Realizarea Controlului Fiscal si Cea a Auditului Fiscal

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1 - Controlul fiscal. Notiuni generale 5
1.1 Obiective, functii 7
Capitolul 2 - Metodologia de exercitare a controlului fiscal 17
2.1 Etapa programarii activitatii de control fiscal 17
2.2 Etapa pregatirii actiunii de control fiscal 19
2.3 Etapa efectuarii controlului fiscal 22
2.4 Etapa intocmirii actelor de control fiscal 23
Capitolul 3 - Conceptul de audit. Activitatea de audit. 29
3.1 Clasificarea si domeniile de aplicare ale auditului 30
3.2 Principii de baza privind auditarea. Caracteristicile auditului. 31
Capitolul 4 - Metode si tehnici utilizate in auditul fiscal 33
4.1 Metode utilizate in auditul fiscal 33
4.1.1 Metoda confirmarii directe 33
4.1.2 Metode suplimentare de verificare a conturilor anuale 35
4.1.3 Metoda examinarii evenimentelor posterioare inchiderii exercitiului financiar 38
4.2. Tehnici utilizate in auditul fiscal 41
4.2.1 Tehnica sondajului 41
4.2.2 Tehnica observarii fizice 42
4.2.3 Tehnica interviului 44
4.2.4 Tehnica examinarii analitice 45
4.2.5 Tehnica testarii sistemelor si conturilor semnificative 47
4.2.6 Tehnica examinarii conturilor anuale 48
Bibliografie 51


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
In conditiile globalizarii, contabilitatea si controlul de gestiune, evolueaza in permanenta, pentru a putea raspunde nevoilor in continua schimbare ale managementului conducerii eficiente a fluxurilor economice. Astfel apare necesitatea implementarii unor variante optime ale dezvoltarii controlului in general si a controlului financiar si de gestiune in special, care sa permita realizarea unor activitati de monitorizare a actului economic si a inregistrarii operatiunilor patrimoniale care angajeaza entitatea economica sau publica din toate punctele de vedere: etnic, social, investitional, comercial, economic; pentru atingerea target-ului final de maximizare a profitului si a intaririi pozitiei pe piata de capital si pe piata afacerilor si cucerirea altor piete de afaceri mai dezvoltate, fara a neglija insa, principalul segment motoriu al desfasurarii acestor strategii, care este clientul-consumatorul final si nu in ultimul rand de a organiza aceste strategii si activitati mai bine; de a le conserva pe cele pozitive si de a preveni si elimina aparitia unor elemente perturbatorii negative generatoare de contraventii si infractiuni economice, de evaziune fiscala si gestiune frauduloasa, patrimoniala si materiala, care sa limiteze si chiar sa intrerupa fluxul activitatilor economice, pana la falimentare, devalizare, dizolvare, lichidare sau crah financiar.
Aceste deziderate sunt pertinente in domeniul luarii deciziilor, ale exercitarii actului managerial de conducere si care se concretizeaza, prin organizarea si exercitarea unui sistem de control intern, cu toate formele lui de exprimare (control financiar preventiv, anticipat, ulterior, etc.), a unor proceduri de audit intern, contabil, financiar si fiscal, precum si a organizarii si efectuarii anumitor lucrari de expertiza contabila de catre persoane sau societati profesioniste, specializate pentru clarificarea anumitor aspecte reclamate de litigii in care poate fi angrenata entitatea economica, de la organizarea sau neorganizarea actiunilor de control de gestiune, auditare si expertizare si caile de realizare a acestor actiuni pentru eficientizarea actului de conducere manageriala.
Capitolul 1 - Controlul fiscal. Notiuni generale
Controlul fiscal, prin actiunile practice ale statului sau ale persoanelor cu sarcini de conducere din entitatile economice, reprezinta prin rezultatele sale, una din cele mai importante surse de informatii necesare desfasurarii, in conditii de maxima eficienta, a actiunii de management general. Principalul scop, atat la nivelul institutiilor statului cat si la nivelul conducatorului de activitati economice, il constituie stabilirea deciziilor optime pentru realizarea obiectivelor din programele propuse.
Controlul este un proces de masurare a performantei, de initiere si intreprindere a unor actiuni care sa asigure rezultatele dorite.
Privit prin prisme diferite, controlul este considerat: functie a managementului - prin el fiecare manager vrea sa se asigure ca activitatea decurge conform programului prestabilit, ca resursele sunt utilizate conform destinatiei stabilite si ca in final performanta reala va atinge sau va depasi obiectivele fixate initial; atribut al conducerii - mijloc de perfectionare a activitatii entitatilor publice si private exercitat sub forme diferite de structuri organizate piramidal, cu responsabilitati si obiective clar precizate de lege; metoda de verificare a modului de gestionare a resurselor. 
Controlul este actiunea de stabilire a exactitatii operatiunilor materiale, care se efectueaza anticipat executarii acestora, concomitent sau la scurt interval de la desfasurarea operatiunilor si consta in a verifica daca totul a fost efectuat in conformitate cu programul fixat, dupa ordinile date si principiile stabilite. De asemenea, poate fi considerate o actiune de control, supravegherea sistematica si continua a unei activitati. Controlul se poate exercita personal sau cu ajutorul unor aparate speciale de control.
Privit drep componenta a controlului economic - are ca obiectiv cunoasterea de catre stat a modului cum sunt administrate mijloacele materiale si financiare, de catre societatile comerciale, publice, modul de realizare si cheltuire a banului public, urmareste asigurarea si consolidarea echilibrului financiar, asigurarea eficientei economicofinanciare, dezvoltarea economiei nationale si serveste unui triplu sistem de interese: agentilor economici atat prin actiunea de evitare a situatiilor de disfunctionalitate in procesul de gestionare a patrimoniului, cat si prin posibilitatea remedierii unor abateri de la prevederile legale; agentilor economici parteneri, carora le ofera informatii exacte asupra starii patrimoniului unitatii economice, la care se desfasoara verificarea; statului pentru realizarea obiectivelor propuse pe termen lung in ceea ce priveste politica economica. Avand in vedere toate aceste aspecte, controlul fiscal se defineste ca fiind ,,actiunea legiferata de determinare a unor adevaruri in legatura cu starea unor proiecte de activitati economice sau cu a celor care au fost efectuate, prin compararea modului efectiv de prezentare sau manifestare al acestora cu prevederile si normele legale prin care au fost definite si institutionalizate, in vederea preintampinarii sau depistarii si remedierii abaterilor de la aceste prevederi si norme".


