Rolul Vitaminei A in Organism si Influenta Procesarii asupra Continutului de Caroten si Vitamina A din Alimente

Cuprins disertatie Cum descarc?

Introducere pag.4
Cap. I. Vitamina A si carotenoizi pag.6
1.1. Carcateristici generale ale vitaminei A pag.6
1.2. Carotenoizi pag.11
1.3. Surse de vitamina A pag.13
Cap. II. Rolul vitaminei A in fiziologia diferitelor organe, tesuturi si sisteme pag.20
2.1. Analizatorul vizual pag.20
2.2. Tegumente si tesuturi pag.22
2.3. Mucoasa cavitatii bucale pag.23
2.4. Aparate pag.25
2.5. Sistem osos, nervos si endocrin pag.27
2.6. Vitamina A si imunitatea pag.29
Cap. III. Influenta procesarii asupra potentialului vitaminic a unor alimente pag.31
3.1. Influenta procesarii si a pregatirii culinare asupra potentialului vitaminic pag.31
3.2. Vitamina A din lapte. pag.32
3.3. Vitamina A din cereale pag.34
3.4. Vitamina A din fructe si legume pag.35
Cap. IV. Metode de identificare a vitaminei A pag.38
CONCLUZII pag.57
BIBLIOGRAFIE pag.59


Extras din disertatie Cum descarc?

Introducere
Generalitati despre vitamine si clasificarea lor
Vitaminele sunt un grup de compusi organici esentiali pentru functionarea normala a organismului uman , sunt strict necesare pentru mentinerea vietii si reproducerii , aduse din exterior odata cu alimentele. Ele au variate functii chimice si fiziologice si sunt larg distribuite in surse de hrana naturala. Vitaminele sunt active in cantitati foarte mici , neputind inlocui sursele energetice , hormonii si enzimele.
In general vitaminele provin din surse exogene , de aceea sunt absolut esentiale in dieta omului. Deoarece tesuturile organismului uman nu le poate sintetiza, sursele primare de vitamine sunt plantele ele avind capacitatea de a sintetiza vitamine,cu exceptia vitaminei B12.
Sursele de vitamina sunt: vegetale, animale , microorganisme.
Vitaminele pot fi clsificate in doua grupuri in functie de solubilitatea lor : vitamine liposolubile reprezentate de vitaminele A, D , E , K si vitamine solubile reprezentate de vitaminele B1 , B2 , B6 , B12 , C, acizii folici.
Aceasta clasificare simpla reflecta biodisponibilitatea de vitamine , efectele solubilitatii asupra modului de absorptie intestinala si absorbtia acestora de catre tesuturi. Proprietatile solubilitatii se refera deasemenea la distribuirea de vitamine in diferitele grupe de alimente si au un impact direct asupra metodelor de analiza utilizate.
Starea optima de vitamina este o conditie prealabila pentru o sanatate buna. La fel de importanta este cunoasterea stabilitatii unei vitamine fata de manipularea alimentului , prelucrare, depozitare , preparare si consum.
Vitaminele A sunt cunoscute ca si vitamine antixeroftalmice, antiinfectioase, vitamine de crestere liposolubile, vitamine de aparare a epiteliilor, axeroftoli. Cea mai importanta vitamina A este A1, denumita si retinol, dar exista si vitamina A2, izomerul vitaminei A2, vitamina A3 si neovitamina A1, dar si retinal, acid retinoic precum si diferi azomeri ai vitaminelor A. Ele deriva din provitaminele carotenice. Principala carotenoida este ?-carotenul din care se pot obtine doua molecule de vitamina A1, din celelalte carotenoide se obtine o singura molecula de vitamina A1. Au rol antioxidant in tesuturi si in celule reducind riscul aparitiei cancerului. Deficientele de vitamina A au simptome la nivelul aparatului ocular-afecteaza vederea; la nivelul tesutului epitelial-afecteaza pielea, sistemul digestiv, tractul respitator, sistemul endocrin; la nivelul sistemului osos si a dintilor.
CAPITOLUL I
VITAMINA A SI CAROTENOIZII
1.1. Caracteristici generale ale vitaminei A
Structura chimica 
Compusii vitaminei A active sunt reprezentate de retinoizi si precursori ai acestora carotenoide (provitamina A caroteinoizi). Retinoizii cuprind retinol si acid retinoic.
Retinolul deriva din provitamina A caroteinozi ingerata , este stocata in ficat si secretata in singe atunci cind este nevoie.
In organismele animale, vitaminele A sunt eliberate din carotenii proveniti din frunzele plantelor verzi, din legume si fructe.Principalii caroteni sunt notati cu ?, ?, si ?, fiind in esenta produsi prin polimerizarea izoprenului la care cele doua capete sunt inchise sub forma unui ciclu de ionona. Diferentele dintre carotenii ?, ? si ? constau in numarul dublelor legaturi din cele doua inele de tip iononic. Cel mai important este ?-carotenul din care se obtine vitamina A. Transformarea are loc la nivelul peretelui intestinal sub actiunea enzimei numita carotinaza. Procesul nu este o simpla hidroliza, ci este o oxidare cu obtinerea aldehidei numita retinen, urmata de o reducere cand se obtine forma alcoolica numita retinol. Vitamina A2 difera de vitamina A1 prin aceea ca are o dubla legatura in plus in ciclul iononic, in inelul p-iononic in pozitiile 3,4.
Vitamina A (C20 - H3O - O) a fost izolata sub forma unui ulei galbui, optic inactiv, foarte autooxidabil, din portiunea nesaponificabila a uleiului gras din ficatul unui peste care traieste in Oceanul Atlantic nordic (Hippoglossus vulgaris) - P. Kerrer, 1931. Obtinerea in forma cristalina a reusit mai tarziu (Baxter si Robertson, 1941), p.t. 63-64?C. Se caracterizeaza printr-o banda de absorbtie in ultravioletul apropiat, cu maximul la 320 micrometri si prin coloratia albastra intensa pe care o da cu clorura de antimoniu (maxim la 620 mm). Un bun procedeu pentru izolarea si purificarea vitaminei A este asa-numita distilare moleculara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Vitaminei A in Organism si Influenta Procesarii asupra Continutului de Caroten si Vitamina A din Alimente.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!