysis of its development in Romania and Commercial Bank Millennium concrete ways to distance this phenomenon as the only way to ensure the reputation and prestige. 
Keywords: prevention and combat of money laundering, National Office for Preventing and Combating Money Laundering Law No. 656/2002 as amended.
INTRODUCERE
Ceea ce m-a determinat sa abordez lucrarea cu titlul ,,PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR" a fost faptul ca una dintre marile probleme globale actuale o reprezinta terorismul, iar legatura acestuia cu spalarea banilor este evidenta tocmai datorita componentei economice.
Obiectivul acestei lucrari ,,PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR" a fost de a analiza pe de o parte elementele componente teoretice ale acestui fenomen amplu dar mai ales evolutia acestuia in Romania precum si eforturile bancilor din Romania de a se distanta de acest fenomen ca singura modalitatea de a-si asigura reputatia si prestigiul.
Importanta acestei teme in perioada actuala este esentiala si de aceea am urmarit sa demonstrez faptul ca activitatea de spalare a banilor este foarte complexa si constituie un real pericol pentru societatea romaneasca in general si pentru economia mondiala, in special.
Cadrul metodologic general folosit in partea teoretica a lucrarii s-a bazat pe cursurile din anii de studiu a profesorilor renumiti precum si pe biblografia variata a unor specialisti consacrati in studiul acestui fenomen de spalare a banilor.
Tehnicile si instrumentele concrete utilizate la studiul de caz care au fost aplicate de mine s-au referit la analiza si rapoartele de activitate ale Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor precum si ale altor organisme cu rol important in aceasta activitate si reactiile din presa dar si procedurile interne sau alte documente ale Bancii Millenium, documente care au evidentiat intreaga activitate de prevenire si combatere a spalarii banilor, efectuata de acesta banca in luna martie 2010, activitate importanta pentru toate diviziile acestei banci atat la nivelul Centralei cat si la nivelul agentiilor si sucursalelor.
Lucrarea este structurata in doua parti: una teoretica si una practica.
In capitolul I am prezentat notiuni teoretice despre fenomenul de spalare a banilor: definitie, legislatie, etape, trasaturi, tehnici, sisteme si metode utilizate dar si necesitatea combaterii si prevenirii acestuia.
Fenomenul de spalarea banilor reprezinta schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepse.
In ultimii ani, fenomenul de spalarea banilor a luat amploare pe plan mondial si in Romania mai ales dupa 1989. Pentru a raspunde ingrijorarii crescande fata de fenomenul spalarii banilor, comunitatea internationala a actionat pe diferite cai. In acest sens, era necesara pe de o parte infiintarea organismelor specifice care sa lupte impotriva acestui fenomen si pe de alta parte elaborarea legislatiei aferente atat pe plan international cat si national.
In capitolul II am prezentat conlucrarea organismelor interne si internationale de lupta impotriva acestui flagel al societati actuale pentru ca ,,nicio institutie nu va reusi de una singura sa atinga performanta de a pune sub control fenomenul de spalare a banilor si crima organizata, pentru ca acesti bani care adesea trebuie spalati, de fapt provin din crima organizata iar cooperarea interinstitutionala este singura solutie pentru a fi eficienti in lupta impotriva retelelor de crima organizata si in depistarea fenomenului de spalare a banilor de catre indivizi sau firme" . Romania a facut progrese deosebite si in acest domeniu, in prezent avem un loc bine determinat la nivel mondial. Din anul 2000 suntem membri ai grupului Egmont, asociatia tuturor FIU-rilor din intreaga lume si membri in FIU-net, constituita la nivelul UE.


Fisiere in arhiva (2):

  • Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor
    • Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.doc
    • Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.ppt

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!