Problemele Familiei Ofiterului

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I 
PARTICULARITATILE FAMILIEI OFITERULUI IN LUMEA CONTEMPORANA
CAPITOLUL II 
INCONGRUENTE IN SPATIUL SI TIMP
CAPITOLUL III
MOBILITATEA SOCIALA A FAMILIEI OFITERULUI
CAPITOLUL IV
STUDIU DE CAZ
CAPITOLUL V
NORMELE MILITARE REFERITOARE LA PREOCUPARILE PRIVIND INTRAREA FAMILIEI SI IMAGINEA MORALA A FAMILISTULUI
CAPITOLUL VI
STATUTUL SOCIOCULTURAL AL FAMILIEI OFITERULUI
CAPITOLUL VIII
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
In istoria umanitatii, familia a constituit cel mai viabil, longeviv si stabil grup social, o adevarata matrice a dezvoltarii social-economice. Constituita pe principiul complementaritatii nevoilor de baza, familia a evoluat in functie de epoca istorica, arealul etno-geografic si spiritual, dar si de nivelul de cultura specific clasei sociale din care a facut/face parte. Atat armonia cat si conflictele acestui grup social matricial au fost grevate de istorie, religie, dezvoltarea social-economica si culturala careia au apartinut.
"Semnificatia universala a familiei ca celula bazala a oricarui sistem social este sustinuta de necesitate satisfacerii functiilor sale specifice care nu pot fi transferate nici unei alte unitati sociale: sexuala, reproductive, educational-socializatoare, economica, emotional-terapeutica si sportiva." (I. Mitrofan - Cuplul Conjugal, pag. 23)
Functiile familiei ca sistemele de referinta pe care se constituie familia - nevoi, resurse, interese, sentimente, sunt principalii factori generatori de conflict. Functiile pot ajunge disfunctii, iar coordonatele de constituire - nevoi, resurse, interese, sentimente - suporta o dinamica ce nu are egal si care poate declansa oricand conflicte.
Membrii constitutivi ai familiei interactioneaza cu o zestre de resurse fizice, materiale si spirituale, au anumite nevoi personale, traiesc si isi constituie activitatea lor de familie pe expectante determinate de interesele si sentimentele lor. Aceste noduri gordiene ale existentei in manifestarile relatiilor interpersonale in familie pot fi generatoare de conflict sau armonie, in functie de modul in care sunt valorizate ele si atitudinile, strategiile de abordare a celuilalt in vederea rezolvarii problemelor de cuplu.
Fiecare atitudine fata de problemele care apar la fiecare pas, in fiecare zi a unei casnicii este incarcata de semnificatii si dezvolta conflicte sau reusite in functie de reactiile celuilalt. Constiinta complementaritatii functiei sale in cuplu il ajuta pe partener sa participe, nu sa se opuna solicitarii. Sigur ca e foarte important ca partenerii de cuplu sa fie compatibili in functiile pe care le indeplineste familia.
Contemporaneitatea a dat ocazia sa iesim din paradoxul dictaturii unui sex asupra celuilalt. Istoria omenirii a tranversat o epoca a matriarhatului specifica societatii primitive urmata de epoca patriarhatului specifica competitiei si concurentei, exprimate in prezenta claselor sociale. Idealul egalitatii intre sexe, departe de a fi o utopie, poate fi abordat prin prisma complementaritatii modului de functionare a personalitatilor de sex opus. Prea multe secole aceasta impunere a unui sex asupra celuilalt a fost motiv de descriminare si conflict.
"Conflictul conjugal constituie o iminenta in evolutia interactionala conjugala, avand in esenta o valoare dinamogena si cathartica in procesul intercomodarii diadice." (I. Mitrofan - Op. Cit., pag. 138)
Conflictul conjugal poate fi: 
-normal dinamogen,
-distructiv pathogen.
Criteriile de analiza ale conflictului marital:
a) forma de manifestare a conflictului in cuplu;
b) gradul de tensiune generat de continutul conflictului;
c) durata conflictualitatii in dinamica.
Am trecut in revista acesti potentiali factori, criterii de analiza si sisteme de referinta pentru evolutia dinamica a relatiilor de grup pentru a identifica posibile profiluri de interactiune a unui anumit tip de familie din societatea romaneasca de astazi si nu numai. Familia ofiterului roman in contemporaneitate traverseaza o perioada in care va trebui sa gaseasca noi strategii de adaptare pentru a supravetui. Aceasta fenomenologie mi-am propus s-o abordez in lucrarea de fata si am utilizat un lot de cercetare de 60 de familii de cadre militare din diverse servicii ale statului roman.
