Realizarea politicii de preț în cadrul întreprinderii

Cuprins disertație Cum descarc?

CAP. I - Sistemul de factori determinanti in realizarea politicii de pret la intreprindere 3
1.1. Politica de pret 4
1.2. Politica de distributie factor ce influieanteaza decizia de pret 8
CAP. II - Functiile pretului in contextul gestiunii financiare a intreprinderii 19
CAP. III - Influenta politicii de pret asupra performantelor financiare ale intreprinderii 25
CAP. IV -  Studiu de caz: Metode de realizare a politicii de pret in cadrul intreprinderii 38
CONCLUZII SI RECOMANDARI 51
BIBLIOGRAFIE 53


Extras din disertație Cum descarc?

CAP. I - Sistemul de factori determinanti in realizarea politicii de pret la intreprindere
Pretul reprezinta una din parghiile economico-financiare de baza in cadrul mecanismului pietei. Orice modificare a nivelului si structurii pretului poate avea urmari de ordin economic, social si, chiar, politic. 
Pretul este un important indicator al conjuncturii pietei care reflecta structura si raportul dintre cerere si oferta, relatiile de distribuire a resurselor financiare si amplasarea teritoriala a productiei. 
De asemenea, pretul este un instrument de formare a profitului, de dimensionare a bazei impozabile, un factor de influenta a inflatiei si de stimulare a investitiilor. 
El este un important parametru care masoara nivelul de trai al populatiei, determinand veniturile reale ale diferitelor grupuri sociale. Din aceste considerente, relevam importanta studierii factorilor ce influenteaza formarea preturilor, precum si necesitatea analizei legitatilor si tendintelor caracteristice acestui domeniu. 
Numai in acest fel vom putea concluziona in ce masura pretul isi indeplineste functiile, ingloband atat nivelul microeconomic, cat si pe cel macroeconomic.
Domeniul formarii preturilor este recunoscut de catre managerii intreprinderilor ca un domeniu foarte complicat datorita unei serii de cauze si factori, dar, in special, datorita lipsei sau, uneori, datorita excedentului de informatie. 
Potrivit unui sondaj petrecut pe un esantion de 57 de intreprinderi in SUA si 129 de intreprinderi in Europa, deciziile cu privire la pret au acumulat 4,3 puncte din maximum 5 posibile dupa gradul de complexitate si dificultate.
Consideram ca analiza factorilor ce isi rasfrang influenta asupra preturilor trebuie sa fie indreptata spre urmatoarele aspecte fundamentale :
1. De pe pozitia statului: abordarea pretului drept un instrument al eficientei pietei, drept un factor ce influenteaza nivelul vietii, drept un component important al procesului inflationist; studierea incidentei preturilor asupra pietei muncii, prognozarea consecintelor modificarii preturilor; abordarea pretului in vederea recalcularii indicatorilor valorici in cadrul formarii veniturilor bugetare; analiza evolutiei preturilor in contextul controlului masei monetare, in vederea reglementarii preturilor la produsele de prima necesitate si la cele strategice. Un important aspect il prezinta depistarea ramurilor atractive din punct de vedere investitional.
2. De pe pozitia producatorilor: analiza preturilor ca factor esential de formare a rezultatelor financiare, modelarea dependentelor dintre nivelul preturilor si caracteristicile produselor, analiza preturilor produselor similare si a substituentilor oferiti de concurenti, depistarea posibilitatilor de diferentiere a preturilor.
3. De pe pozitia cumparatorilor: studierea preturilor ca factor de indexare a veniturilor, influenta preturilor la produse si a tarifelor la servicii asupra formarii cosului minim de consum; determinarea influentei pretului asupra nivelului de trai al diferitelor grupuri sociale; analiza corelatiei dintre pretul si calitatea bunurilor, dintre pret si gradul de utilitate.
Studierea factorilor determinanti ai politicii si strategiei de pret este un proces complex care implica mediul interior si exterior al intreprinderii. 
Ca rezultat, apare oportunitatea depistarii rezervelor indreptate spre sporirea eficientei procesului de productie, dar si spre modificarea activitatii ramurilor, sectoarelor si a economiei nationale. 
1.1. Politica de pret
a) Locul pretului in mixul de marketing
Pretul este un element al pietei, acorporal care insoteste produsul pe toata durata vietii sale. Produsul ramane neschimbat in timp ce pretul se poate schimba de mai multe ori. Prin pret, produsul se poate adapta mai rapid pe piata .
In cadrul mixului de marketing, pretul este ca o consecinta a politicii de produs, care influenteaza produsul in sensul formarii imaginii lui in mintea consumatorilor, in facilitarea vanzarii pe diferite cai de distributie carora li se adapteaza rapid.
In faza de lansare si chiar de concepere a produsului se proiecteaza si pretul care va putea fi acceptat de intreprindere pe piata.
In cea mai generala acceptiune, politica de pret se reduce la negocierea lui intre detinatorii produsului si a pretului care-l insoteste, in calitate de ofertanti si cumparatori. Partile, referitoare la preturi, trebuie sa stabileasca conditiile de calitate a produselor pentru care s-a negociat un anumit pret, sa stabileasca costurile legate de incarcare-descarcare si transport,precum si asigurarea riscurilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Realizarea politicii de pret in cadrul intreprinderii.doc

