Profilul Psihoprofesional al Expertilor din Departamentele de Resurse Umane

Cuprins disertatie Cum descarc?

CAP. 1. CADRUL TEORETIC
1. Delimitarea si prezentare conceptelor.4
1. 1. Procesul de recrutare si selectie profesionala.4
1. 1.1. Definirea conceptului de recrutare profesionala.4
1. 1.2. Recrutarea interna versus recrutarea externa.6
1. 1.3. Definirea conceptului de selectie profesionala.9
1. 1.4. Fazele procesului de selectie profesionala.11
1. 1.5. Metode de selectie profesionala.13
1. 2. Testarea psihologica.20
1. 2.1. Definirea conceptului de testare psihologica.20
1. 2.2. Testul - definitie, clasificare, utilizarea lui in diferite domenii.21
1. 2.3. Rolul testarii psihologice in procesul de recrutare si selectie profesionala.23
1. 2.4. Testele folosite in procesul de selectie profesionala.25
CAP. 2. PREZENTAREA CERCETARII
2. Obiectivele si ipotezele cercetarii.27
2.1. Obiectivele cercetarii.27
2.1.1. Ipotezele cercetarii.27
CAP. 3. METODOLOGIA CERCETARII
3. 1. Descrierea esantionului utilizat.29
3. 1.1. Loturile de cercetare: distributia pe varste, sex, nivel de instruire, tipul de institutie in care activeaza.29
3. 2. Prezentarea probelor aplicate in cercetare.33
3. 2.1. Metoda anchetei pe baza de chestionar.33
(Chestionar aplicat recrutorilor si managerilor de resurse umane)
3. 2.2. Analiza SWOT.36
CAP. 4. ANALIZA DATELOR SI INTERPRETAREA REZULTATELOR
4. 1. Analiza datelor obtinute si interpretarea rezultatelor cercetarii.40
Verificarea ipotezei nr. 1.40
Verificarea ipotezei nr. 2.46
Verificarea ipotezei nr. 3. .48
CAP. 5. CONCLUZII SI RECOMANDARI
5. 1. Concluzii.54
5. 2. Recomandari si propuneri de imbunatatire a procesului de recrutare si selectie profesionala.56
5. 2.1. Rolul psihologului in departamentul de resurse umane.58
5. 2.2. Psihoprofesiograma in procesul de recrutare si selectie profesionala.64
5. 2.3. Oportunitati - Recomandari (Analiza SWOT a procesului de testare psihologica in selectia profesionala din Romania).66
Bibliografie.67
Anexe.69


Extras din disertatie Cum descarc?

