Rolul Societatii Civile in Procesul de Guvernare

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. Domeniul cunoasterii stiintifice 4
1.1.Conceptul de societate civila 4
1.2.Niveluri si forme de existenta ale societatii civile 7
1.3.Statutul si rolul societatii civile 10
Capitolul II. Evolutia societatii civile in Romania dupa anul 1990 16
2.1. Constituirea societatii civile in Romania 16
2.2. Locul si rolul societatii civile in tara noastra 20
2.3. Caracteristici ale sectoarelor societatii civile din Romania 25
2.4. Tendinta esentiala de evolutie a societatii civile 29
2.5. Cadrul legislativ referitor la societatea civila in Romania 34
Capitolul III. Modalitati de implicare a societatii civile in procesul de guvernare 37
3.1. Structura societatii civile romanesti si rolul organizatiilor acesteia 37
3.2. Modalitati de implicare a societatii civile in procesul de guvernare 47
Capitolul IV. Concluzii si recomandari 54
Concluzii 54
Recomandari 56
Bibliografie


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Prin prezenta lucrare am urmarit sa identific o analiza a rolului societatii civile in procesul de guvernare din Romania. Societatea civila este cel mai simplu termen pentru a descrie un intreg sistem de structuri, care implica cetateanul in diferitele sale ipostaze de membru intr-o organizatie neguvenamentala, intr-un sindicat sau intr-o organizatie patronala. Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese. Societatea civila descrie un intreg sistem de structuri, care permit cetatenilor noi roluri si relatii sociale, prin diferite modalitati de participare la viata publica.
Prezentul proiect cauta raspuns la cateva intrebari aparute in contextul descris: Cum se regaseste societatea civila in teoriile subsumate guvernarii- Este influentarea guvernarii unul dintre rolurile sociatatii civile- Cat de sistematice si focalizate sunt actiunile societatii civile care genereaza schimbare la nivel social- In ce masura societatea civila din Romania actioneaza coerent si constient pentru initierea unor schimbari la nivel social?
Lucrarea este impartita in 4 capitole astfel: primul capitol am identificat notiunile teoretice privind societatea civila cat si rolul acesteia, in general; capitolul II priveste societatea civila din Romania, modul in care a luat nastere si evolutia acesteia in ultimii 20 de ani, locul si rolul acesteia, caracteristicile sectoarelor societatii; in capitolul III am identificat formele societatii civile si modul lor de implicare in procesul de guvernare; capitolul IV contine concluziile precum si recomadarile mele privind imbunatatirea participarii organizatiilor societatii civile la procesul de guvernare din tara noastra.
Am cautat sa identific daca societatea civila romaneasca se implica in gasirea solutiilor adecvate la sfidarile sociale, economice, culturale etc. la care omenirea este supusa, in aproape toate domeniile si la toate nivelurile sau daca influenteaza in vreun fel deciziile politice, economice sau de interes public ori urmaresc atingerea unor valori comune in favoarea interesului public.
Capitolul I. Domeniul cunoasterii stiintifice
1.1. Conceptul de societate civila
Conceptul de societate civila nu are o definitie unanim acceptata si recunoscuta, fiind inca un foarte raspandit subiect de cercetare in majoritatea regiunilor lumii. Doua definitii ale societatii civile sunt de importanta deosebita pentru prezentul demers, stand la baza organizarii sale ulterioare:
"Prin societate civila ne referim la acea arena in care grupuri auto-organizate, miscari si indivizi relativ autonomi fata de stat incerca sa articuleze valori, sa creeze asociatii si sa-si promoveze interesele." ; 
"Societate civila este inteleasa aici ca acel spatiu al vietii sociale organizate in mod voluntar, din proprie initiativa, (in sens larg) autosustenabila, autonoma fata de stat si reglementata de un set de reguli acceptate." 
Exista variatii semnificative in modul in care teoreticienii definesc societatea civila si functiile sale. Multi adopta o definitie normativa si vad societatea civila ca pe un spatiu pentru cultivarea valorilor si practicilor "civice". Este, de asemenea, vazuta si ca spatiul de cultivare a valorilor de "civilizatie" in domeniul public, domeniu in care puterea este intermediata prin constitutionalizarea relatiilor dintre diferite grupuri din societate. In aceasta viziune societatea civila poate fi distinsa de patrimonialism: relatii de putere personalizate operand prin intermediul unor aliante create in jurul relatiilor de tip client-patron, relatii ce stau la baza organizatiilor sociale, politice si economice.
In principiu, societatea civila reprezinta o sfera distincta, unde oamenii cauta sa influenteze guvernarea fara a spera sa obtina din aceasta un profit comercial sau o putere oficiala. O orientare politica activa este fundamentala pentru societatea civila, mai precis pentru acele organizatii ale sale care isi propun obiective din domeniul social, al dezvoltarii durabile, al mediului ambiant, al democratiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Societatii Civile in Procesul de Guvernare.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!