Rolul culturii organizationale in institutiile de invatamant preuniversitar

Cuprins disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 4
INTRODUCTION .7
CAPITOLUL I. Cultura organizationala in managementul institutiilor de invatamant
I.1 Specificul managementului educational ..10
I.2 Profesorul/manangerul -  rol si stil in managementul educational .14
I.3 Cultura organizationala -  definitie si caracteristici ..19
CAPITOLUL II. Specificul culturii organizatiei scolare si comportamentul membrilor
organizatiei scolare
II.1 Cultura traditionala si cultura moderna ...29
II.2 Rolul culturii organizationale/Influenta culturii organizationale asupra
comportamentului membrilor unei organizatii .32
II.3 Dezvoltarea unei culturi organizationale orientate spre calitate 38
II.4 Repere socio-pedagogice de comportament cultural in organizatia scolara ..38
II.5 Rolul culturii manageriale si a stilului managerial fata de cultura organizatiei
scolare 43
CAPITOLUL III. Studiu practic aplicativ: Cultura organizationala in Scoala Gimnaziala Buda,
comuna Buda, judetul Buzau
III.1 Organizarea cercetarii aplicative 47
III.2 Studiu de caz .51
III.3 Prelucrarea si interpretarea datelor ...54
III.3.1 Interpretarea chestionarelor adresate elevilor .54
III.3.2 Interpretarea chestionarelor adresate parintilor ...58
III.3.3 Interpretarea chestionarelor adresate cadrelor didactice .62
CAPITOLUL IV. Concluzii si recomandari ..66
BIBLIOGRAFIE ..70
ANEXE .72
ANEXA 1 -  CHESTIONAR PENTRU ELEVI ..72
ANEXA 2 - CHESTIONAR PENTRU PARINTI ..74
ANEXA 3 - CHESTIONAR PENTRU CADRELE DIDACTICE .76


Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Abordarea temei Rolul culturii organizationale in institutiile de invatamant
preuniversitar implica prezentarea si valorificarea unor notiuni sau concepte generale care
definesc cultura institutionala si mai ales organizationala. Toate aceste aspecte au o mare
deschidere teoretica si metodologica, in masura in care implica si dezvolta aceste notiuni absolut
necesare pentru proiectarea, realizarea si finalizarea cercetarii.
Cultura organizationala este de fapt un subsistem al culturii nationale, reflectand multe
din continuturile valorice ale modelelor culturale ale unei natiuni. Cultura nationala include
modul de a gandi, religia, educatia, procesele de formare a elitelor si constituie un fond comun
care determina credintele, valorile, normele, simbolistica, perspectivele individuale si conceptiile
despre organizatii.
In societatea contemporana nevoia schimbarii mentalitatilor reprezinta o necesitate
imperioasa, de ordin psihologic, pedagogic, social si mai ales managerial. Un aport deosebit, in
acest sens, este cel pe care si-l asuma scoala ca organizatie, prin scopurile si obiectivele
proiectate, aflate la baza unor activitati specifice (educatie, instruire, formare profesionala etc.)
desfasurate intr-un mediu formal si nonformal care cultiva valorile culturale ale intregii societati,
reflectate in plan pedagogic.
Scoala este o organizatie care dezvolta o cultura bogata si diversificata. Orice incercare
de perfectionare a activitatii scolare trebuie sa porneasca de la cunoasterea culturii scolii, asa cum
se manifesta ea la nivelul managerilor, cadrelor didactice, parintilor si elevilor.
Cunoasterea culturii organizationale este necesara si utila deoarece constituie unicul si cel
mai folositor element anticipativ, pe termen lung, al activitatii specifice organizatiei de referinta -
organizatia scolara. Pentru cineva din exterior si chiar din interior poate fi dificil sa patrunda in
cultura organizatiei scolare care concentreaza un univers de convingeri, valori si conceptii care
rareori este declarat sau supus chestionarii, mai ales de cei care au o experienta limitata in
privinta altor organizatii sau culturi. Cu toate acestea intelegerea si cunoasterea culturii
organizationale este esentiala in situatiile in care este nevoie sa se adapteze unor conditii de
schimbare.
Cultura organizationala incurajeaza existenta si manifestarea subculturilor, acestea
contribuind la randul lor la progresul institutiei scolare. Asadar, cultura manageriala, cultura
cadrelor didactice, cultura elevilor si cultura parintilor se afla intr-un raport de interdependenta
permanenta. Existenta lor este conditionata de conexiunile functionale generate, care prezinta, de
asemenea, o serie de elemente comune, dar si distincte, individualizate in sens psihologic si
social.
Lucrarea are ca scop analiza culturii organizationale in Scoala Gimnaziala Buda si rolul
acesteia in dezvoltarea si orientarea organizatiei scolare catre eficientizarea actului educational,
prin promovarea unui invatamant modern in conformitate cu standardele managementului
calitatii in educatie, identificarea unor trasaturi specifice culturii organizatiei scolare. Ne nastem
intr-o cultura, ne formam si ne stabilizam intr-un orizont cultural, suntem deopotriva creatori si
receptori de cultura, in aceasta dubla calitate, a ne intelege, inseamna a analiza credintele,
valorile si simbolurile culturii de apartenenta, ceea ce echivaleaza cu regasirea unui sens
existential, o fixare identitara ca element de recunoastere individuala.
Pornind de la aspectul general, trecand treptat la aspecte cat mai specifice ale temei alese, in
primul si al doilea capitol al lucrarii am prezentat o expunere succinta si generala a conceptului de
cultura organizationala in managementul institutiilor de invatamant dar si specificul culturii si
comportamentului organizatiilor scolare, urmand ca in cel de-al treilea capitol, pe baza unui studiu
de caz, sa identific in ce masura cultura organizationala influenteaza calitatea educatiei in scoala
in care activez de peste 16 ani.
Lucrarea de fata, intitulata Rolul culturii organizationale in institutiile de invatamant
preuniversitar , este structurata in patru capitole.
Primele doua capitole sunt dedicate abordarilor teoretice si metodologice, dar si opiniilor
si interpretarilor personale. Urmatoarele doua capitole contin studiul de caz, concluziile si
propunerile realizate in baza cercetarii. Astfel, lucrarea contine un numar de 77 pagini,
bibliografia utilizata este de 29 referinte, tabele, grafice si anexe.
Aceasta lucrare propune sa ofere o viziune clara asupra organizatiei scolare in contextul
evolutiilor actuale ale sistemului de invatamant modern, in aceasta perspectiva se abordeaza
problematica asigurarii calitatii educatiei in contextul valorificarii pedagogice depline a culturii
organizationale.
Pe fondul problematicii identificate, analizate si dezvoltate, lucrarea de fata isi propune sa
demonstreze interdependenta dintre scoala, ca unitate de baza a sistemului de invatamant, si cultura
organizationala care se dovedeste a fi factor important in generarea si asigurarea calitatii educatiei.
Aceasta problematica imi ofera cadrul general pentru analiza situatiei existente un caz
particular, o scoala gimnaziala din mediul rural, in cadrul acestui subsistem al sistemului de
invatamant, in conditiile actuale, ale unei societati aflate in proces continuu si rapid de
transformare, dezvoltare si descentralizare sa identific in ce masura institutia de invatamant
gimnazial asigura satisfactia beneficiarilor sai.
Pe de alta parte, reorganizarea scolii dintr-o perspectiva manageriala, constituie o
provocare si, in acelasi timp, o responsabilitate sociala. In aceste imprejurari, concepte precum
,,cultura organizationala'' sau ,,calitate'' trebuie intelese si valorificate la un nivel teoretic,
metodologic si practic superior. Aceasta misiune este necesara in conditiile in care, in practica
manageriala cele doua notiuni mai sunt inca utilizate formal, fara a li se acorda importanta
cuvenita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul culturii organizationale in institutiile de invatamant preuniversitar.PDF

