Provocari globale de securitate cibernetica in logistica

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul 1. Consideratii introductive si clarificari terminologice .. 6
1.1. Conceptul de logistica 6
1.2. Sistem informational logistic 8
1.3. Spatiul cibernetic -  sistem central al infrastructurii globale .. 12
Capitolul 2. Spatiu cibernetic . 15
2.1. Vulnerabilitati ale spatiului cibernetic . 15
2.2. Amenintari cibernetice . 16
2.3. Infrastructuri cibernetice . 21
2.4. Securitatea cibernetica .. 22
Capitolul 3. Posibile atacuri cibernetice asupra unui sistem informatic ... 24
3.1. Atacuri cibernetice si riscurile acestora ... 24
3.2. Logistica maritima in contextul evolutiei tehnologiei informationale .. 29
3.3. Metode, tehnici si sisteme de detectare si prevenire a atacurilor cibernetice . 33
Concluzie . 36
Anexa ... 38
Bibliografie . 40


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Datorita evolutiei tehnologiei informatiilor si telecomunicatiilor, astazi, traim intr-o lume din ce in ce mai interdependenta. In urma acestei intedependente s-au dezvoltat o serie de beneficii dar si dezavantaje, luand in considerare faptul ca institutiile publice si intreprinderile au devenit dependente aproape in intregime de sistemele IT. Guvernele trebuie sa fie pregatite pentru noi provocari, in conditiile in care viata zilnica a fiecarui cetatean, economiile nationale, precum si securitatea nationala a fiecarui stat depind de un spatiu cibernetic sigur si stabil.
Fenomenul globalizarii a determinat statele sa renunte la a exercita puterea suprema, orientandu-se catre acceptarea de aliante si influente din partea unor organisme regionale sau interntionale. In prezent, ascensiunea tehnologica ofera entitatilor sau tarilor mai putin dezvoltate oportunitatea de a deveni actori de prim rang.
Dezbaterile privind protectia infrastructurilor critice nationale se axeaza tot mai mult pe dimensiunea cibernetica, avand in vedere faptul ca toate infrastructurile au fost afectate de revolutia informationala si includ componente informatice, in principal, pentru functiile de comanda si control. Protejarea infrastructurilor critice este un subiect care trece cu mult peste domeniul tehnic, fiind o provocare care se leaga de strategie si politica.
Evaluarea impactului care insoteste proiectul de actiune privind protectia infrastructurilor critice, precum rapoartele si analizele intocmite de reprezentantii sectorului public si privat contureaza o crestere continua a numarului, amplorii si impactului amenintarilor.
Putem observa ca in prezent suntem martorii unei tendinte de a folosi tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru controlul in domeniul politic, economic, militar, inclusiv prin dezvoltarea unor capacitati distrugatoare.
Cu toate acestea, razboiul cibernetic a inceput in anul 2010, odata cu aparitia primei arme cibernetice, virusul Stuxnet. Acesta a fost conceput sa saboteze subtil infrastructurile critice ale unui stat si sa preia controlul. Au urmat ani in care s-au descoperit un numar tot mai mare de agresiuni cibernetice, cu un impact semnificativ asupra securitatii nationale.
Daca intuitia ne poate ajuta sa gestionam satisfacator procese simple, repetitive, nu acelasi lucru se intampla in cazul proceselor complexe, cu conditionari multiple, care se petrec in organizatii. Mai mult decat atat, organizatiile nu sunt sisteme inchise, ele actioneaza intr-un mediu care, la randul sau, induce incertitudini care nu trebuie ignorate.
Lucrarea trateaza problematica riscurilor existente pentru o entitate si totodata eficienta si avantajele implementarii unor sisteme de securitate.
Asa cum traim intr-o lume a tehnologiei informatiei, riscul ca datele noastre critice de afaceri sa fie tinta unui atac cibernetic continua sa creasca intr-un ritm alarmant, totusi multe afaceri au doar cea mai vaga conceptie despre ceea ce este securitatea cibernetica si ce inseamna pentru ei. Realitatea dura este ca toate afacerile se confrunta cu amenintari zilnice.
Protectia este similara cu cea a securitatii la domiciliu: trebuie sa va asigurati ca ati inchis nu doar usa de la intrare, ci si ca toate ferestrele, alte intrari si toate cladirile inconjuratoare sunt blocate si protejate. Consecintele de a nu face acest lucru pot fi devastatoare.
Imaginati-va, pentru o clipa, ca pierdeti toate informatiile firmei dumneavoastra: inregistrari contabile care detaliaza toate vanzarile, facturile si toate datele clientului si clientilor. Faptul este ca o treime din toate intreprinderile mici si 65% din intreprinderile mari au raportat o incalcare cibernetica sau un atac cibernetic in ultimele 12 luni. In termeni generali, 1 din 4 intreprinderi au inregistrat un atac cibernetic sau o incalcare in ultimul an, cifra care se traduce in costuri financiare imense si intreruperi ale operatiunilor de zi cu zi - sa nu spunem nimic despre costurile reputatiei, care pot fi catastrofale pentru firma dumneavoastra.
Avand datele dumneavoastra furate sau compromise poate insemna ca clientii isi pierd increderea in firma si in operatiunile sale. Intrebarea pe care o vor avea in minte este una simpla: pot avea incredere in aceasta firma cu unele dintre cele mai importante informatii ale mele? Intrebarile suplimentare includ: cum sunt stocate datele mele si sunt pastrate confidentiale? Daca nu pot avea incredere in securitatea IT, pot avea incredere in celelalte operatiuni?
Motivatia alegerii temei Provocari globale de securitate cibernetica in logistica a fost fundamentata pe cresterea dramatica a importantei acestei discipline de stricta si profunda specialitate in conditiile dinamismului fara precedent al sistemului tehnologic.
Data fiind complexitatea tematicii si insuficienta abordare a acesteia de catre literatura de specialitate, cercetarea nusi poate propune rezolvarea ansamblului problematicii in securitate cibernetica in logistica in noul context de evolutie tehnologica, ci clarificarea unor anumite probleme, precis identificate si formulate, intentionand in acelasi timp definirea modalitatilor de combatere a riscurilor provocate de dezvoltarea tehnologica.
Necesitatea, actualitatea si oportunitatea tematicii abordate sunt puse in evidenta de faptul ca ,,securitatea cibernetica" se constituie ca o realitatea obiectiva a lumii contemporane, caracterizata ca o lupta din ce in ce mai dura pentru supravietuirea si dezvoltarea firmelor.
Lucrarea este structurata in trei capitole principale, dupa cum urmeaza:
Capitolul Consideratii introductive si clarificari terminologice, unde sunt definite elemetele de baza ale acestei teme - spatiul cibernetic, logistica, sistem informational logistic.
Capitolul Spatiu cibernetic, face referire la vulnerabilitati ale spatiului cibernetic, amenintari cibernetice, infrastructuri si securitatea cibernetica.
Capitolul Posibile atacuri cibernetice asupra unui sistem informatic, trateaza logistica maritima in contextul evolutiei tehnologiei informationale, atacuri asupra sistemelor si metode, tehnici si modalitati de prevenire a atacurilor cibernetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Provocari globale de securitate cibernetica in logistica.pdf

