Regimul Juridic al Spatiului Extraatmosferic

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere
1.NOTIUNI GENERALE PRIVIND SPATIUL EXTRAATMOSFERIC
1.1 Aparitia si definitia conceptului de "drept spatial"
1.2 Delimitarea spatiului aerian de spatiul extraatmosferic
1.3 Definitia, subiectele si izvoarele dreptului international cosmic 
2.PRINCIPIILE DE DREPT COSMIC
2.1 Principiile de baza ale dreptului international cosmic - Consideratii generale
2.2 Principiul libertatii de exploatare si folosire a spatiului cosmic.
2.3 Principiul folosirii exclusiv in scopuri pasnice a spatiului cosmic.
2.4 Principiul explorarii si folosirii cosmosului spre binele si in interesul tuturor tarilor.
2.5 Principiul responsabilitatii in explorarea si folosirea spatiului cosmic.
2.6 Principiul proprietatii si jurisdictiei nationale asupra obiectelor cosmice.
2.7 Principiul cooperarii internationale in exploatarea si folosirea spatiului cosmic.
2.8 Principiul neadmiterii apropiatiunii nationale a cosmosului.
2.9 Principiul interzicerii contaminarii spatiului cosmic si a corpurilor ceresti. 
2.10 Principiul considerarii astronautilor ca trimisi ai omenirii.
3. NORME CU CARACTER SPECIAL PRIVIND DREPTUL SPATIAL
3.1.Statutul astronautilor, salvarea si reintoarcerea lor lor si restituirea obiectelor lansate in spatiul cosmic
3.2. Norme privind inmatricularea obiectelor cosmice
3.3 Norme privind explorarea lunii si a celorlalte corpuri ceresti
3.4 Norme privind responsabilitatea pentru activitatea spatiala.
4. MODUL DE COOPERARE AL STATELOR PENTRU UTILIZAREA SPATIULUI EXTRAATMOSFERIC
4.1 Programe spatiale cu caracter universal si regional 
4.2 Exploatarea Lunii si a celorlalte corpuri ceresti 
4.3 Teledetectia prin satelit 
Studiu de caz - Oportunitatea de drept a accesului Romaniei la orbita geostationara
Concluzii
Bibliografie selectiva


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
In literatura juridica de drept international exista pareri controversate cu privire la istoria aparitiei acestui drept. Intr-un sir de lucrari se mentioneaza faptul ca dreptul international a aparut si s-a dezvoltat o data cu aparitia statelor. Cunoscutul autor L. Oppenheim (1858-1919) afirma ca dreptul international este "un produs al civilizatiei crestine care exista de 400 de ani" .
Daca luam in consideratie aceste afirmatii ca fiind corecte, atunci putem concluziona ca omenirea cateva mii de ani a trait in afara normelor de drept international, afirmatie cu care nu putem fi de acord.
In alte lucrari de specialitate se considera ca originea normelor de drept international poate fi constatata din cele mai vechi timpuri. De la aparitia unor reguli fragmentate insa pana la aparitia unor norme si institutii de drept international s-a scurs o perioada indelungata de timp.
Pe masura evolutiei istorice, relatiile internationale s-au dezvoltat si diversificat, un important rol in acest proces revenind statelor . Nu se poate vorbi despre aparitia normelor de drept international o data cu aparitia statelor, deoarece unii germeni ai unor institutii si reguli care prefigureaza norme de drept international modern au aparut in perioada antica a dezvoltarii societatii.
Cu timpul, relatiile internationale au cuprins toate domeniile in care interesele statelor sunt in cauza. In prezent, acestea au aspecte economice, politice, militare, sociale, culturale, etc.
Evolutia principiilor si normelor de drept international a avut loc intr-un proces istoric indelungat si a fost un rezultat firesc al dezvoltarii statelor si relatiilor dintre ele.
Din punct de vedere istoric, dreptul international a aparut o data cu statele si cu aparitia raporturilor dintre ele, iar continutul si structura sa au evoluat, purtand amprenta sistemelor socio-politice care s-au succedat, de-a lungul istoriei.
Dreptul international capata noi dimensiuni o data cu aparitia si manifestarea unor noi
entitati pe scena relatiilor internationale, respectiv a organizatiilor internationale si a natiunilor si popoarelor care lupta pentru eliberarea si formarea statului lor propriu.
Aparitia si evolutia normelor si institutiilor dreptului international au luat nastere o data cu descompunerea comunei primitive, cu impartirea societatii in clase antagoniste, cu aparitia statelor si a relatiilor dintre ele. In epoca moderna dreptul international sub influenta factorilor politici, sociali si economici sufera anumite schimbari cantitative si calitative, purtand amprenta ascensiunii burgheze si a tendintei puterii feudale de a-si pastra pozitiile si privilegiile. La Paris, in1919 s-a instituit "sistemul de la Versailles" a marcat aparitia unor noi state independente pe harta Europei, ca Austria, Ungaria, Iugoslavia, Polonia si Cehoslovacia.
De asemenea, prin Tratatul de la Paris a fost fondata prima organizatie internationala cu caracter general, Liga Natiunilor. Unul din scopurile principale ale acestei Organizatii a fost mentinerea pacii si ingradirea recurgerii la razboi, precum si respectarea dreptului international.
Adoptarea Cartei ONU a constituit un important eveniment in dezvoltarea dreptului
international. In Carta sunt stipulate principiile fundamentale ale dreptului international.
Un moment important a fost fixarea in Carta ONU a interzicerii agresiunii si stabilirea unui mecanism de sanctionare impotriva statelor agresoare. Prin art. 2 din Carta membrii ONU si-au asumat obligatia de a se abtine de la amenintarea cu forta sau de la folosirea fortei in relatiile dintre ele. In etapa contemporana, dreptul international se caracterizeaza printr-o dezvoltare rapida a normelor sale, prin sporirea numarului de organizatii internationale ca subiecte de drept international, tinzand astfel ca de la un drept de coordonare in perioada dezvoltarii clasice, sa fie investit cu un rol crescand in promovarea intereselor pe termen lung ale intregii comunitati internationale.
Din octombrie 1957 ~ momentul de debut al activitatii spatiale - domeniul dreptului in general, si cel al dreptului international in special, s-au imbogatit cu o noua ramura a dreptului international - dreptul cosmic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic al Spatiului Extraatmosferic.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!