CAPITOLUL I
PARTICULARITATILE FAMILIEI OFITERULUI
Societatea romaneasca in momentul de fata nu mai ofera securitatea moral-afectiva si statutul social-economic a ofiterului ca oricand inainte de 1989, incepand cu primii slujbasi superiori ai armatei din secolul al XIV-lea si incheind cu caderea comunismului. Odata cu instaurarea economiei pe piata dupa modele imprumutate, s-a rasturnat intregul sistem de valori morale si social-economice, banul fiind considerat criteriul de ierarhizare socio-econimica mai mult decat educatia, pregatirea, conduita, profesia, performantele profesionale, conducerea destinului familiei, atitudinea fata de semeni, sensul vietii alese.
Alegerea profesiunii de cadru militar a ajuns in aceste conditii de uzurpare a "conditiei statutului socio-profesional al ofiterului", o chestiune de vocatie. Intrucat retribuirea cadrelor militare, fie si superioare, nu mai este atractiva in raport cu preturile si cu salariile din celelalte sectoare, numai persoanele cu "chemare" pentru meseria de onoare mai urmeaza drumul "presarat de spini" adesea al scolilor si carierei militare. Sunt foarte putini oameni care fiind atat de inteligenti incat sa reusesca la o facultate militara unde sunt si cerinte de orizont cultural mai vast, sa-si propuna a-si stapani toata viata "libertatea de expresie" care este un imperative categoric pentru statutul de cadru militar.
Scolile militare, fie de nivel mediu-licee militare, scoli de maistri si subofiteri, fie de nivel superior - institutii si academii militare - determina maturizarea socio-afectiva precoce a celor ce le urmeaza prin impunerea unei discipline si a unor regulamente deosebite de viata. Acest fapt ii determina pe absolventii acestor forme de invatamant sa caute linistea si armonia unui camin familial. Cultivarea valorilor social-morale universal valabile de catre institutiile de invatamant militar, creeaza o anumita atitudine absolventilor fata de familie favorizand intemeierea acesteia si pastrarea unui echilibru socio-afectiv.
Cariera militara confera o anumita securitate social-econimica pe termen indelungat chiar si astazi, fapt ce influienteaza pozitiv hotararea celui ce o imbratiseaza, de a-si intemeia o familie la incheierea studiilor si repartizarea la locul de munca. Pe de alta parte, prestigiul consacrat al carierei militare si acel minim de securitate social- economica si morala pe care o au absolventii invatamantului militar, sunt motive de atractie pentru numeroase persoane aflate in anturajul acestor absolventi de studii militare.
Alegerea profesiei de cadru militar superior este o decizie extrem de importanta si interesanta, determinata in primul rand de constientizarea aptitudinilor personale in plan intelectual, afectiv si volitional si nu in ultimul rand de intersectare acestora cu un sistem de valori si aspiratii carora sa le corespunda nivelul aptitudinilor. Ofiterul trebuie sa faca dovada unui larg orizont cultural, unui inalt coeficient de inteligenta si unei educatii pe masura instructiei de care trebuie sa dea seama. Toate scolile ce pregatesc ofiteri cer o buna stapanire a limbii materne, un mod de gandire logic, un bagaj de cultura generala cat mai mare, o foarte buna acoperire a obiectivelor majoritatii ariilor curriculare din scoala generala si din liceu.
Reusita intr-o institutie de invatamant superiora militara sau angajarea unui civil cu studii superioare pe o functie de cadru militar cu grad de ofiter impune o anumita conduita conform deontologiei carierei militare. Rata abandonului sau a esecului scolar in acest regim de institutionalizare demonstreaza lipsa aptitudinilor pentru domeniul ales. 
Adaptarea la regulamentul militar reprezinta un avantaj pentru viitorul familiei de ofiter. El va sti sau va invata sa-si organizeze viata, astfel incat sa inteleaga ca are roluri sau functii complementare cu viitorul (viitoarea) sot/sotie incercand sa flexibilizeze raporturile socio-afective pentru a-si crea un minim de securitate si confort in caminul sau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele Familiei Ofiterului.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!