Proceduri Administrativ-Jurisdictionale si Recursurile Administrativ-Jurisdictionale

Extras din disertatie Cum descarc?

1.Natura juridica a procedurilor administrativ-jurisdictionale
Problematica procedurii administrativ-jurisdictionale si a modului de contestare a actului administrativ-jurisdictional in justitie. Aceasta este strans legata si complementara art. 2 alin. (1) lit. d) din lege , iar pentru a asigura intelegerea unitara a problematicii actelor administrativ-jurisdictionale, trebuie sa facem trimitere de la inceput la acest text legal, care lamureste notiunea actului administrativ-jurisdictional.
Inainte de revizuirea constitutionala din 2003, recursul administrativ- jurisdictional trebuia, obligatoriu, exercitat inainte de sesizarea instantei de contencios administrativ, sub sanctiunea decaderii, fiind, prin urmare, un recurs administrativ prealabil sesizarii acestei instante.
Desi a ramas un recurs prealabil sesizarii instantei de contencios-administrativ, caracterul obligatoriu al recursului administrativ-jurisdictional nu mai subzista, el devenind facultativ, in considerarea dispozitiilor art. 21 alin. (4) din Legea fundamentala, conform careia,jurisdictiile administrative sunt facultative si gratuite". Astfel, persoanele fizice sau juridice nu mai sunt obligate sa recurga la recursul administrativ-jurisdictional atunci cand intentioneaza sa conteste un act admi!nistrativ pentru care legea prevede aceasta procedura, putand intenta direct actiunea in contencios administrativ.
Urmare a acestei realitati juridice consacrate constitutional, Legea contenciosului-administrativ reglementeaza problema raportului dintre recursul administrativ-jurisdictional si actiunea in contencios admi!nistrativ pe urmatoarele coordonate:
a) jurisdictiile administrative speciale sunt facultative si gratuite, prin urmare, daca prin lege este reglementata o anumita procedura administrativ-jurisdictionala de contestare a unui act administrativ, ea poate fi urmata de petitionar sau, in egala masura, acesta poate sesiza direct instanta de contencios administrativ;
b) de asemenea, daca procedura administrativ-jurisdictionala este formata din fond si cai de atac, petitionarul are optiunea de a renunta la caile de atac administrativ-jurisdictionale si de a intenta actiune in contencios-administrativ, de aceasta data intr-un termen special de 15 zile;
c) dupa exercitarea cailor de atac administrativ-jurisdictionale prevazute de legea speciala se poate intenta actiune in contencios admi!nistrativ, in termenul special de 15 zile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri Administrativ-Jurisdictionale si Recursurile Administrativ-Jurisdictionale.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!