Protectia Martorilor

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere
Cap. I Notiuni legislative privind protectia martorilor 
I.1. Legislatia nationala
I.2 Legislatia internationala
Cap. II Declaratiile martorilor - mijloc de proba in procesul penal
II.1 Declaratia martorilor - delimitare conceptuala
II.2 Calitatea de martor
II.3 Procedura de ascultare a martorilor
II.4 Valoarea probatorie a declaratiilor martorilor
Cap. III Programul de protectie a martorilor
III.1 Necesitatea unui program de protectie
III.2 Martorii- beneficiari
III.3 Admisibilitatea in programul de protectie
III.4 Includrea in program si incetarea programului
III.5 Obligatiile Oficiului National pentru Protectia Martorilor si obligatiile martorului protejat
Cap. IV Masuri de protectie
Concluzii si propuneri 
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Crima organizata a fost si este un motiv de ingrijorare al tuturor statelor democratice, ea amenintand democratia insasi, statul de drept, drepturile omului, securitatea si stabilitatea economico-sociala. Aria si impactul criminalitatii organizate au determinat comunitatile sa priveasca acest fenomen cu maxima rsponsabilitate si sa adopte reglementari juridice si strategii de lupta impotriva acestui flagel.
Protectia martorilor reprezinta un instrument foarte important in lupta impotriva grupurilor criminale organizate. Aspecte legislative privind problematica protectiei martorilor intalnim atat la nivel national, cat si la nivel international.
Tema aleasa pentru lucrarea de disertatie, este de stricta actualitate si de o importanta deosebita in descoperirea infractorilor, cercetarea si solutionarea cauzelor ca urmare a unor infractiuni grave. In literatura de specialitate s-a considerat ca nu exista cauza penala in care declaratiile martorilor sa nu aduca o contributie esentiala, fiind un instrument necesar pentru cunoasterea imprejurarilor in care s-a desfasurat activitatea infractionala. 
Desi depozitiile martorilor sunt utilizate din cele mai vechi timpuri, protectia martorilor s-a impus totusi relativ tarziu, in momentul in care sociatetea moderna a constientizat faptul ca fara aportul martorilor si colaboratorilor justitiei nu pot fi adusi in fata justitiei si trasi la raspundere penala autori ai unor infractiuni grave care ameninta valorile fundamentale ale democratiei, drepturile fundamenatale ale omului, stabilitatea economica si chiar politica a statului de drept.
Pe masura ce societatea a evoluat, s-au diversificat si modalitatile de savarsire a infractiunilor, capatand amploare infractiunile cu un pericol social ridicat care aduc atingere insasi existentei statului de drept, cum ar fi traficul de droguri, traficul de persoane, terorismul.
Aparitia criminalitatii organizate in societatea moderna a condus la reconsiderarea obligatiei cetateanului de a depune marturie, iar in contextul anumitor tipuri de criminalitate nu se poate ignora faptul ca atat martorul, cat si membrii familiei sale sunt expusi unor pericole din partea infractorilor, din dorinta acestora din urma de a nu fi descoperiti si de a pastra castigurile ilicite obtinute in urma activitatilor ilicite. 
Cap. I Notiuni legislative privind protectia martorilor
In cadrul probatiunii judiciare, organele de urmarire penala si judecatorul au de stabilit fapte concrete, savarsite anterior, urmand sa procedeze la o cunoastere inversa, de la cunoscut la necunoscut. Pe baza informatiilor primare, aceste organe refac, cu ajutorul probelor, traseul infractional, in asa fel incat el sa exprime convingerea ca reprezinta adevarul. De regula, infractiunile se savarsesc fara a lasa vreo urma despre imprejurarile in care s-au comis si despre persoana faptuitorului. In cele mai multe situatii, singurele date pe care organele judiciare le pot afla se datoreaza unor persoane care intamplator au asistat la desfasurarea activitatii infractionale, dobandind prin propriile simturi cunostinte despre fapte sau imprejurari de natura sa serveasca la aflarea adevarului.
Asadar, nu exista cauza penala in care, la aflarea adevarului, sa nu-si aduca o contributie esentiala declaratiile martorilor, fapt ce a determinat pe unii autori sa atribuie probei testimoniale in procesul penal caracterul de proba fireasca, inevitabila, de instrument necesar in cunoasterea imprejurarilor savarsirii infractiunilor . Din dorinta de a sublinia importanta acestui mijloc de proba in procesul penal, unii autori au denumit martorii ca fiind "ochii si urechile justitiei" .
