Rolul Organizatiilor Internationale in Managementul Crizelor

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei cercetate. Intr-o lume a interdependentelor tot mai accentuate si a globalizarii, organizatiile internationale s-au modificat multiplicat intr-un timp relativ redus si si-au intarit tot mai mult vocea si influenta in contextul international. In prezent, omenirea parcurge o perioada extrem de dificila de reasezare politica, de reimpartire a sferelor de influenta, accentuata de cea de-a doua criza economico-financiara mondiala.
Transformarile produse in mediul international de securitate in ultimul deceniu, mai ales in ultima sa perioada, au facut ca toata atentia comunitatii internationale sa se focuseze catre crearea unei viziuni care sa contribuie la o consolidare a pacii si securitatii mondiale, deci la reducerea starilor conflictuale de orice natura, implicit, la reducerea, pana la eliminare, acolo unde este posibil, a cauzelor ce le genereaza. Aceasta viziune presupune, in esenta, identificarea la scara globala a vulnerabilitatilor, a posibilelor riscuri si amenintari, ce ar putea conduce la aparitia unor surse de instabilitate sau agravarea unora deja existente. Amenintarea razboiului nuclear si a conflictului
global intre superputeri a fost inlocuita cu conflicte locale interstatale, conflicte intre comunitati apartinand aceluiasi stat, conflicte intre comunitati si statele de care apartin etc. Astfel de conflicte au radacini vechi, unele de sute de ani, cand hartile lumii si ale regiunilor au fost trasate fara a tine cont de aspiratiile la autodeterminare ale unor comunitati etnice si religioase.Crizele si conflictele nu reprezinta ceva nou pentru problematica contemporana. Pe de o parte, razboiul traditional dintre state si-a redus prezenta pe scena internationala, desi el ramane oricand posibil datorita dezvoltarii permanente a mijloacelor de lupta si formelor de organizare militara sub impactul revolutiilor informatice si tehnologice. Pe de alta parte, au luat amploare conflictele interne, cu obiective secesionist-teritoriale, politico-religioase si economice. In acelasi timp, au proliferat diferitele forme de actiuni de pace si s-a ajuns la ,,razboaie teroriste" locale, regionale si globale.
Viziunea data presupune, in esenta, identificarea la scara globala a vulnerabilitatilor, a posibilelor riscuri si amenintari ce ar putea conduce la aparitia unor surse de instabilitate sau agravarea unora deja existente. Un element important este identificarea acestora, si ca rezultat, efectuarea unor cercetari care sa permita depistarea unor instrumente necesare pentru realizarea practica a acestei viziuni, astfel incat sa se obtina o stare de stabilitate solida, la diferite niveluri (global, regional sau national) si sa stopeze sau sa prevada, totodata, aparitia unor surse noi. 
Realitatile politicile si economice de actualitate au adus in atentia intregii lumi situatii de criza profunda, cu implicatii complexe. Avind in vedere in primul rand criza economico-financiara care este prezenta incepand cu anul 2007 si al carei sfarsit inca este obscur si ambiguu, dar si alte situatii conflictuale precum Criza gazelor sau Razboiul din Georgia. In astfel de situatii, cel putin din punct de vedere teoretic, pune problema identificarii crizei, analizei acesteia in vederea intelegerii ei, urmata de gestionarea crizei pentru solutionarea ei in sensul revenirii la o stare non-conflictuala. 
Evolutia securitatii globale in ultimele decenii a confirmat faptul, ca succesul actiunilor si stabilitatea pot fi atinse numai in rezultatul cooperarii multidimensionale a comunitatii internationale - in primul rind prin valorificarea dialogului intr-un cadru institutionalizat si prin rolului decisiv pe care marile organizatii internationale il au in definirea starii de securitate mondiala. Pe parcursul anilor au fost create mai multe structuri la nivel mondial si regional, care au scopul de a proteja securitatea si a asigura pacea in lume. Printre acestea mentionam: Consiliul de Securitate al ONU, NATO, OSCE 
Procesul dat avind o amploare deosebita si cu un grad de dificultate ridicat, in contextul mizelor de securitate internationala sau regionala constituie obiectul de studiu al prezentei lucrari, prin care vom incerca sa delimitam cateva repere de ordin general in ceea ce priveste conceptul de criza si procesul eficient de gestionare a acesteia, urmand ca in partea a doua a lucrarii sa se efectuieze un studiu de caz asupra unei situatii practice de criza actuala. Analizind meritele si limitele contributiei aduse in domeniu de catre organizatiile internationale de asigurare a pacii si a securitatii, care au ca scop de a preintimpina agresiunea si de a inlatura pericolul de razboi printr-o colaborare stransa si permanenta cu toate statele lumii, lucrarea data incearca sa completeze tabloul de ansamblu al literaturii de drept international public si de relatii internationale din tara noastra si sa constituie un sprijin pentru cei cu preocupari si cu studii in acest domeniu stiintific.
Problematica abordata in teza de masterat constituie o actualitate atat pentru societatea internationala, in ansamblul ei, cat si pentru cea interna. Pe langa aceasta, o astfel de cercetare este foarte importanta pentru imbogatirea, actualizarea si modernizarea practicii internationale de reglare a conflictelor in alte regiuni ale globului, respectiv si in Republica Moldova. In acest sens, o actualitate deosebita o capata problema cercetarii algoritmului politic al actiunilor internationale in solutionarea conflictelor, atat in plan teoretic, cat si cercetarea complexa a procesului de implementare al strategiilor internationale de solutionare a diferitor conflicte internationale, in comparatie cu procesul de reglare a conflictului transnistrean. Pornind de la aceasta realitate, lucrarea " Implicarea organizatiilor internationale in managementul conflictelor si crizelor regionale" are ca obiect de studiu problematica atat de vasta si complexa a subiectului abordat si a modului in care organizatiile internationale actioneaza in prevenirea si aplanarea conflictelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Organizatiilor Internationale in Managementul Crizelor.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!