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Anghelache, V., 2012, Managementul schimbarii educationale, Iasi: Institutul European.
2. Baran-Pescaru, A., 2004, Parteneriat in educatie familie - scoala - comunitate, Bucuresti:
Editura Aramis.
3. Barduta, V., 1999, Teoria si practica conducerii - management in invatamant, Bucuresti: Editura
Conphys.
4. Boboc, L., 2002, Psihosociologia organizatiilor scolare si managementul educational, Bucuresti:
EDPRA.
5. Bush, T., 2015, Leadership si management educational, Iasi: Editura Polirom.
6. Cristea, S., 1996, Pedagogie generala. Managementul educatiei, Bucuresti: Editura Didactica si
Pedagogica.
7. Cristea, S., 1998, Dictionar de termeni pedagogici, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
8. Cristea, S., 2004, Managementul organizatiei scolare, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
9. Cucos, C., 2008, Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice,
Iasi:Editura Polirom.
10. Ezechil, L., 2002, Comunicarea educationala in context scolar, Bucuresti: Editura Didactica si
Pedagogica.
11. Hamelaine,D., 1978, Profesori si elevi, Bucuresti: Editura Academiei Romane.
12. Iosifescu, S., 2001, Management educational pentru institutiile de invatamant, Bucuresti: ISEMEC.
13. Iosifescu, S., 2005, Managementul si cultura calitatii la nivelul unitatii scolare, Bucuresti:I.S.E.
14. Jinga, I., 2001, Managementul invatamantului cu privire speciala la invatamantul preuniversitar,
Bucuresti: Editura Aldin.
15. Joita, E., 1995, Management scolar, Craiova, Ed. Gh. C. Alexandru.
16. Miculescu, R.M., 1994, Modele alternative destinate pregatirii initiale si perfectionarii continue
ale managerilor scolari, teza de doctorat, Facultatea de Sociologie, Psihologie si Pedagogie,
Bucuresti.
17. Molan, V., 2007, Inspectia scolara, componenta a managementului educational, Pitesti,
Editura Paralela 45.
18. Nastase, M., Cultura organizationala si manageriala, http://www.biblioteca-digitala.ase.ro
19. Nicolescu, O.; Verboncu, L., 1999, Management, Editia a-III-a, Bucuresti: Editura
Economica.
20. Nicolescu, O., 2001, Fundamentele managementului organizatiei, Bucuresti: Editura
Universitara.
21. Panisoara, G., Panisoara, L. O., 2005, Managementul resurselor umane. Ghid practic, Iasi:
Editura Polirom.
22. Paun, E., 1999, Scoala. Abordare sociopedagogica, Iasi: Editura Polirom.
23. Paun, E., 1982, Sociopedagogie scolara, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
24. Schifirnet, C., 2002, Sociologie, Bucuresti: Editura Comunicare.ro.
25. Stan, E., 2008, Managementul clasei, Bucuresti: Editura Aramis.
26. Stanciu, Gh.I., 1983, Scoala si pedagogia in secolul XX, Bucuresti: Editura Didactica si
Pedagogica.
27. Toca, L., 2002, Management educational, Bucuresti: EDP-S.A.
28. Vlasceanu, M., 2003, Organizatii si comportament, Iasi: Editura Polirom.
29. Vrasmas, E., 2000, Consilierea si educatia parintilor, Bucuresti: Editura Aramis.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!