Proceduri de Recuperare a Creantelor Bancare

Cuprins disertatie Cum descarc?

Argumentare 3
Introduce 4
Capitolul 1 Notiuni generale 13
Definitii 13
Recuperarea creditelor bancare 14
Garantiile creditelor bancare 15
Evaluarea garantiilor . 21
Capitolul 2 Recuperarea pe cale amiabila 23
Procedura generala 23
Prodecura de recperare a creditelor pe cale amiabila 24
Fluxuri de colectare a produselor de credit garantate si negarantate 26
Capitolul 3 Recuperarea creantelor prin executare silita 29
Executorii bancari. 29
Executarea silita a creditelor fara garantii imobiliare 31 
Poprirea. 35
Recuperarea creantelor prin proceduri juridice 36
Capitolul 4 Studiu de caz 39
Produse si servicii oferite de Raiffeisen Bank 40
Strategii pe termen mediu si analiza S.O.W.T Raiffeisen Bank privind calitatea serviciilor oferite clientilor 48
Proceduri de recuperare a creantelor bancare 53
Capitolul 5 Concluzii 57
Bibliografie 59


Extras din disertatie Cum descarc?

Argumentare
Datorita faptului ca imi desfasor activitatea in cadrul unei institutii bancare, institutie ce functioneaza in baza Legii nr. 227/2007, cu respectarea tuturor cerintelor generale si specifice de autorizare aplicabile respectivei categorii, prevazute de Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte, am ales tema "Proceduri de recuperare a creantelor bancare", motivat de faptul ca exista foarte multe probleme legate de acest domeniu.
Domeniul de recuperare a creantelor bacare, se confrunta in prezent cu foarte multe dificultati datorita incapacitatii de plata a beneficiarilor. De aceea pentru recuperare se folosec proceduri legale. 
In aceasta ordine de idei, din practica institutiei in care imi desfasor activitatea, in general, pentru recuperarea creantelor se aplica procedura de recuperare pe cale amiabila, dar sunt si cazuri in care intervine executarea silita , daca creanta nu se achita pe cale amiabila. 
Introducere
Activitatea bancara. Primele milenii
1- Perioada antica
Comertul de banca exista din cele mai vechi timpuri. Cercetarile istorice nu au relevat insa un reper exact in timp si nici nu au clarificat locul unde acesta a aparut pentru prima data. Dupa unii autori, primii bancheri s-au ocupat de schimbul de bani in vremea cand circulau monezi metalice de multiple valori si proveniente. Alte opinii sustin ca aparitia bancilor ar fi legata de preocuparea concentrarii sub forma de depuneri a disponibilitatilor banesti ale unor persoane si a acordarii acestora cu titlu de imprumut. De asemenea unii autori au in vedere perioada in care cei ce depuneau bani au avut posibilitatea sa efectueze plati prin simple dispozitii de virare a sumelor din conturile lor in cele ale beneficiarilor.
Majoritatea autorilor apreciaza ca functionarea primelor organisme de tip bancar care au la baza norme emise de stat au aparut in Babilon, cu aproximativ patru milenii in urma.
Indicii despre existenta unor bancheri ca si despre operatiuni si documente bancare s-au descoperit la: asirieni, chaldeeni, chinezi, egipteni, evrei, greci si romani.
Primele operatiuni de tip bancar ce au fost derulate sunt: schimbul de monede, imprumutul, depozitul si viramentele.
Templele, nu doar lacase de cult in antichitate ci si locuri unde erau adapostite bogatiile, veritabile tezaure bancare, au favorizat nasterea imprumutului de consumatie, prin imprumutarea tocmai a acestor bogatii. Acesta constituia un mod de pastrare a bunurilor perisabile dar ducea si la obtinerea unui anumit profit de catre preoti. Astfel cei mai puternici bancheri ai acestei perioade au fost preotii egipteni, greci si evrei. Aceste temple de rugaciune devin mai tarziu chiar monetarii si case de schimb, de imprumuturi si viramente. Drept dovada a acestui fapt stau tablele de contabilitate - pictograme reprezentand imaginea stilizata a obiectului pe care il simbolizau - descoperite sub ruinele templului Uruk din Mesopotamia. 
Practicarea imprumutului cu dobanda se realiza de catre negustori si de proprietarii de terenuri, a caror activitate era strict tinuta sub observatie de autoritati pentru a evita conflictele sociale intre saraci si bogati. Astfel Codul lui Hammurabi, suveran al Regatului vechi Babilonian (1728-1686 i.Hr), cuprindea reguli precise cu privire la primirea si acordarea imprumuturilor, nivelul dobanzilor, constituirea de garantii, folosirea inscrisurilor doveditoare, depunerea in depozit, urmarirea de bunuri. Codul lui Hamurabbi, descoperit in 1901 la Susa si expus astazi la Muzeul Luvru, reprezinta unul dintre primele izvoare scrise ale dreptului bancar.
Imprumutul cu dobanda fara chitanta se practica la chaldeeni din anul 700 i.Hr iar bancherii chaldeeni acordau imprumuturi si efectuau plati in numerar din anul 2000 i.Hr. Din aceeasi perioada exista indicii cu privire la utilizarea de catre chinezi a unor forme similare cecului si a unor bilete de banca.
Momente reprezentative ale acestei perioade se plaseaza mai ales in jurul Romei si Greciei antice.
Secolul VI i.e.n a insemnat pentru polisurile comerciale grecesti un moment de ampla inflorire economica determinata de intensificarea schimburilor. Emiterea de moneda proprie in fiecare oras comercial si in fiecare sanctuar a incurajat activitatea economica a unor categorii sociale mai instarite. Una dintre cele mai active astfel de categorii o reprezinta zarafii. Activitatea lor se desfasura la o masa denumita trapeza, in Agora sau in piete, de unde si denumirea ulterioara a acestora de trapeziti. Dobanzile la imprumuturile acordate de trapezii din Atena variau intre 15%-30%, iar pentru imprumuturile bancare acestea erau mai mari. La acel moment dobanda nu era reglementata.
Este de remarcat derularea unor operatiuni de atragere de depozite in templele din Delphi, Olimp si Ephesus, depozite care desi nu erau purtatoare de dobanzi, sau grevate de comisioane erau utilizate de catre preoti pentru acordarea unor imprumuturi cu dobanda. 
Fenomenul imprumuturilor cu dobanda este criticat, acest fapt fiind consemnat si de Aristotel in ,,Politica".


Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri de Recuperare a Creantelor Bancare.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!