CAP. 1. CADRUL TEORETIC
1. Delimitarea si prezentarea conceptelor
1. 1. Procesul de recrutare si selectie profesionala
1. 1.1 Definirea conceptului de recrutare profesionala
Activitatea de angajare a personalului constituie una dintre cele mai importante laturi ale gestiunii resurselor umane datorita faptului ca reprezinta conditia esentiala a infiintarii oricarei organizatii, fiind totodata o activitate permanenta.
Angajarea presupune in mod concret recrutarea si selectia de personal cu scopul de a gasi "omul potrivit la locul potrivit".
Procesul de recrutarea si selectie profesionala are o mare pondere in activitatile managementului resurselor umane. Asta, deoarece de rezultatul lor depinde, in buna masura, calitatea personalului unei organizatii, cunoasterea si aplicarea lor corecta este esentiala pentru buna functionare a unei organizatii. Recrutarea resurselor umane se refera la confirmarea necesitatii de a angaja personal, la unele schimbari in situatia angajarii cu personal, precum si la actiunile intreprinse pentru localizarea si identificarea solicitantilor potentiali si pentru atragerea unor candidati competitivi, capabili sa indeplineasca cat mai eficient cerintele posturilor.
Din acest punct de vedere nevoile de recrutare pot fi strategice, deoarece corespund unor cerinte pe termen lung (crearea de posturi noi, restructurari, retehnologizare etc.), pot raspunde unor urgente temporare sau unor cerinte conjuncturale (parasirea organizatiei din diferite motive, continuarea studiilor, satisfacerea serviciului militar, imbolnaviri etc.) sau pot fi legate de miscarile interne de personal (promovari, transferuri, dezvoltari etc.)
Recrutarea personalului poate avea un caracter permanent si sistematic sau se poate realiza numai atunci cand apare o anumita necesitate. Daca recrutarea resurselor umane se desfasoara continuu si sistematic, organizatia are avantajul mentinerii unui contact permanent cu piata muncii.
De asemenea, recrutarea resurselor umane poate fi spontana, cand indivizii se orienteaza catre o anumita organizatie, sau provocata, atunci cand organizatia doreste sa ocupe un anumit post.
Recrutarea profesionala reprezinta procesul de cautare, de localizare, de identificare si de atragere a candidatilor potentiali, din care urmeaza sa fie alesi candidatii capabili care, in cele din urma, prezinta caracteristicile profesionale necesare sau care corespund cel mai bine cerintelor posturilor vacante actuale si viitoare.
Recrutarea resurselor umane este procesul managerial de mentinere si dezvoltare a celor mai adecvate surse interne si externe necesare asigurarii cu personal competitiv in vederea realizarii obiectivelor organizationale. Din acest punct de vedere recrutarea poate fi un proces activ, mai ales atunci cand organizatia isi propune mentinerea sau pastrarea unor legaturi, sau a unor contacte cu sursele externe de recrutare. Deci, organizatia incearca sa-si mentina o retea de solicitanti calificati sau de candidati potentiali, chiar daca nu exista in mod curent posturi vacante sau daca organizatia se afla intr-o perioada de reducere a personalului. 
Dupa opinia unor specialisti in domeniul resurselor umane, ca de exemplu, David J. Cherrington, asigurarea cu personal a unei organizatii, numita de obicei angajare, cuprinde mai multe activitati de baza, si anume: planificarea necesarului de resurse umane, recrutarea si selectia personalului. 
O conceptie asemanatoare este exprimata si de alti specialisti in domeniul resurselor umane, L. A. Klatt, R. G. Murdich, F. Schuster, care sugereaza ca procesul de asigurare cu personal din interiorul sau exteriorul organizatiei poate fi privit ca o succesiune de activitati specifice domeniului resurselor umane, activitati absolut necesare pentru indeplinirea obiectivelor individuale.
In concluzie recrutarea reprezinta acel set de activitati pe care organizatia le foloseste pentru a atrage candidati pentru posturile scoase la concurs, candidati care au abilitatile si aptitudinile necesare pentru a contribui la indeplinirea obiectivelor individuale si organizationale.
Procesul de asigurare cu personal din exteriorul organizatiei cuprinde recrutarea, selectia si orientarea sau integrarea personalului, in timp ce asigurarea de personal din interiorul organizatiei presupune transferuri, promovari, recalificari, reincadrari, dezvoltari etc. precum si eventuale pensionari, demisii, concedieri sau decese. 
De asemenea, desi in mod traditional se acorda mai multa atentie selectiei personalului, in opinia acelorasi autori George T. Milkovich si John W. Boudreau, ca si a altor specialisti in domeniu, recrutarea personalului trebuie sa aiba prioritate, deoarece o selectie a personalului eficienta nu se poate realiza decat daca procesul de recrutare asigura un numar suficient de mare de candidati competitivi. Sarcina principala a procesului de recrutare este aceea de a asigura o populatie suficienta in vederea identificarii acelor oameni care poseda calitatile dorite de organizatie.
In primul rand un bun proces de recrutare nu are loc sub presiunea timpului ci necesita o buna planificare a resurselor umane. 
Urmatorul element pregatitor este incercarea de a folosi eliberarea unui post pentru avantajul organizatiei. Astfel, daca se va elibera un post va trebui sa reevaluam fisa postului si sa se faca o analiza a postului pentru a detecta daca nu putem cumva imbunatati postul respectiv. Cu cat descrierea este mai atractiva cu atat sansele de a angaja o persoana ca inalte calificari sunt mai mari.
Procesul de recrutare profesionala este o activitate a gestiunii resurselor umane care isi propune sa caute si sa gaseasca candidati pentru posturile vacante prin selectarea celor mai potrivite persoane. Se au in vedere atat obtinerea necesarului numeric, cat si asigurarea unei anumite calitati a fortei de munca atrase pentru a satisface necesitatile organizatiei, concomitent cu minimizarea costurilor aferente. Eforturile pe linia recrutarii trebuie dezvoltate pornind de la gestiunea previzionala a personalului. Astfel, daca previziunea necesarului de personal reclama o nevoie de resurse umane, atunci organizatia va trebui sa recruteze sistematic noi angajati. Succesul recrutarii depinde de cat de bine este definit postul vacant. Indiferent daca postul este nou sau este disponibilizat, cerintele sale trebuie sa fie specificate foarte exact pentru ca recrutarea sa fie eficienta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Profilul Psihoprofesional al Expertilor din Departamentele de Resurse Umane.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!