I.1. Legislatia nationala
Analizand protectia martorului in sistemul romanesc de drept se observa ca aceasta problema este reglementata de o paleta diversa de acte normative care s-au impus pe masura evolutiei starii de presiune la care pot fi supusi anumiti martori si de necesitatea interpunerii unor bariere intre martor si invinuit/inculpat care sa conduca la asigurarea participarii martorului in proces si exercitarea rolului sau. Daca in legislatia altor state s-a creat pe deplin cadrul legal care reglementeaza folosirea agentului acoperit si protectia martorului, protejandu-le persoana, in legislatia romaneasca prevederile in materie sunt relativ recente. Institutia investigatorului sub acoperire a fost introdusa prin Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Martorilor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

Legislatie interna si internationala:
1. Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 288 din data de 18 aprilie 2014, Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor republicata.
2. Constitutia Romaniei, adoptata in 1991, republicata in M. Of. Nr. 767/31 din octombrie 2003.
3. Codul de procedura penala al Romaniei. 
4. Codul penal al Romaniei.
5. Proiectul Codului de procedura penala.
6. Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, publicata in M. Of. nr. 362 din 03.08.2000.
7. Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, publicata in M. Of. Nr. 305 din 08.05.2002.
8. Legea 281/2003 privind modificarea si completarea Codului de procedura penala, publicata in M. Of. Nr. 468 din 01.07.2003.
9. Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala, publicata in M. Of. Nr. 594 din 01.07.2004
10. Legea 682/2002 privind protectia martorilor, publicata in M. Of. Nr. 964 din 28.12.2002.
11. Legea 356/2006 privind modificarea si completarea Codului de procedura penala, publicata in M. Of. 677 din 07.08.2006.
12. Ordonanta de Urgenta a Guveernului nr. 42/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, publicata in M. Of. Nr. 244/11 din aprilie 2002.
13. Hotararea Guvernului 760/2004 pentru aprobarea Regulamentului de aplicarea a Legii 682/2002 privind protectia martorilor.
14. Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata de Romania prin Legea 30/1994, publicata in M.Of. nr. 135 din 31 mai 1994.
15. Conventia Civila privind Coruptia de la Strasbourg adoptatata de Consiliul Europei, ratificata de Romania prin Legea 147/2002, publicata in M. Of. Nr. 260 din 18 aprilie 2002. 
16. Decizia cadru a Consiliului Europei cu privire la protectia martorilor in cadrul combaterii criminalitatii internationale din 23.11.2005.
17. Documentul de lucru al Comisiei Comunitatilor Europene privind fezabilitatea legislatiei U.E in domeniul protectiei martorilor si colaboratorilor justitiei, Bruxelles, 13.11.2007.
18. Hotararea Consiliului Europei din 20 decembrie 1996 cu privire la persoanele care colaboreaza cu justitia in cadrul combaterii crimei organizate.
19. Rezolutia privind protectia martorilor in combaterea criminalitatii organizate din 23 noiembrie 1995.
20. Recomandarea Consiliului Europei (1997)13 privind intimidarea martorilor si drepturile la aparare.
21. Recomandarea Consiliului Europei (2005)9 privind protectia martorilor si colaboratorilor justitiei.
Cursuri si tratate :
1. Antoniu George, Vlasceanu Adina, Barbu Alina - Codul de procedura penala: texte, jurisprudenta, hotarari C.E.DO, editia a 2-a, Editura Hamagiu, Bucuresti, 2008.
2. Barascu Adrian Augustin - Protectia martorilor-necesitate in combaterea marii criminalitati, Editura Etna, Bucuresti, 2007.
3. Barascu Adrian Augustin, Tical George Marius - Managemetul protectiei martorilor, Editura Etna, Bucuresti, 2007.
4. Barascu Adrian Augustin, Vasile Catalin - Pasii spre programul de programul de protectia a martorilor, Editura Etna, Bucuresti 2009.
5. Beccaria Cesare, Despre infractiuni si pedepse, Editura Rosseti, Bucuresti, 2001.
6. Botas Radu, Stetcu Petru, Gabor Miruna - Mijloacele de proba in procesul penal, Editura Concordia, Arad, 2005.
7. Doltu Ioan, Draghici Vasile, Negip Mariana - Martorul in procesul penal, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004.
8. Jenica Arioan Tiganasu, Romatian Ciprian Raul, Costache Aurelian - Protectia martorilor, Editura Morosan, Bucuresti, 2003.
9. Jidovu Nicu - Drept procesual penal, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2006.
10. Gorunescu Mirela - Drept penal, Parte speciala, Editura Hamagiu, Bucuresti, 2008.
11. Lorincz Anca-Lelia - Drept procesul penal, Editura Univesrul Juridic, Bucuresti, 2008.
12. Neagu Ion - Drept procesual penal, Parte Generala, Editura Global Lex, Bucuresti, 2007.
13. Theodoru Grigore - Tratat de drept procesul penal, Editura Hamagiu, Bucuresti, 2007.
14. Volonciu Nicolae, Barbu Alina - Codul de procedura penala comentat, art. 62-135, Probele si mijloacele de proba, Editura Hamagiu, Bucuresti 2007.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!