Roboti cu Senile

Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Unul din cele mai importante aspecte in evolutia fiintei umane este folosirea uneltelor care sa simplifice munca fizica. In aceasta categorie se inscriu si robotii, ei ocupand totusi o pozitie privilegiata datorita complexitatii lor.
Notiunea de robot dateaza de peste 4000 de ani. Omul si-a imaginat dispozitive mecanizate inteligente care sa preia o parte insemnata din efortul fizic depus. Astfel a construit jucarii automate si mecanisme inteligente sau si-a imaginat robotii in desene, carti, filme "SF" etc.
Revolutia informatica a marcat saltul de la societatea industrializata la societatea avansat informatizata generand un val de innoiri in tehnologie si in educatie.Acest lucru a dus si la aparitia robotilor Termenul "robot" a fost folosit in 1920 de cehul Karel Capek intr-o piesa numita "Robotul universal al lui Kossum". Ideea era simpla: omul face robotul dupa care robotul ucide omul. Multe filme au continuat sa arate ca robotii sunt masinarii daunatoare si distrugatoare. Revolutia informatica a marcat saltul de la societatea industrializata la societatea avansat informatizata generand un val de innoiri in tehnologie si in educatie permitand realizarea de roboti.
Robotii ofera beneficii substantiale muncitorilor, industriilor si implicit tarilor in situatia folosirii in scopuri pasnice, robotii industriali pot influenta pozitiv calitatea vietii oamenilor prin inlocuirea acestora in spatii periculoase, cu conditii de mediu daunatoare omului, cu conditii necunoscute de exploatare etc.
Domeniile de aplicare a tehnicii robotilor se largesc mereu, ei putand fi utilizati in industrie, transporturi si agricultura, in sfera serviciilor, in cunoasterea oceanului si a spatiului cosmic, in cercetarea stiintifica etc.
Ce este robotul?
Cuvantul robot vine din limba ceha <robota> si inseamna muncitor sau rob.Provenienta acestui cuvant este strans legata de scenaristul Karel Capek,care a introdus acest cuvant in anul 1921 intr-una din scenetele acestuia: R.U.R.*(Rossum's Universal Robots).
Termenul de "robotics "(in traducere libera robotica).se refera la stiinta care se ocupa de studiul si utilizarea robotilor.
Primii roboti s-au numit Unimates si au aparut in anii"50,fiind dezvoltati de George Devol si Joe Engelbelger.Acesta din urma a format Unimation si a fost primul care a vandut roboti,fiind considerat de unii ca "parintele roboticii".
Isaac Asimov publica in anul 1942 in nuvela numita Runaround trei legi:
Legea I. Un robot nu poate afecta existenta umana sau datorita inactiunii sale sa
permita existentei umane sa mearga catre distrugere.
Legea II. Un robot trebuie sa indeplineasca sarcinile date de om cu exceptia
celor care vin in conflict cu prima lege.
Legea III. Un robot trebuie sa se protejeze singur contra distrugerii cu exceptia cazurilor ce fac obiectul legii intai sau legii a doua.
Dar cine sunt acesti ROBOTI care trebuie sa se supuna unor legi atat de radicale?
Robotica este acea parte a stiintei care se ocupa cu studiul operatiilor umanoide si se situeaza la frontiera mecanicii cu informatica, electrotehnica, electronica si stiinta sistemelor si calculatoarelor, termotehnica, hidraulica.
Operatiile umanoide sunt operatiile efectuate de catre om cu ajutorul bratelor si picioarelor coordonate de organele de simt.
Definitiile robotului se refera la miscare sau la functionarea intr un mediu anume:
- conform specialistilor japonezi robotul este un dispozitiv mecanic actionat cu forte motrice cu comanda intelienta care actioneaza conform vointei umane;
- Institutul Francez de Standardizare defineste robotul ca fiind un manipulator automat repregramabil si polivalent, capabil sa realizeze pozitionarea si reorintarea pieselor printr-o miscare variabila si programabila a bratelor terminale, prin intermediul unor dispozitive;
- Institutul American de Robotica consider robotul ca fiind un operator reprogramabil si
multifunctional pentru deplasarea obiectelor pe traiectorii stabilite anterior in realizarea
unor sarcini concrete;
- In literatura romaneasca de specialitate robotul este definit ca fiind un echipament
automat, adaptabil prin reprogramare la conditiile de mediu in care actioneaza.
2.Considerente generale
Pentru a putea defini un vehicul robot, trebuie in primul rand facut apel la una din definitiile de baza ale unui robot: "un dispozitiv mecanic care poate fi programat pentru a indeplini anumite sarcini ce-i sunt date prin control automat".
Cuvintele cheie din cadrul definitiei de mai sus sunt: programat, respectiv control automat. Prin prisma acestora, se enunta definitia unui vehicul robot: 
,,Un vehicul robot este un vehicul echipat cu un mecanism de propulsie, cu capacitatea de a fi programat pentru locomotie sub control automat, functional pentru o anumita sarcina data." 
In practica exista o diversitate mare de vehicule robot. O clasificare sumara a acestora este prezentata in figura 2.1.
Fig. 2.1. Clasificarea vehiculelor robot
O prima clasificare care se poate observa din figura de mai sus, rezulta din faptul ca se face o diferentiere intre vehiculele ghidate, precum AGV-urile (en. Automated Guided Vehicles), si cele neghidate. Un vehicul ghidat este de regula limitat la un set de traiectorii predefinite in spatiul sau de lucru. Aceste traiectorii pot fi marcate prin sine, linii optice sau magnetice, sau pur si simplu pot fi alcatuite dintr-o serie de pozitii programate aprioric in memorie. Vehiculele ghidate nu pot, sub nici o forma, sa paraseasca traiectoria prestabilita. 
O a doua clasificare are la baza mediul in care opereaza vehicolul robot. In timp ce vehiculele robot ghidate sunt terestre, cele neghidate pot actiona si sub apa respectiv in spatiu. Cea mai mare categorie insa este cea a vehiculelor robot neghidate terestre, care la randul lor se pot clasifica in functie de tipul de sistem de locomotie. Dintre toate sistemele de locomotie, cele mai des intalnite sunt cele cu roti. 
In literatura de specialitate, vehiculele robot neghidate terestre cu roti se mai numesc si ,,roboti mobili" (en. Wheeled Mobile Robots) sau ,,vehicule robot mobile autonome". 
Un robot mobil este alcatuit dintr-o serie de componente, unele de natura fizica (hardware), iar altele de natura logica, computationala (software). Din punct de vedere al componentelor hardware, un robot mobil poate fi considerat ca o colectie de sisteme pentru: 
- Locomotie - modalitatea prin care robotul se misca in mediul sau ambiant; 
- Sesizare (sistem senzorial): - modalitatea prin care robotul masoara 
proprietatile lui si ale mediului inconjurator; 
- Procesare - modalitatea prin care robotul proceseaza si ia decizii in 
legatura cu informatiile primite de la sistemul senzorial; 
- Comunicare - modalitatea prin care robotul comunica cu alti roboti sau cu un operator din mediu.


Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!