Provocări ale aderării României la uniunea monetară

Cuprins disertație

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. UNIUNEA MONETARA - PROIECT AMBITIOS AL UNIUNII EUROPENE
1.1.Uniunea Monetara - imagine retrospectiva 41.1.1. Etape premergatoare crearii Uniunii Monetare Europene 51.1.2. Criteriile de convergenta macroeconomica 71.1.3. Argumente pro si contra Uniunii Monetare 9
1.2. Moneda EURO 101.2.1. Avantajele si dezavantajele monedei unice 131.2.2. Beneficiile monedei Euro 141.2.3. Utilizarile monedei Euro 15
1.3. Perspectivele Zonei Euro 16
CAPITOLUL II. ANALIZA UNIUNII MONETARE SUB IMPACTUL CRIZEI ECONOMICE
2.1. Pactul de Stabilitate si Crestere 20 2.1.1. Elemente caracteristice ale Pactului de Stabilitate si Crestere 20 2.1.2. Masuri de reforma a Pactului de Stabilitate si Crestere 23
2.2. Tratatul de guvernanta fiscala 28
2.3. Grupul PIIGS - provocari si riscuri 30
CAPITOLUL III. ADERAREA ROMANIEI LA UNIUNEA MONETARA - SANSE SI RESPONSABILITATI - STUDIU DE CAZ
3.1. Drumul spre EURO 37 3.1.1. De ce este necesara o moneda unica? 41 3.1.2. Cum se desfasoara introducerea Euro in Romania? 42
3.2. Impactul introducerii Euro pentru Romania 45
CONCLUZII 48
BIBLIOGRAFIE  51


Extras din disertație

Lucrarea de fata abordeaza aspecte teoretice si practice ce tin de Uniunea Monetara dar si de impactul pe care il are aceasta asupra economiei unei tari. Tema de actualitate ce caracterizeaza lumea contemporana a fost aleasa din curiozitatea de a prezenta stadiul actual la care a ajuns sa functioneze Uniunea Europeana. Intr-un secol al vitezei si intr-o lume in continua schimbare, se doreste tot mai mult ca statele sa adopte si o moneda unica datorita avantajelor care decurg de aici. Foarte importante sunt subiectele de actualitate si perspectivele aderarii la un asemenea proiect al Uniunii Europene. Fiind un proces care presupune efort si ambitie, aceasta oportunitate nu este inca atinsa de toate statele din Uniunea Europeana, printre care si Romania. Lucrarea nu surprinde numai aspectele pozitive ale Uniunii Monetare, ci si provocarile, riscurile si dezavantajele la care s-au supus statele care au adoptat deja Euro ca moneda unica, sau la care se vor supune cele care isi asuma responsabilitatea de a adera. Astfel, in lucrare am dorit sa surprind etapele dar si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un stat care vrea sa faca parte din Uniunea Economica si Monetara, dar si avantajele ce decurg de aici.
CAPITOLUL I. UNIUNEA MONETARA - PROIECT AMBITIOS AL UNIUNII EUROPENE
1.1 Uniunea Monetara - imagine retrospectivaIdeea crearii unei uniuni monetare a avut forme diferite si s-a manifestat in urmatoarele momente mai importante:
- In anul 1865 cand s-a creat Uniunea Monetara Latina, a fost considerata unul dintre ,,parintii'' acualei Uniuni Monetare, prin participarea Frantei, Belgiei, Elvetiei si Italiei. Fiecare tara a avut in vedere baterea unei monede unice care sa fie acceptata ca moneda legala de toate tarile membre.
- Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial s-au remarcat alte incercari de a avea o uniune monetara:
- o tara mica a preluat moneda unei tari mai mari;
- mai multe tari au renuntat la controlul asupra politicilor lor monetare in favoarea unei banci centrale supranationale.
Initiatorii actualei Uniuni Monetare Europene sustineau ca moneda unica euro va fi ferita de neajunsurile predecesorilor sai, deoarece in trecut nu existau mecanisme de sanctionare si coordonare eficiente in cadrul uniunilor, pe care proiectul euro, spuneau ei, le include cu prisosinta. In plus, se sublinia existenta unui angajament politic puternic pentru sustinerea euro, care implica obligatia fiecarui stat membru de a actiona in interesul Uniunii.
Tinand cont de importanta economica a Zonei Euro, introducerea monedei unice va avea urmari importante, nu doar pentru statele membre care nu vor participa, ci si pentru tarile terte. 
In prezent, o populatie de peste 330 de milioane folosesc euro in viata de zi cu zi. Din punct de vedere economic, prin participarea la Zona Euro, statele europene pierd controlul politicilor macroeconomice.
Daca inainte de declansarea crizei economico-financiare mondiale, moneda europeana era considerata un real succes, in prezent se pune in ecuatie viitorul Zonei Euro. Constructia monedei unice a exclus scenarii alternative intr-un context de criza economico-financiara de proportii: salvarea unui stat membru, iesirea acestuia din Uniunea Monetara, falimentul acestuia sau un mecanism de rezolvare a acestei situatii.
Zona Euro se afla in fata unor provocari fara precedent de la creare sa pana in prezent.
1.1.1.Etape premergatoare crearii Uniunii Monetare Europene
Tratatul de la Roma (1957) a reprezentat un moment important in amplul si dificilul proces de integrare monetara europeana.
In conceptia Tratatului de la Roma, Uniunea Economica si Monetara implica coordonarea politicilor economice generale si sociale ale tarilor membre si unificarea pietelor nationale ale acestora, asigurandu-se astfel pe langa libera circulatie a marfurilor, dar si a serviciilor, capitalurilor si fortei de munca si mai ales convertibilitatea totala si ireversibila a monedelor statelor membre si ulterior punerea in circulatie a unei monede unice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Provocari ale aderarii Romaniei la uniunea monetara.doc