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Alter, Steven, Information Systems (2002), 4th Edition, Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey.
2. Besley, T., Fetzer, T., Mueller, H. (2012), The Economic Costs of Piracy, Centrul International de Crestere, Marea Britanie 3. Biroul de Responsabilitate al Guvernului Statelor Unite (2014), Maritime critical infrastructure protection, Statele Unite ale Americii
4. Bueger, C. (2015), Forthcoming in Marine Policy, Universitatea Cardiff
5. Buzan, B., de Wilde, J., Waever, O., Security: A New Framework for Analysis, Statele Unite ale Americii, 1998
6. Christian Ott Vice, Skuld Singapore Branch Loss Prevention and Recurring Claims Team Leader (2014), Cyber Crime and the Shipping Industry 7. Coanda, E. (2015), Riscuri si vulnerabilitati in transportul maritim, Bucuresti
8. Col.drd. Catalin-Iulian BALOG (2014) Buletinul Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I", Riscuri de securitate in spatiul cibernetic, 9. Cornwall, A. (2007), Development in Practice, Vol. 17, pp. 471-484
10. Fitton, O., Germond, B., Lacy, M., Prince, D. (2014), The Future of Maritime Cyber Security, Universitatea Lancaster, Marea Britanie 11. Gallie, W. (1956), Art as an Essentially Contested Concept, Vol.6, pp. 97- 114
12. Gasper, D. (2005), Securing Humanity: Situating 'Human Security' as Concept and Discourse, Jurnal al dezvoltarii umane, pp. 221- 245.
13. Kraska, J., Pedrozo, R. (2013), International maritime security law, Statele Unite ale Americii
14. Klein, N. (2011), Maritime Security and the Law of the Sea, Universitatea Oxford 15. Lowy, I. (1992), History of Science, Vol. 30, p.371-396
16. Mr Oliver ,Mr Oliver Fitton, Dr Daniel Prince, Dr Basil Germond and Dr Mark Lacy (2015), The Future of Maritime Cyber Security 17. Ott, C. , Cyber Crime and the Shipping Industry, Singapore 18. Popa, F. (2015), Securitatea si guvernanta spatiului cibernetic contemporan, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca
19. Popa Sorin Eugen (2007), Securitatea sistemelor informatice -  note de curs
20. Purcel, G. (2016), Consideratii privind securitatea maritima, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu
21. Rod, J. (2015), Cyber Risk - A Joint Hull Committee paper in conjunction with Stephenson Harwood LLP, Londra
22. Sistemul informational logistic: Componente si macroprocese, accesibil pe http://edumark.ase.ro/RePEc/pdf/cb2.pdf 23. Taking Maritime Cyber Security Seriously, accesibil la [http://www.mtinetwork.com/taking-maritime-cyber-security-seriously/] 24. The Maritime Security Center (2016), Raportul anual (1 iulie 2015 -  30 iunie 2016), Hoboken, New Jersey
25. http://www.seniorerp.ro/
26. www.dexonline.ro
27. www.wikipedia.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!