Imagini din acest disertație Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru F., - Fiscalitate si preturi in economia de piata, Bucuresti, Editura Economica, 2002.
2. Ariton D., "Strategii financiare ale firmei", (Financial Strategies of Companies), Publishing House Europlus, Galati, 2007
3. Ciubotaru M., - Mecanismul de formare a preturilor in economia nationala, Revista ,,Economie si finante", 1997, nr. 4.
4. Constantinescu D. (coord.) - Managementul intreprinderii, Ed. Universitaria, Craiova, 2000;
5. Cretu C., Cunostinte economice fundamentale si de specialitate pentru examenul de licenta", Editura Fundatiei Academice "Danubius", Galati, 2005
6. Demetrescu M.C. - Metode de analiza in marketing, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1971;
7. Keynes J.M., - Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor, Bucuresti, Editura Stiintfica, 1970;
8. Kotler Ph., - Managementul marketingului, Bucuresti, Editura Teora, 1997.
9. Grigore A. - Rolul relatiilor publice in promovarea vanzarilor. Lucrari Stiintifice, Academia Navala Mircea cel Batran, Constanta, 2007
10. Grigore A. - Marketing Editura TERRA NOSTRA, Iasi, 2007
11. Grigore A. - Marketingul Serviciilor Editura Fundatiei Academice Danubius, Galati, 2008
12. Grigore A. - Marketing General Editura ZIGOTTO a Fundatiei Academice Danubius, Galati, 2008
13. Ionescu Gh. - Modelarea si optimizarea deciziilor manageriale, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1999.
14. Mosteanu T., - Preturi, echilibru concurential si bunastare sociala, Editura Economica, Bucuresti, 2007.
15. Nica C., Panaite (coord.) - Managementul firmei, Ed. Condor, Braila, 2004.
16. Nicolescu O. (coord.) - Sisteme, metode si tehnici manageriale ale organizatiei, Ed.Economica, Bucuresti, 2006;
17. Nicolescu O. (coord.) - Sistemul decizional al organizatiei, Ed. Economica, Bucuresti,1998.
18. Niculescu M., - Diagnostic global strategic, Editura Economica, Bucuresti, 2007.
19. Porter Michael E., - Strategie concurentiala, Bucuresti, Editura Teora, 2006.
20. Prodan Mariana, - Caracteristica ramurilor economiei cu mediul concurential cel mai viabil, Revista "Economica", 2005, nr. 4;
21. Puscaciu, V. / Puscaciu, F.D. - Preturi Si Concurenta -  Braila, Editura Evrika, 2000
22. Toma M., Alexandru F., - Finante si gestiune financiara de intreprindere, Editura Economica, Bucuresti, 2006.
23. Turtureanu A.G. "Economia serviciilor", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2004;
24. Tureac, C., - Managementul serviciilor - Galati, Editura Fundatiei Academice Danubius, 2007


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această disertație cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!