Proiectarea Unei Stari Tribologice la Un Sistem Arbore-Lagare

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUPRINS: 1
INTRODUCERE 3
1. LUBRIFIANTUL, CORP AL TRIBOSISTEMULUI 5
1.1. Vascozitatea 7
1.2. Calcularea vascozitatii uleiurilor 11
1.2.1. Metoda de curgere Hagen-Poiseuille 11
1.2.2. Metoda de curgere Couette 13
1.3. Modificarea vascozitatii in functie de temperatura 15
1.4. Variatia in functie de presiune a vascozitatii 17
1.5. Comportarea nenewtoniana pentru lubrifianti 19
1.5.1. Variatia cu viteza de forfecare a vascozitatii lubrifiantului 19
1.5.2. Modelul Maxwell vasco-elastic 20
1.6. Caracteristici fizice importante in procesul de lubrifiere pentru ulei 29
1.7. Rezistenta la presiuni ridicate a filmului de lubrifiant 31
1.8. Rezistenta uleiului la oxidare 34
1.9. Clasificarea ISO a uleiurilor in raport cu vascozitatea 34
2. TEMA DE PROIECTARE 37
2.1. Calcul lagare cu frecare de alunecare 38
2.1.1. Lagare cu frecare de alunecare in regim limita mixt (LM) 38
2.1.2. Lagare cu frecare de alunecare in regim fluid hidrodinamic (HD) 40
2.1.3. Lagare cu frecare de alunecare in regim hidrostatic (HS): 42
2.2. Lagare de rostogolire 43
2.3. JUSTIFICARI 45
2.3.1. Pentru regimul limita mixt (LM) 45
2.3.2. Pentru regimul hidrodinamic (HD) 46
2.3.3. Pentru regimul hidrostatic (HS) 46
2.4. Calculul durabilitatii si a capacitatii portante pentru rulmenti 47
2.5. Calculul economic 49
2.6. Concluzie 49
BIBLIOGRAFIE 50


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Din antichitate oamenii au observat ca introducerea intre doua suprafete solide in contact si miscare relativa a unei grasimi animale sau ulei vegetal duce la o mare reducere a frecarii si implicit a uzarii. La egipteni (2400 I.H.) [3] pentru usurarea transportului blocurilor de piatra pentru constructia piramidelor se turna pe suprafata de frecare apa. Asta insemna prima ungere sau lubrifiere. Ungerea este un proces interpus intre doua suprafete care se misca relativ. Interpunerea se realizeaza printr-o substanta care astazi se numeste lubrifiant cu scopul reducerii frecarii si uzarii.
Lubrificatia, este o parte a Tribologiei foarte importanta pentru tehnologia actuala, avand legi si teorii moderne, fiind implicata in cercetari teoretice si experimentale la un nivel superior.
Acest proces de lubrifiere apare intr-un tribosistem care se numeste cupla de frecare, format din doua elemente solide, care interactioneaza direct. Lubrifiantul este al treilea element care apare in tribosistem, fiind o substanta care se introduce intre celelalte doua elemente ale acestuia care se misca relativ, in scopul reducerii frecarii si a uzarii.
Lubrifiantul se gaseste in mai multe forme: substante plastice (unsori), sub forma de gaze, substante in stare lichida (uleiuri), substante cu structura lamelara in stare solida, oxizi si picaturi de apa care se formeaza pe cele doua suprafete. 
Grosimea stratului sau a filmului de lubrifiant dintre cele doua suprafete, este cuprinsa intre cateva randuri de molecule (10-10 m), si zecimi de microni (10-5 m). Acest strat de lubrifiant care separa suprafetele aflate in contact partial sau total poate prelua partial sau in totalitate incarcarea cuplei (are capacitate portanta).
Functie de modul de formare al stratului de lubrifiant dintre cele doua suprafete, exista urmatoarele regimuri ale ungerii: regim hidrodinamic, (HD), regim elastohidrodinamic (EHD), regimul hidrostatic (HS) si regim limita. Regimul ungerii hidrodinamice are la baza efectul de pana hidrodinamica, care presupune capacitatea generarii unei portante hidrodinamice, in momentul in care in cupla de frecare au loc in acelasi timp urmatoarele conditii: sa existe un interstitiu intre suprafete, sub forma de pana, sa existe un fluid vascos si sa existe intre suprafete o miscare relativa.
Regimul elastohidrodinamic, are la baza atat efectul de pana hidrodinamica, cat si deformarea elastica a suprafetelor aflate in contact.
Regimul hidrostatic are loc atunci cand in cupla de frecare este introdus lubrifiantul sub presiune.
Regimul de ungere limita are la baza capacitatea de aderare a moleculelor de lubrifiant, prin intermediul de legaturi fizice, la suprafetele aflate in contact, ceea ce implica formarea de straturi limita, in scopul reducerii frecarii si a uzurii.
Observatie: Regimul de ungere mixt apare atunci cand suprafetele aflate in contact nu sunt separate complet de stratul de lubrifiant.
Aceasta lucrare, pune in evidenta aspectele principalele implicate in vascozitatea uleiurilor, comportarea reologica a uleiurilor, dar si a diferitelor clasificari a uleiurilor minerale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea Unei Stari Tribologice la Un Sistem Arbore-Lagare.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!