Rolul Psihologului in Sportul de Performanta

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE 
,,Mi se parea un lucru minunat sa stii, despre orice lucru, care e cauza pentru care ia fiinta, pentru care piere, pentru care este. Ca sa descopar o cauza de acest fel si cum anume opereaza ea, bucuros m-as fi facut scolarul oricui. Dar am ramas lipit de ea, pentru ca nu m-am priceput nici s-o descopar singur, nici s-o aflu de la altii si atunci, ca s-o gasesc, am plecat din nou in cautarea ei."
Platton
Performata sportiva este multipla determinata si se desfasoara intr-!un context social in care, alaturi de sportivi, participa si alti actori importanti precum antrenorii, parintii, medicii, organizatorii, conducatorii cluburilor si federatiilor sportive. Psihologia sportiva ar trebui sa isi propuna sa evidentieze, intr-!un mod interactiv, abordari diferite ale interventiei psihologice in sport, centrate pe optimizarea performantelor celor care influenteaza direct activitatea sportivului de performanta: asistenta psihologica a antrenorilor, coachingul pentru antrenori, asistenta parintilor sportivilor si consultanta acordata organizatiilor sportive si in primul rand consilierea sportivului sau echipei sportive.
Sportul este un fenomen social care atrage indiferent ca este vorba de fotbal, tenis, baschet, golf, rugby milioane de oameni sunt fani impatimiti ai unei echipe sau a unui sportiv de exceptie. Suntem fascinati de realizarile acestora, in spatele performantelor remarcabile stim cu totii ca stau multe ore de munca din partea federatiilor, cluburilor, antrenorilor, a preparatorului fizic, a nutritionistilor, psihologilor, sau medicilor echipei. 
In tot acest angrenaj nu pot sa nu fiu surprins de o camuflare a muncii psihologului sub diferite titulaturi cum ar fi ofiter de presa, manager resurse umane, daca nu de absenta cu desavarsire a acestuia. Desi mai nou se invoca si se comenteaza tot mai des evolutiile sportivului din punct de vedere psihologic, specialistul, adica psihologul sportiv lipseste in mod miraculos din peisaj sau lucreaza in anonimat la multe cluburi din lume. Dar cum obiectul acestei lucrari nu este misticul, ne propunem sa dezbatem si sa gasim intr-o cercetare care se vrea valida si pertinenta care sunt cauzele retinerilor si nefructificarii imensului capital de imagine ce ar putea fi castigat de pe urma recunoasterii implicatiilor majore pe care le are antrenamentul mental in obtinerea performantei de varf. Sportul reprezinta azi o industrie fascinanta in care sunt implicati multi oameni, recunoasterea sociala, schimbul de experiente, calatoriile, banii, satisfactia personala pe care o provoaca succesul, fac ca milioane de oameni sa fie angajati sub o forma sau alta in competitiile sportive. Psihologia sportului este parte integranta a acestui fenomen si trebuie sa-i oferim prin oamenii care se implica in cercetarea, practica din aceasta ramura a psihologiei importanta cuvenita.
Atitudinea sportivilor fata de psihologul sportiv este de asemenea importanta si intr-un dialog cu unul dintre comentatorii sportivi de la << Antena1 >> A.V. am aflat ca la nivel mondial chiar in managmentul marilor cluburi se pune problema oficializarii statutului psihologului sportiv si se pare ca exista inca tendinta mascarii muncii acestuia sub diferite titulaturi ca ofiter de presa, manager resurse umane si se invoca o oarecare reticienta din partea sportivilor. Tema mi se pare interesanta si de real folos in strategiile viitoare in vederea recunoasterii muncii psihologului in general si a psihologului sportiv in special si in vederea construirii unor programe care sa permita recunoasterea calitatii si cantitatii muncii psihologilor in obtinerea performantei. 
Miturile care circula inca in privinta psihogiei si psihologilor cum ar fi ca trateaza doar oameni cu probleme, sunt ghicitori de ganduri, daca mergi la psiholog ai o problema grava sunt tot atatea bariere in construirea unei relatii psiholog-sportiv generatoare de performanta si profesionalism, astfel in aceasta lucrare ne propunem cunoasterea cat mai obiectiva a premiselor conceptuale sportiv-psiholog si propunerea unor argumente in vederea deschiderii sau imbunatatirii acestor concepte.
