Raspunderea Juridica a Functionarilor Publici

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 4
Lista abrevierilor 5
CAPITOLUL I
RASPUNDEREA FUNCTIONARILOR PUBLICI 6
1.1. Consideratii generale 6
1.2. Formele de raspundere juridica a functionarilor publici 7
1.2.1. Raspunderea disciplinara 7
1.2.2. Raspunderea contraventionala 15
1.2.3. Raspunderea civila 16
1.2.4. Raspunderea penala 18
1.3. Conceptul de functionar public in lumina noului
Cod penal 20
CAPITOLUL II
RASPUNDEREA FUNCTIONARULUI PUBLIC PARLAMENTAR 24
2.1. Consideratii generale 24
2.2. Formele de raspundere a functionarilor parlamentari 27
2.2.1. Raspunderea disciplinara a functionarului
parlamentar 28
2.2.2. Raspunderea contraventionala a functionarului 
parlamentar 37
2.2.3. Raspunderea civila a functionarului parlamentar 39
2.2.4. Raspunderea penala a functionarului parlamentar 40
CAPITOLUL III
RASPUNDEREA FUNCTIONARILOR EUROPENI 42
3.1. Generalitati 42
3.2. Forme de raspundere aplicabile functionarilor europeni 43
3.3. Principiile care stau la baza raspunderii disciplinare a 
functionarilor europeni 45
3.4. Sanctiunile disciplinare aplicabile functionarilor
europeni 50
CONCLUZII 54
BIBLIOGRAFIE 56


Extras din disertatie Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Raspunderea juridica a functionarilor publici reprezinta o parte, foarte importanta, a acestei institutii. Insasi legea - cadru care reglementeaza aceasta institutie contine un capitol distinct, cu prevederi clare si precise referitoare la incalcarea acestei legi.
S-a impartit lucrarea pe trei parti deoarece am considerat necesar ca este foarte important sa prezint formele de raspundere juridica a functionarilor publici, in general, indiferent de sectorul de administratie publica in care se lucreaza.
In fapt, functionarii publici activeaza in diferite domenii ale administratiei publice centrale si locale. Fara a minimaliza importanta celorlalte domenii concrete in care isi desfasoara activitatea functionarii publici am considerat necesar si important ca lucrarea sa cuprinda functionarii publici din institutia cea mai insemnata pe plan national si european, respectiv parlament si europarlament.
Pe tot parcursul lucrarii s-au tratat aspectele, legal reglementate, referitoare la cele patru forme de raspundere: disciplinara, contraventionala, civila si penala, prevazute de legea - cadru, coduri si comentariile din literatura de specialitate.
LISTA ABREVIERILOR
alin. aliniat
art. articol
Dreptul Revista ,,Dreptul"
ed. editia
etc. si altele
H.G. Hotararea Guvernului
ibidem in acelasi loc
idem acelasi autor
lit. litera
M. Of. Monitorul Oficial
O.G. Ordonanta Guvernului
op. cit. opera citata
p. pagina 
pct. punctul
pp. de la pagina la pagina 
s.a. si altii 
urm. urmatoarele
vol. volumul
CAPITOLUL I
RASPUNDEREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
1.1. Consideratii generale
Regimul juridic al functionarilor publici presupune si raspunderea acestora, al carei scop il reprezinta reprimarea greselilor comise de agentii publici. Un asemenea scop reprezinta numai unul din scopurile raspunderii, cel represiv.
Din doctrina de drept public este exprimata conceptia potrivit careia in orice ramura de drept ne-am plasa raspunderea are doua finalitati:
o sa restabileasca ordinea de drept care a fost incalcata si pe cale de consecinta sa se revina la starea de legalitate care a fost perturbata prin savarsirea faptei antisociale;
o sa exprime o atitudine negativa fata de autorul faptei ilicite cu scopul de a-l determina pe acesta sa-si constientizeze semnificatia faptei sale, caracterul ei negativ, sa o regrete si pe viitor sa o elimine din comportamentul sau.
In acest mod, prin intermediul raspunderii se realizeaza atat scopul represiv, sanctionator cat si scopul preventiv, carora trebuie sa li se mai adauge si scopul educativ, care desi implica preventia - nu se reduce la aceasta.
In cazul functionarului public trebuie implicata raspunderea acestuia in relatie cu responsabilitatea, notiuni care nu se confunda si a caror deosebire a fost fundamentata cu ani in urma intr-o lucrare de filozofie a dreptului.
Responsabilitatea prevede raspunderea si o poate elimina daca subiectul de drept este consecvent in atitudinea sa de a respecta valorile juridice, de a se supune lor si de a le transforma in propriile valori.
Fiecare subiect de drept trebuie sa manifeste responsabilitate, dar, la functionarul public, acest lucru presupune aspecte deosebite. Functionarul public trebuie sa fie fundamental responsabil in indeplinirea atributiilor sale. El trebuie sa urmareasca sa primeze in comportamentul lui responsabilitatea Pentru el nu exista o valoare mai importanta decat indeplinirea, cu o convingere reiesita din intelegerea rationala a fenomenelor, a sarcinilor sale profesionale 
Functionarul public trebuie sa-si indeplineasca atributiile de serviciu nu doar pentru ca acestea ii sunt impuse de lege sau de seful ierarhic, ci pentru ca ele reprezinta rostul sau profesional, sa urmareasca in permanenta sa fie cat mai eficient si competitiv in activitatea pe care o are de indeplinit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Juridica a Functionarilor Publici.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!