Prostitutia, Violenta Impotriva Femeilor si Tulburarea de Stres Postraumatic - Cercetare

Extras din disertatie Cum descarc?

Preambul
Cele mai multe discutii legate de riscurile de sanatate publica ale prostitutiei s-au concentrat pe bolile cu transmitere sexuala. Un editorial recent al unui jurnal medical de mare importanta a aratat ca riscurile globale in privinta sanatatii in cazul prostitutiei de strada sunt minimale (Lancet, 1996).
In aceasta cercetare ne vom referi la violenta experimentata de persoanele care lucreaza ca prostituate si la daunele fizice si emotionale ale acestora. Diagnoza tulburarii de stress postraumatic (posttraumatic stress disorder - PTSD) descrie simptome care rezulta in urma traumei. Asociatia Americana de Psihiatrie (1994) defineste PTSD ca aparand atunci cand persoana experimenteaza "agenti stressori extrem de traumatizanti implicand experienta personala directa a unui eveniment care poate implica moartea sau o dauna serioasa; sau o alta amenintare la integritatea personala a altcuiva; sau asistarea la un eveniment care implica moartea, ranirea sau amenintarea integritatii fizice a altei persoane; sau aflarea despre moartea, ranirea sau amenintarea neasteptata si violenta a unui membru al familiei sau altei persoane apropiate:.
Expunerea la aceste evenimente pot conduce la formarea unei varietati de simptome: re-experimentarea traumei in diferite forme, eforturi de a evita stimuli similari traumei, simptome de tulburare fiziologica PTSD poate fi foarte severa sau de lunga durata cand stressorul este reprezentat de o persoana, prin viol sau tortura.
O serie de studii arata ca tulburarea are o mare incidenta in randul prostituatelor. In primul rand, majoritatea prostituatelor au o istorie a copilariei bazata pe abuz fizic si sexual (Belton, 1992, Simons & Whitbeck, 1991, Giobbe, 1990, Bagley & Young, 1987, Silbert & Pines, 1981). In al doilea rand, violenta sexuala si fizica este frecventa in randul prostitutie adulte (Hunter, 1994, Baldwin, 1993). In al treilea rand, prezenta simptomelor disociative care apar adesea in conjunctie cu PTSD, a fost notata in randul prostituatelor (Ross, 1990, Vanwesenbeeck, 1994).
Cea mai veche mserie din lume poate fi si cea mai traumatizanta. Un studiu recent a aratat ca una din bolile serioase care rezulta din expunerea la pericolul fizic este mai comuna prostituatelor decat soldatilor care au participat la razboaie si au scapat cu viata. Aceasta boala, numita stress post-traumatic, este echivalentul modern al socului exploziilor sau oboselii din timpul luptelor. 
Ea lasa supravietuitorii pericolului amortiti emotional si torturati de cosmaruri repetate si de aduceri aminte, deseori pe perioade de decenii intregi. Intr-un studiu cerecatatorii au intervievat aproape 500 de prostituate din intreaga lume si au descoperit ca doua treimi din ele sufereau de stres post-traumatic. 
Aceeasi boala se regaseste insa la mai putin de 5% din intreaga populatie, iar studiile facute asupra veteranilor razboiului din Vietnam arata ca aceasta tulburare poate fi diagnosticata la 20-30% dintre ei. Dr. Melissa Farley, psiholog si cercetator la centrul medical Kaiser din San Francisco, care a condus acest studiu impreuna cu colegi ai sai din Turcia si Africa a afirmat ca prostitutia trebuie privita in primul rand ca "un generator de stres traumatic in sine". 
Echipa dr. Farley a intervievat barbati si femei prostituate cu varsta intre 12 si 61 de ani care munceau pe strazi sau in bordeluri in San Francisco si in alte sase orase mari din Europa, Asia si Africa. Marea majoritate au relatat faptul ca fusesera maltratate fizic sau sexual repetat si constant in timpul orelor de munca. Folosind o scala dezvoltata de oamenii de stiinta care au studiat stresul post-traumatic la soldati, echipa dr. Farley a descoperit ca prostituatele aveau o forma chiar putin mai grava decat cea a veteranilor din Vietnam. (The New York Times - 1998). Aceasta tulburare, stresul post-traumatic este o reactie psihologica la traume extreme fizice si emotionale. Simptomele sunt anxietate acuta, depresie, insomnii, iritabilitate, flash-back-uri, amortire emotionala si o stare de hiperalerta emotionala si fizica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prostitutia, Violenta Impotriva Femeilor si Tulburarea de Stres Postraumatic - Cercetare.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!