Fisiere in arhiva (1):

  • Realizarea Controlului Fiscal si Cea a Auditului Fiscal.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1.Ciobanu E. Documentarea si auditul sistemelor calitatii, Managementul calitatii si protectia consumatorilor, vol. 2 Centrul editorial poligrafic A.S.E. Bucuresti, 1997
2.Cirtina L.M., Radulescu C. Managementul calitatii Aplicatii practice, Ed. Academica Brancusi, Tg. Jiu 2003
3. Dragulanescu, N., Dragulanescu M. Managementul calitatii serviciilor, Ed. AGIR, Bucuresti, 2003
4.Hargie, O and Tourish D. Handbook of Communication Audits for Organization, 20023. Hargie, O and Tourish D. Handbook of Communication Audits for Organization, 2002, pg. 106107
5.Horvath, Eniko Auditul - ca tehnica de control managerial, lucrare prezentata la simpozionul multidisciplinar international Universitaria 2005, Ed. Universitas, Petrosani 
6. Motoiu, Radu Ingineria calitatii, Editura CHIMINFORM DATA, 1994
7.Juran, J.M. Calitatea produselor, Editura Tehnica, Bucuresti, 1973
8. Juran, J.M Planificarea calitatii, Editura Teora, Bucuresti, 2000
7. Oakland, J Total Quality Management, BH Business Series, 1996
9. Olaru, Marieta Managementul calitatii, Ed. Economica, Bucuresti, 1995
10Popa, H.L. - coordonator Management strategic, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002
11. Rusu, C. - coordonator Bazele managementului calitatii, Manual de inginerie economica, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002
* * * Manualul sistemului calitatii, Ghid pentru implementarea standardelor internationale ISO 9000, Editura Tehnica, Bucuresti, 1997
* * * Revista Calitate si management, 2004, 2005
* * * Legis , Monitorul Oficial al Romaniei


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!