Riscul de Credit

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1
RISCUL DE CREDITARE IN CONTEXTUL RISCURILOR BANCARE 4
1.1. Riscul - abordare generala 4
.
1.2. Riscurile bancare - definirea si clasificarea riscurilor bancare 6
1.2.1. Definirea riscurilor bancare 6
1.2.2. Clasificarea riscurilor bancare 7
1.3. Riscul de creditare 12
CAPITOLUL 2
EVALUAREA RISCULUI DE CREDITARE PE EXEMPLUL
BRD - Groupe Societe Generale 26
2.1. Controlul si analiza bonitatii clientilor prin metodologia bilantului restructurat 27
2.2. Analiza si controlul bonitatii clientilor prin metodologia contului de profit si pierdere 29 
2.3. Analiza financiara si controlul bonitatii clientilor pe baza indicatorilor de performanta ai Contului de Profit si Pierdere 33
2.4 Analiza si controlul bonitatii clientilor prin metodologia fluxului de fonduri 33
2.5. Controlul si analiza bonitatii clientilor prin metodologia credit-scoring 41
2.6. Controlul si analiza bonitatii clientilor pe baza metodologiei de rating 44
CAPITOLUL 3
ANALIZA PORTOFOLIULUI DE CREDITE DIN PERSPECTIVA RAMBURSABILITATII PE EXEMPLUL BRD - Groupe Societe Generale 50
CONCLUZII SI PROPUNERI 61
ANEXE 63
BIBLIOGRAFIE 69


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Economia de piata presupune in mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor temporara in desfasurarea de activitati economice eficiente.
Prin activitatea desfasurata de banci, de colectare de resurse financiare concomitent cu plasarea acestora spre unitatile care resimt nevoi temporare suplimentare, acestea indeplinesc un rol important de intermediere bancara. In acest sens, creditul devine instrument activ in stimularea dezvoltarii economiei, prin intermediul lui incurajandu-se actiunea anumitor fenomene, in functie de obiectivele urmarite a se realiza.
Creditul este indispensabil economiei, de aceea modul de acordare a acestuia are o importanta majora, aici intervenind functia bancii de analist financiar pentru a orienta resursele spre cele mai eficiente plasamente.
In angajarea resurselor lor, bancile se confrunta cu o serie de riscuri:
- riscul de nerambursare;
- riscul lipsei de lichiditate;
- riscul variatiei ratei dobanzii pe piata;
- riscul de capital;
- riscul repatrierii capitalului in conditiile creditarii externe (riscul valutar si riscul de tara).
Acordand credite banca isi asuma mai multe tipuri de riscuri, acestea fiind determinate fie de calitatea celui care face imprumutul, fie de evolutia economica generala, fie de structura generala a bancii.
Se cunoaste faptul ca performanta bancara are doua dimensiuni: rentabilitate si risc, iar managementul bancar urmareste maximizarea performantelor bancare prin armonizarea urmatoarelor obiective: maximizarea rentabilitatii bancii, minimizarea expunerii la risc si incadrarea in normele de calitate si comportament prudential.
Cunoasterea tuturor riscurilor este un fapt necesar si important pentru fiecare banca, dar in conditiile amplitudinii procesului de recreditare, cunoasterea, evitarea si prevenirea lor este de o deosebita relevanta la nivel national.
In contextul relatiei risc-profitabilitate lucrarea de fata isi propune sa definesca si sa descopere fatetele unui mecanism eficient de gestionare a riscului de credit.
Particularizarile tehnicilor utilizate in prezent in cadrul sistemului bancar romanesc pentru gestionarea riscului de credit sunt exemplificate pe modelul Bancii Romane pentru Dezvoltare - GSG, institutie bancara cu un renume de soliditate si experienta in domeniul creditarii. 
Lucrarea de fata este structurata pe trei capitole.
Capitolul 1, intitulat ,,Riscul de creditare in contextul riscurilor bancare" am realizat o scurta prezentare a riscurilor in general, dupa care am prezentat riscurile bancare (definitie , clasificari) urmata de o prezentare detaliata a riscului de credit. 
Cel de-al doilea capitol ,,Evaluarea riscului de creditare pe exemplul Bancii Romane pentru Dezvoltare - GSD ", am prezentat mtodologiile prin care se realizeaza controlul si analiza bonitatii clientilor si anume: metodologia bilantului restructurat, metodologia contului de profit si pierdere, metodologia fluxului de fonduri, metodologia credit-scoring, metodologiei de rating.
In cel de-al treilea capitol ,,Analiza portofoliului de credite din perspective rambursabilitatii pe exemplul Bancii Romane pentru Dezvoltare - GSD" am prezentat pe un scrurt istoricul si profilul Bancii Romane pentru Dezvoltare - GSD, dupa care pe baza datelor preluate din Raportul anual 2007 am realizat o analiza statistica a creditelor si totodata am prezentat in forma tabelara si grafica indicatorii rezultati in urma analizei statistice efectuate.
Lucrarea de disertatie se incheie cu concluziile si propunerile pe care mi le-am exprimat in urma anlizei realizate si a legislatiei in vigoare existente in Romania.
CAPITOLUL 1
RISCUL DE CREDITARE IN CONTEXTUL RISCURILOR BANCARE 
1.1. Riscul - abordare generala
Progresul societatilor contemporane a fost posibil datorita utilizarii unor modele economice in care riscul si incertitudinea erau utilizate intr-o mai mare masura decat in economiile centralizate 
Exista in literatura de specialitate definitii diferite ale riscului, in functie de punctul de vedere din care se face analiza riscului.
Conform definitiei lingvistice, riscul reprezinta probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect. In acest context, prin expunere la risc se intelege valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau le-ar putea suporta institutia financiara in cauza. Etimologic, termenul provine din latinescul resecare, care inseamna ruptura intr-un echilibru.
Autorii lucrarii "Bancile - Mica enciclopedie", Costin C. Kiritescu si Emilia M. Dobrescu considera ca riscul economic este eventualitatea unui eveniment care poate provoca pierderi unei firme sau economiei in general


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de Credit.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!