Reglementarea Juridica a Transportului de Persoane

Cuprins disertatie Cum descarc?

CUVINTE CHEIE 5
INTRODUCERE 7
Capitolul I Dispozitii generale cu privire la transport 9
1.1 Notiuni introductive cu privire la transport: continut si clasificare 12
1.2 Reglementarea transportului de pasageri in Republica Moldova 25
1.3 Interpretarea Contractului de transport de pasageri si delimitarea lui de alte contracte similare 30
Capitolul II Particularitatile elementelor caracteristice ale Contractului de Transport de Pasageri 35
2.1 Subiectii si obiectul Contractului de transport de pasageri 35
2.2 Forma Contractului de transport de pasageri ca element important 48
2.3 Termenul si cauza Contractului de transport de pasageri 57
Capitolul III Aspecte privind incetarea raporturilor contractuale cu privire la transportul de pasageri 60
3.1 Raspunderea partilor si rezilierea in Contractul de transport de pasageri 60
3.2 Analiza practicii judiciare privind solutionarea litigiilor reiesite din activitatea de transport de pasageri 76
CONCLUZII si RECOMANDARI 81
BIBLIOGRAFIE 85
ANEXE 90
ABREVIERI 94


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea investigatiei: La momentul actual, atit pentru legislatia Republicii Moldova, cit si pentru legislatia fostelor republici unionale, acest contract nu este relativ nou, dar care a aparut iinitial in codul civil din 1964, pastrindu-si reglementarea si in codul civil din 2002. Recunoasterea si reglementarea lui juridica a fost conditionata de viata cotidiana. 
Teza de master cu tema reglementarea juridica a transportului de persoane, reprezinta o analiza teoretico-normativa si practica privind mecanismul realizarii Contractului de Transport de Persoane in cadrul general al contractului de transport.
In cadrul lucrarii sunt tratate teoriile diverse emise cu privire la unele probleme de drept, cit si imperfectiunile dispozitiilor legale, fiind propuse solutii teoretice si practice in scopul: realizarii unui salt calitativ al normelor legale; asigurarii unei mai mari stabilitati a raporturilor contractuale; adaptarii continue a unor texte de lege la situatii noi, precum si pentru a contribui, acolo unde se impune, la inlesnirea procesului de solutionare a litigiilor in aceasta materie.
Astfel, tema investigata este actuala din cel putin trei puncte de vedere: 
- in primul rind, pornind de la constatarea diversificarii nevoilor social-economice, comparativ cu perioada anterioara trecerii la economia de piata in Republica Moldova, observam ca insusi normele legale sunt intr-o permanenta schimbare, fiind astfel posibila o interventie de vointa, destinata sa dea acestora o anumita directie. Aceasta interventie de vointa poate emana de la legiuitor, cum la fel poate emana de la doctrinari, ori de la interpretii legii. 
Contractul de Transport depersoane fiind unul dintre cele mai uzitate, poarta aceeasi ,,amprenta" a diversificarii, iar intensificarea raporturilor civile in acest sens, pun (pe cale de consecinta) noi sarcini, atit in fata legiuitorului, cat si in fata practicii si doctrinei. 
In ultimii 15 ani, legislatia Republicii Moldova, a inregistrat, desi lent, unele modificari, intre care cele mai importante se refera la: intrarea in vigoare in iunie 2002 a noului Cod civil al Republicii Moldova. Cu toate acestea, analiza textului de lege scoate in evidenta necesitatea unor completari si modificari (unele chiar ample si urgente), in vederea realizarii unei reglementari la zi, mai eficiente si real sau egal protectoare pentru partile contractante, in special pentru pasager;
- in al doilea rind, actualitatea temei rezida in necesitatea tratarii unor probleme de drept identificate in literatura de specialitate, si cu privire la care solutiile propuse de doctrinari difera, ori nu sunt de natura a sprijini practica in aceasta materie; 
- in fine, constatind ca aspectele Contractului de Transport de persoane este tratat in doctrina aproape incidental, am apreciat ca acest aspect poate constitui un temei pentru elaborarea unei lucrari ample, distincte atat din punct de vedere al modalitatii de abordare a problematicii in materie, cat si din punctul de vedere al unor opinii exprimate. 
Din aceste puncte de vedere, tratarea temei Contractului de Transport de persoane, in cadrul prezentei lucrari, este actuala atat sub aspect practic, cit si teoretic.
Gradul de cercetare a temei: Analiza temei abordate si cercetarea aspectelor pe care le comporta au fost realizate: - din punct de vedere doctrinar, gradul de cercetare al temei este determinat de evolutia ideilor initiate de autori reprezentativi precum: Dimitrie Alexandresco; Hamangiu, Constantin; Rosetti-Balanescu, I.; Baicoianu Alexandru; Cantacuzino, Matei B.; Deak Francisc; Mazeaud, H.L. et J. s.a.m.d.; - din punct de vedere jurisprudential, demersul stiintific este axat in special pe practica judecatoreasca in domeniu din Romania si Republica Moldova; 
Mentionind caracterul inovator al teoriilor elaborate de catre autorii citati (enumerarea lor nefiind limitativa) relevam si cercetatori din Republica Moldova, ale caror lucrari au aparut in perioada aparitiei Codului civil din 6 iunie 2002 al Republicii Moldova, si care si-au adus o contributie semnificativa in materia abordata: Iurie Mihalachi, Cainareanu Anatolie, Esanu Nicolae; Efrim Oleg; Buruiana Oleg; Chibac Gheorghe, Cimil Dorin; Malanciuc Ion; Blosenco Andrei; Nichitiuc Petru; Misin T.; Cojocari Eugenia; De asemenea evidentiem si alti autori romani ale caror teorii in aceasta materie au o rezonanta notabila in doctrina romaneasca: Valeriu Stoica; Toader Camelia; Macovei Codrin; Prescure Titus; Chirica D.; Pruteanu S.; Ciobanu O. etc.
Scopul tezei: Scopul propus prin prezenta teza este realizarea unui salt calitativ al normelor ce reglementeaza Contractul de Transport de persoane in cadrul general al contractului de transport, prin propunerea de solutii la problemele de drept identificate ori dezbatute in doctrina de specialitate, sau prin conturarea unor de puncte de reper teoretice, pentru obtinerea unor astfel de solutii. 
Astfel, identificind existenta unor contradictii in cadrul dispozitiilor in materie, ori, pe alocuri chiar neconstitutionalitatea unora dintre acestea, identificind unele lacune legislative care au creat si creeaza inca dificultati instantelor judecatoresti chemate sa solutioneze litigiile in aceasta materie, ne-am propus ca scop semnalarea si analiza acestora in cadrul lucrarii, si avansarea unor opinii proprii, concretizate in propuneri de lege ferenda.
Aportul propriu in elucidarea temei: Am incercat sa atrag atentie mai mult la starea in carea se afla Contractul de Transport de persoane la adresa doctrinei si practicii Republicii Moldova. Este cert ca din lipsa de spatiu dar am incercat totusi sa vad care este gradul de cercetare a temei in aspect de drept comparat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Juridica a Transportului de Persoane.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!