Propuneri privind Conceperea si Constituirea Sistemului Educativ si Institutional pentru Pregatirea Functionarului Comunitar Roman

Cuprins disertatie Cum descarc?

ARGUMENT: pag. 5
I. ROMANIA, STAREA DE FAPT: pag. 6
1.Functionarul public roman; pag. 6
1.1. Notiunea de functinar public; pag. 6
1.2. Rolul functionarilor publici; pag. 8
1.3. Drepturile si obligatiunile functionarilor publici; pag. 33
2. Coruptia in administratia publica; pag. 17
3. Politizarea functiei publice; pag. 23
4. Concluzii pag. 25
II. DIMENSIUNEA FUNCTIEI PUBLICE IN TARILE EUROPENE. 
TENDINTE SI PROGRESE: pag. 27
1. Introducere; pag. 27
2. Ipoteze de lucru; pag. 28
3. Noi definitii ale sectorului public si ale administratiei publice 
in acceptia Curtii Europene de Justitie; pag. 31
4. Tendinte de reducere a personalului, dar nu de redefinire a dimensiunii 
functiei publice, in tarile membre ale Uniunii Europene; pag. 37
5. Tarile din Europa centrala si de est. Dimensiunea functiei publice nou create; pag. 39
6. Concluzii pag. 48
III. STRATEGIE DE MODERNIZARE A SISTEMULUI EDUCATIV SI INSTITUTIONAL AL FUNCTIONARULUI COMUNITAR ROMAN: pag. 50
1. Activitati de modernizare; pag. 50
1.1. Imbunatatirea activitatii functionarilor publici; pag. 50
1.1.1. Organizarea interna; pag. 50
1.1.2. Managementul resurselor umane; pag. 55
1.1.3. Gestiunea publica; pag. 57
1.1.4. Noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor; pag. 59
1.1.5. Alte actiuni necesare modernizarii; pag. 60
2.1. Monitorizarea procesului de descentralizare a serviciilor publice locale; pag. 62
2.2. Prioritati sectoriale; pag. 64
IV. INSTITUTIA PRIMARIEI SI PERSONALIZAREA PUTERII. 
ANALIZA COMPARATIVA ROMANIA - FRANTA; pag. 68
V. O ROMANIE MODERNA CU O ADMINISTRATIE PUBLICA, TRANSPARENTA, EUROPEANA. pag. 81
BIBLIOGRAFIE pag. 82


Extras din disertatie Cum descarc?

"Propuneri privind conceperea si constituirea sistemului educativ privind functionarul comunitar roman". 
ARGUMENT
Inceputul anilor '2000 este marcat de un sir de schimbari radicale in administratia publica. Aceste schimbari vizau in modul cel mai direct formele de administrare, dat fiind faptul ca zeci de ani ea a fost dominata de o mentalitate totalitara inacceptabila pentru Romania. Acest sistem unic de administrare nu putea functiona in virtutea faptului ca fiecarui stat ii sint caracteristice metode de gestionare a treburilor publice, care nu ar trebui sa depinda de controversele politice. 
Astfel, concomitent cu schimbarile de ordin politic, se resimte o tendinta noua in administratia publica, atit la nivel central, cit si local, o tendinta de a trece la noi forme de administrare, europene, ce a revolutionat intreaga structura administrativa in Romania. Aceasta reforma, insa, nu a putut fi implementata cu succes pina la sfirsit, din considerentul ca mentalitatea veche s-a inradacinat foarte adinc la functionarii publici, care isi indeplineau obligatiunile de serviciu numai facind favoruri diferitor grupari politice, cu scopul de a nu pierde fotoliile comode. 
Dar nu putem nega adevarul ca ceva totusi s-a facut. Partial administratia publica in Romania se intoarce cu fata spre modelele europene, preluind unele noi forme de lucru. Si in primul rind in ceea ce priveste constituirea propiului personal. Caci de ei depinde cum va demara mai departe procesul de reformare a administrarii publice, a politicii sale. Este un element nou, pentru ca pina in prezent nu se scotea in evidenta un asa factor ca calitatea personalului. Si nici nu era un cadru legislativ bine conturat care sa reglementeze acut procesul de activitate a personalului administratiei publice. Dar odata cu adoptarea Statutului Functionarului Public, s-a incercat acoperirea acestui gol si s-a pus baza unei noi conceptii in ceea ce priveste administratia publica.
"Capitolul I - Romania, starea de fapt."
I. ROMANIA, STAREA DE FAPT
1. FUNCTIONARUL PUBLIC ROMAN
1.1. NOTIUNEA DE FUNCTIONAR PUBLIC:
In administratia publica nu exista adevaruri universale. Functionarul public contemporan trebuie sa ia in considerare toate metodele existente pentru a corespunde cerintelor unei agentii publice moderne. In general, administratia publica reprezinta un sistem circular. Fiecare metoda are neajunsurile sale, pentru lichidarea carora sint necesare diferite metode.
In Legea serviciului public sa fixat dreptul cetateanului de a se incadra in serviciul public, indiferent de nationalitate, rasa, sex, apartenenta de partid, confesiune religioasa etc. In al doilea rind, sa determinat cercul de persoane la care se refera notiunea de "functionar public"! Aceasta este foarte important tinind cont de faptul ca in serviciul "statutul se afla si ministrul, si invatatorul, si medicul, si insotitorul de vagon de Ia calea ferata. Dar, dupa cum se stie, intre aceste grupuri de persoane exista > mare diferenta in ce priveste continutul muncii lor. De aceea in legea data se rasfringe numai asupra acelor functionari, care "ocupa functie de stat remunerata si care dispun de ranguri si grade stabilite in conformitate cu principiile prezentei legi" (art.1).
Prin urmare, astfel de specialisti, cum ar fi medicii, invatatorii, colaboratorii stiintifici nu vor fi atribuiti Ia categoria de functionar public, numindu-i pur si simplu functionari, de rind cu alte persoane angajate in organizatii nestatale. Acest lucru se argumenteaza prin faptul ca daca-i vom include in categoria de functionari publici pe toti functionarii organizatiilor de stat, se va sterge hotarul dintre activitatea gestionata de stat si cea a specialistilor din economia nationala, din sfera social-culturala, precum si dintre serviciul public si celelalte servicii existente in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Propuneri privind Conceperea si Constituirea Sistemului Educativ si Institutional pentru Pregatirea Functionarului Comunitar Roman.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!