Tema aleasa are pentru mine mai multe semnificatii. In primul rand ca fost sportiv si in acelasi timp pasionat de psihologie am cautat sa imbin cele doua pasiuni ce pareau atat de indepartate la un moment dat in conceptiile mele. Iar liantul nu l-am gasit decat mult mai tarziu in cunoasterea stiintifica a psihologiei. Cadrul teoretic achizitionat in cei trei ani de facultate mi-au dat noi perspective in intelegerea comportamentului uman si am descoperit psihologia sportiva prin cartea prof. dr. Marius Craciun "Introducere in psihologia sportului". In alta ordine de idei sper ca aceasta lucrare sa reprezinte un inceput in cariera de psiholog sportiv si in acest sens sustin ca atitudinea sportivilor fata de psihologul sportiv reprezinta pentru mine un inceput la propriu in vederea demersurilor stiintifice viitoare. 
Chestionarul a fost completat de 84 de sportivi in diferite nivele, care practica diferite sporturi. Datele colectate cu ajutorul acestui chestionar i-ar putea ajuta pe profesionisti sa-si dea seama daca sportivii sunt interesati de invatarea abilitatilor mentale, daca sunt receptivi fata de psihologia sportului, increzatori in abilitatile consilierului si toleranti la caracteristicile personale ale consilierului. In urma acestor constatari, psihologii sportivi ar putea sa-si plieze abordarea pe caracteristicile clientului, sa fie pregatiti in abordari diferite a actului terapeutic.
Pe de alta parte speram ca acest demers sa fie util si in initierea unor pasi facuti in directia familiarizarii de catre sportiv cu ceea ce inseamna psihologia sportului si deprinderea in conceptia acestora de psihologia patologica.
CAPITOLUL 1
CADRU TEORETIC AL PROBLEMEI STUDIATE
Psihologia sportiva. Psihologul sportiv. Atitudini.
Psihologia sportului este stiinta care isi propune sa descrie, sa explice si sa faca predictii asupra comportamentului sportiv. La inceputul ei psihologia sportului s-a imprumutat serios din conceptele si teoriile psihologiei generale urmand ca pe parcurs sa dezvolte concepte, tehnici si metode pentru construirea unui cadru teoretic propriu cat mai adecvat cerintelor. In al doilea deceniu al secolului trecut psihologia sportiva este atestata ca domeniu aplicativ al psihologiei in decurs de cativa ani au luat fiinta trei laboratoare de psihologia sportului si anume in Germania - Carl Diem, Leningrad - A. Z. Puni, Illinois - Colleman Griffith. Viteza de reactie, taria mentala, relaxarea, personalitatea si investigarea principalilor factori psihologici care le influenteaza, erau principalele teme de cercetare in acea perioada.
Dupa o perioada in care activitatea psihologilor sportivi a fost destul de restrasa, in anul 1960 se introduc primele cursuri de psihologie sportiva in programele mai multor universitati, moment ce a marcat atestarea acestei stiinte ca ramura independenta.
La noi in tara, dezvoltarea domeniului psihologiei sportive este legata de inceputurile cercetarilor in acest domeniu realizate de Gh. Zapan, continuate de prof. dr. Mihai Epuran, Irina Holdevici, Marius Craciun constanti sustinatori in dezvoltarea psihologiei sportului, de activitatile derulate in cadrul Facultatilor de Educatie fizica si sport, de cercetarile efectuate de Institutul de Psihologie al Academiei Romane, de Institutul National de Medicina Sportiva sau ale Centrului de Cercetari pentru Probleme de Sport.
Principalele orientari in psihologia sportului sunt: 
a) Orientarea behaviorista
- considera ca factorii determinanti ai comportamentului sportiv provin din mediu, nu se tine sema de gandurile, personalitatea si perceptiile sportivului, schimbarea comportamentului se realizeaza prin manipularea sistematica a mediului.
b) Orientarea psiho-fiziologica
- sustine ca metoda optima pentru studierea comportamentului sportivului. Consta in examinarea proceselor fiziologice ale creierului si a influentei acestora asupra activitatii fizice, se investigheaza pulsul, activitatea electrica a creierului, activitatea musculara. 
c) Orientarea cognitiv-comportamentala
- are la baza idea conform careia comportamentul indivizilor este determinat de modul in care persoana interpreteaza stimuli proveniti din mediu. Se investigheaza cu precadere cognitiile sportivilor, considerand ca ele sunt determinante pentru comportament.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Psihologului in Sportul de Performanta.DOC

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!