Progrese si Dificultati in Implementarea E-guvernarii in Romania

Cuprins disertatie Cum descarc?

Conceptul de e-Guvernare si implicatii in reforma administratiei publice in Romania 2
I. 1. e-Guvernarea: intre moda si necesitate 2
I. 2. Necesitatea informatizarii administratiei publice in Romania 6
I. 3. Imbunatatirea administratiei publice prin e-Guvernare 8
I. 3. Prevederile eEurope si i2010 10
Progrese ale implementarii e-Guvernarii in Romania 13
II. 1. Etape ale implementarii e-Guvernarii in Romania 13
II. 2. Aplicatii si progrese ale e-Guvernarii in Romania 18
II. 3. Uniunea Europeana si e-Guvernarea in Romania 30
Dificultati in implementarea e-Guvernarii in Romania 38
III. 1. Bariere in calea implementarii e-Guvernarii in Romania 38
III. 2. Solutii posibile 44
Analiza implementarii solutiilor de administratie electronica in cadrul Primariei Municipiului Iasi 46
Concluzii si propuneri 51
Bibliografie: 56


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul I
Conceptul de e-Guvernare si implicatii in reforma administratiei publice in Romania
I. 1. e-Guvernarea: intre moda si necesitate
Traditional, cetatenii aveau acces la serviciile guvernamentale numai la un ghiseu sau intr-un birou. Odata cu boom-ul tehnologic al secolului al XX-lea care s-a impletit pe plan politic cu afirmarea din ce in ce mai puternica a ideilor liberale despre un stat minimal, ,,paznic de noapte al democratiei", avand ca atribute furnizarea de servicii catre cetatenii platitori de taxe si impozite, conceptul de ,,guvernare" a suferit mutatii semnificative. Tehnologia informatiei reprezinta de cateva decenii noua provocare a economiei mondiale. Progresele rapide in acest domeniu influenteaza din ce in ce mai mult modul in care traim, lucram, invatam sau ne distram. Prin impactul profund asupra societatii fenomenul este unanim apreciat ca o trasatura a noii revolutii industriale ,,societatea informationala".
Conceptul de societate informationala , a devenit cunoscuta in anii 1990, fiind de fapt, o extensie naturala a ideilor mai vechi cu privire la aparitia societatii post-industriale, in care economia bazata pe productie este treptat inlocuita de economia bazata pe servicii. In contrast cu societatea industriala, societatea post-industriala se bazeaza pe cunoastere, si nu pe munca. Cunoasterea, indeosebi cunoasterea stiintifica si practica, devine principalul mijloc de productie in societatea post-industriala, asa cum capitalul si munca au constituit resursele strategice si de dezvoltare a societatii industriale. Desemneaza elementul central al societatii post-industriale: informatia (producerea, utilizarea si diseminarea), sub orice forma--hartie, suport magnetic, optic, microfise si microfilme, sau detinuta direct de factorul uman. Societatea informationala este bazata pe Internet si in corelatie cu globalizarea--fenomen specific societatii informationale . Societatea informationala este societatea in care producerea si consumul de informatie este cel mai important tip de activitate, informatia este recunoscuta drept resursa principala, tehnologiile informatiei si comunicatiilor sunt tehnologii de baza, iar mediul informational, impreuna cu cel social si cel ecologic - un mediu de existenta a omului.
Avansul catre societatea informationala, bazata pe cunoastere este considerat, la nivel global, ca o evolutie necesara pentru asigurarea dezvoltarii durabile in contextul ,,noii economii", bazata pe produse si activitati intelectual-intensive. Noutatea noii societati este viteza cu care se innoiesc cunostintele (volumul de cunostinte avut la dispozitie se dubleaza la fiecare cinci ani). Pe de alta parte, natura fortei motrice ce animeaza schimbarile sociale, economice si culturale, depaseste lumea tehnologiilor informationale.
Societatea informationala bazata pe cunoastere inseamna mai mult decat progresul tehnologiei si aplicatiilor informaticii si comunicatiilor, ea integrand si dimensiunile sociala (sanatate, solidaritate, protectie sociale, munca, educatia si formarea continua, etc.), ambientala (utilizarea resurselor si protectia mediului), culturala (conservarea si dezvoltarea patrimoniului cultural national si international, promovarea pluralismului cultural, protectia minorilor, dezvoltarea industriei multimedia si productia de continut informational) si economica (dezvoltarea noilor paradigme ale economiei digitale si ale noii economii bazate pe cunoastere, inovare, cultura antreprenoriala si manageriala, educatie a cetateanului si a consumatorului).
Un rol important in acest proces il au guvernele, institutiile guvernamentale si sectorul public care, prin politicile adoptate, trebuie sa asigure cadrul de reglementari specific noului tip de societate, dezvoltarea infrastructurii nationale informationale si de comunicatii, accesul nediscriminatoriu la informatia publica, ;i sa ofere un model de utilizare eficienta a tehnologiei informatiei si comunicatiilor in propriile institutii si in serviciile publice (sanatate, educatie, cultura, transporturi, etc.).
In urma celor analizate, se pot desprinde trasaturile societatii informationale:
- informatia ca bun economic, o resursa folosita de factorul uman;
- resursele informationale detin ponderea principala in totalitatea resurselor utilizate in societate;
- rol de prim rang in economie o are cercetarea stiintifica si inovatia tehnologica;
- sectorul producerii si difuzarii de bunuri informationale inregistreaza o dinamica remarcabila;
- calculatorul asista cvasi-permanent activitatile si deciziile umane;
- lucrul interactiv, accesul la distanta, video-conferintele, comertul electronic sunt activitati ce capata amploare;
- infrastructura specifica (retelele de calculatoare si de telecomunicatii, statiile de lucru inteligente, pe care ruleaza si sisteme-expert), este folosita pentru asistarea proceselor de cunoastere, conceptie, decizie si actiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Progrese si Dificultati in Implementarea E-guvernarii in Romania.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!