Relatia Dintre Controlul Parental si Devianta Scolara

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul I
Norme generale de cunoastere a fenomenului deviantei scolare si tendintele acestuia 
1.1. Devianta juvenila - expresie a disfunctiilor educative? 07
1.2. Scurt istoric al dinamicitatii fenomenului de delincventa juvenila in Romania comunista 
1.3. Radiografia delincventei juvenile in zilele noastre 15
1.4 Particularitatile fenomenului infractional in Romania in contextul deviantei juvenile 
Capitolul II
Dimensiunile mediului familial si rolul acestuia asupra conduitelor juvenile 
2.1. Realitatea sociala a fenomenului familial 26
2.2. Factorii si functiile familiei 28
2.3. Modelele functionale de actiune parentala 30
2.4. Carentele mediului familial si consecintele sale 33
Capitolul III
Constituire si dinamica interactiunilor grup/colectiv in demersul educational 
3.1. Functionarea grupului/colectivului din perspectiva curentelor sociale 
3.2. Distinctia grup/colectiv, semnificatiile si functiile sale 38
3.3. Caracteristicile grupurilor educationale 41
3.4. Dimensiunile sociale ale grupului educational si rolul lor in formarea personalitatii copilului 
3.5. Violenta scolara - variabile si reprezentari ale elevilor. Studiu practic 48
CONCLUZII 58
BIBLIOGRAFIE 59


Extras din disertatie Cum descarc?

Capitolul I
Norme generale de cunoastere a fenomenului deviantei scolare si tendintele acestuia
1.1. Devianta juvenila - expresie a disfunctiilor educative?
Devianta juvenila reprezinta o problema sociala de o deosebita actualitate, cu atat mai mult, cu cat politica institutiilor educative, a instantelor de socializare isi dovedesc astazi limitarile si neputintele, generand mai mult ca oricand efecte negative, o parte din ele regasindu-se la nivelul actelor delincvente comise de minori si tineri proveniti din diverse medii. Comportamentele deviante ale indivizilor, si cu precadere explicativa asupra conduitelor tinerilor, se considera ca sunt expresia, in primul rand, a disfunctiilor educative si socializatoare ale familiei, scolii dar si a altor institutii cum ar fi mass-media, biserica, sau ai factorilor de socializare negativa, cum este grupul stradal. In acest domeniu s-au intreprins o serie de cercetari mai mult sau mai putin cunoscute publicului larg care-si propuneau evidentierea cauzelor si a conditiilor care genereaza si favorizeaza comportamentul infractional al minorilor, identificarea factorilor subiectivi si obiectivi care produc devianta, atat ca manifestare individuala cat si ca fenomen de grup. Datele obtinute au permis un anumit tip de analiza asupra fenomenului la nivel national si elaborarea ulterioara a unor modele explicative cu privire la aspectele semnificative ale delincventei juvenile. Pentru a putea cunoaste si controla cu adevarat evolutia fenomenului este indispensabila interventia si dezvoltarea concomitenta a metodologiei de cunoastere stiintifica cu cea a actiunilor de ajutor. In scopul ameliorarii consecintelor ce decurg din disfunctiile instantelor de socializare, a minimalizarii efectelor unor categorii de factori asupra aparitiei fenomenului, cat si in scopul resocializarii si reintegrarii minorilor, un rol important il ocupa practica diversilor specialisti din zona controlului social. Promovarea unor reforme in domeniul protectiei sociale precum si a practicii judiciare este absolut necesara. Diferentierea metodelor de lucru si imbunatatirea serviciilor existente precum si crearea de noi structuri operative de interventie in domeniu se impune ca obiectiv primordial care ar conduce in ultima instanta la diminuarea acestui fenomen ingrijorator.
1.2. Scurt istoric al dinamicitatii fenomenului de delincventa juvenila in Romania comunista
De la inceput, trebuie afirmat ca, in orice sistem social, dintre toate fenomenele indezirabile, delincventa era si este cea mai inconfortanta. Din acest motiv ideologia comunista o conota politic si o valoriza ca atare. De aceea toate datele oficiale din acea perioada a regimului comunist despre acest domeniu trebuie trecute prin filtrul precautiei si prudentei epistemologice, cu rezerve dar acceptandu-se totodata ca o sursa de documentare fara de care nu se poate face nici o analiza pertinenta. In perspectiva orientarii unor demersuri complexe si calificate in domeniile implicate major in etiologia fenomenului de delincventa juvenila, in mod corespunzator sunt prezentati in acest capitol si principali indicatori privind minorii delincventi.
Pentru a putea surprinde si unele aspecte mai profunde ale fenomenului (tendinte, caracteristici), care sa determine o eficienta sporita in sfera combaterii si prevenirii lui, sunt prezentate minimal acele grupe de infractiuni care, prin natura si ponderea pe care o au in volumul global al criminalitatii juvenile, indica un grad sporit de pericol social. Acestea sunt:
- infractiuni in dauna avutului public 
- infractiuni in dauna avutului particular 
- infractiuni contra persoanei 
- infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala 
La nivelul fiecarui an vor fi prezentate atat datele generale (cantitative) ale fenomenului, cat si principalele informatii statistice ce tin de grupele de infractiuni mentionate, mai ales cele ce pot sugera si anumite aspecte de ordin calitativ ale criminalitatii juvenile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Dintre Controlul Parental si Devianta Scolara.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!