Problemele Realizarii Principiului Contradictorialitatii si Egalitatile Armelor in Procesul Penal

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 
CAPITOLUL I Generalitati privind contradictorialitatea procesual penala 3-46.
?1.1. Conceptul si evolutia contradictorialitatii 3-12.
?1.2. Felurile contradictorialitatii procesual-penale 13-34.
A. Forma procesuala 13-22.
B. Principiu fundamental 22-30.
C. Metoda de reglementare 30-34.
?1.3. Garantiile contradictorialitatii urmaririi penale si judecarii cauzei 35-46.
CAPITOLUL II. Continutul principiului contradictorialitatii 47-65.
?2.1. Separarea functiilor procesuale si rolul diriguitor al instantei de judecata in procesul penal contradictorial 47-56.
?2.2. Continutul si mecanismele realizarii egalitatii armelor in procedura penala 57-65.
CAPITOLUL III. Realizarea principiului contradictorialitatii in cadrul fazelor procesului penal 66-83.
?3.1. Contradictorialitatea urmaririi penale 66-74.
?3.2. Asigurarea egalitatii armelor in cadrul judecarii cauzelor penale 75-83.
Concluzie 
Referinte bibliografice


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Apararea drepturilor si libertatilor omului este sarcina primordiala a unui stat de drept si misiunea unei guvernari bune. Astazi, dupa ce Republica Moldova si-a declarat devotamentul sau fata de cursul strategic spre integrarea europeana, valorile universale din care fac parte si drepturile omului au dobindit o semnificatie aparte.
Aderind la cele mai progresiste traditii internationale, legislatia nationala consacra persoanei un sir de drepturi si liberati, garantindu-i, totodata, si egalitatea acestor drepturi. Printre valorile supreme ale unui stat democratic sant inserate de catre legiuitor si un sir de principii de drept, printre care si principiul contradictorialitatii. 
Principiul contradictorialitatii in procesul penal este un principiu al justitiei, care are nemijlocit un caracter procesual si se refera la ordinea procedurii pe cauze penale. Principiul contradictorialitatii reprezinta in sine, structura judecatii in care partea acuzarii este separata de instanta de judecata, care solutioneaza cauza penala, si in care atat acuzarea, cat si apararea se efectueaza de catre parti, care sunt inzestrate cu drepturi egale, pentru apararea intereselor si consolidarilor sale, precum si contestarea confirmarilor partii opuse; unde acuzatul, este partea care are dreptul la aparare, instantei ii apartine dirijarea procesului, cercetarea activa a imprejurarilor cauzei penale, precum si solutionarea acestei cauze penale.
Actualitatea temei: De vreme ce drepturile omului, inclusiv ale persoanei in privinta careia se exercita actul de justitie penala, au fost recunoscute prioritare, contradictorialitatea este acea care contribuie in cel mai direct mod la protectia juridica a drepturilor omului. 
Actualitatea temei pe care ne-am propus spre investigatie este mai pronuntata din momentul cand Republica Moldova s-a declarat stat de drept si tinde sa se integreze in Comunitatea Europeana. La etapa actuala se acorda multa atentie problemei respectarii principiului contradictorialitatii in procedura penala, fapt care necesita o studiere mai ampla, fiindca problemele drepturilor si libertatilor personalitatii devin cele mai importante in crearea unui stat de drept, iar Statul poate fi considerat de drept doar atunci cand in toate domeniile lui actioneaza principiul egalitatii partilor, respectandu-se drepturile, libertatile si demnitatea persoanelor.
Tema ,,Problemele realizarii principiului contradictorialitatii si egalitatile armelor in procesul penal" este foarte importanta, fiindca principiul contradictorialitatii si egalitatile armelor in procesul penal este un principiu al realizarii justitiei si reprezinta o norma procesual-penala cu caracter atat general cat si determinant in corelatia sa cu alte norme procesual-penale. 
Datorita faptului ca valorile general-umane de-a lungul anilor sau schimbat tema tezei propuse ramane a fi actuala si inovativa chiar daca a fost studiata de mai multi autori. 
Noutatea prezentei lucrari consta in aceea ca am efectuat o analiza profunda a legislatiei recent intrate in vigoare, am efectuat un studiu comparativ intre prevederile legii abrogate si noile prescriptii legale, am analizat problema realizarii principiului contradictorialitatii prin prisma prevederilor internationale. In urma studiului am elaborat unele propuneri capabile sa fie aplicate in practica si sa modifice esential activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept in sensul imbunatatirii protectiei drepturilor fundamentale ale omului.
Suportul metodologic si stiintific al lucrarii. La elucidarea subiectului propus a fost utilizat un complex areal de metode stiintifice:
- Metoda istorica, care are la baza identificarea sensului evenimentelor trecutului, in scopul relevarii lor; 
- Metoda logica, care reprezinta aplicarea procedeelor, studiului inerent si sintezei, argumentarea pe cale strict deductiva;
- Metoda comparativa, care consta in evidentierea trasaturilor comune si a particularitatilor contractelor consensuale in domeniul cercetat, extinderea orizontului istoric si stiintific;


Fisiere in arhiva (1):

  • Problemele Realizarii Principiului Contradictorialitatii si Egalitatile Armelor in Procesul Penal.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!