Imagini din acest disertație

Bibliografie

1.Aura Gabriela Socol-Macroeconomia integrarii europene. Cazul Romania, Ed. Economica, Bucuresti, 2009
2.Ciucur Dumitru-Macroeconomie, Ed.Independenta Economica, Pitesti, 2010
3.Daniel Daianu, Radu Vranceanu-Romania si Uniunea Europeana. Inflatie, balanta de plati, crestere economica, Ed. Polirom, Iasi, 2002
4.Gheorghe Manolescu-Politica monetara in perspectiva globalizarii, Ed. Universitara, Bucuresti, 2009
5.Ion Nita, Iuliana Ciochina, Sterian Dumitrescu-Constructia Europeana-U.E., Ed. Independenta Economica, Pitesti, 2010
6.Ion Nita-Uniunea Europeana-structuri si legislatie-curs aplicativ, Ed.Independenta Economica, Pitesti, 2010
7.Marius Bacescu (coord.)-Politici macroeconomice de integrare a Romaniei in U.E., Ed.Economica, Bucuresti, 2008
8.Nicolae Dardac, Teodora Barbu-Moneda, Ed.ASE, Bucuresti, 2009
9.Roxana-Daniela Paun-Spatiul monetar European, Ed.Expert, Bucuresti, 2004
10.Vasile Turliuc, Vasile Cocris-Moneda si credit, Ed. Universitatii 
,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2002
11.Zenovia-Doina Penea-Moneda Euro, Ed.Tehnica, Bucuresti, 1999
12.***-Conjunctura economiei mondiale, Ed.Independenta Economica, Pitesti, 2008-2012
13.***-Uniunea Economica si monetara, Bucuresti, 2002
14.***-Drumul spre Euro, Oficiul pentru Publicatii Oficiale ale Comunitatilor Europene, Luxemburg, 2009
15.***-Europa in 12 lectii, Oficiul pentru Publicatii Oficiale ale Comunitatilor Europene, Luxemburg, 2007
16.***-Fact Sheets on the European Union, Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg, 2009 
17.***-Buletin de Europa, Nr.32,33/2012
18.***www.europlus.ro
19.***www.m.evz.ro
20.***www.mae.ro
21.***www.ec.europa.eu
22.***www.ier.ro
23.***www.ecb.int
24.***www.bnro.ro
25.***www.cursbnr.ro
26.***www.gandul.info
27***www.cotidianul.ro
28.***www.sar.org.ro
29.***www.mfinante.ro
30.***www.epp.eurostat.ec.europa.eu
31.***www.eudirect.ro
32.***www.politicaromaneasca.ro
33.***www.contributors.ro
34.***www.capital.ro
35.***www.tribunaeconomica.ro
36.***www.financiarul.ro
37.***www.bursa.ro
38***www.adevarul.ro
39***www.zf.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!