Sanatatea si Securitatea in Munca

Extras din disertatie Cum descarc?

CAPITOLUL I. ASPECTE GENERALE PRIVIND SANATATEA SI SECURITATEA IN MUNCA
1.1 Scurt istoric al sanatatii si securitatii in munca
Din momentul in care omul a inceput sa munceasca, deci sa desfasoare o activitate de transformare a elementelor de mediu pentru a-si asigura existenta dateaza si primele preocupari de imbunatatire a conditiilor de munca. 
In secolele pre-industriale, cercetarile si masurile pentru ameliorarea conditiilor de munca, diminuarea eforturilor si marirea randamentelor, au avut un caracter sporadic si local.
Scrierile antice relateaza despre astfel de actiuni si despre unele masuri exprese de protectie a lucratorilor, despre existenta unor medici pe santierele faraonice, despre masurile pentru combaterea saturnismului si a intoxicatiei cu mercur in Grecia, la Roma si Alexandria ( aparatori ale mainii la unelte, masti din basici de peste pentru slefuitorii de minium, manusi, jambiere, tuburi de ventilatie in mine s.a).
Atatata timp cat efortul muscular caracteriza participarea omului in procesul de productie, cercetarile au fost orientate spre studierea acestuia.
La evolutia de la empirism la stiinta, in domeniul studiului muncii, cateva exemple ilustrative de-a lungul secolelor sunt edificatoare.
La mijlocul secolului al-XIII-lea, medicul francez Arnaud de Viellenuve (1235-1313) a dedicat bolilor profesionale mai multe capitole din tratatul sau de igiena, subliniind rolul factorilor de ambianta (caldura, umiditate, pulberi toxice) la diferite locuri de munca.
Leonadro da Vinci (1452-1519) s-a preocupat printre altele, si de masurarea timpilor de munca, a conceput reprezentarile vizuale ale diferitelor faze ale muncii, a proiectat unelte si masini pentru usurarea efortului de munca in constructii si a facut cercetari sistematice privind operatiile de sapat la carierele de marmura, impartindu-le pe faze si timpi partiali.
In 1546 Agricola (in lucrarea de Re Metallica) studiaza ventilatia, pauzele de munca si securitate in mine; Galilleo Galilei (1546-1642) compara fenomenele fizice legate de gravitatie cu semnele de oboseala musculara.
Cercetarile romanului N.Vaschide (la Paris), in domeniul fundamentarii biologiei si a psihologiei prin masurarea fenomenelor psihice, au constituit remarcabile contributii in procesul investigatiilor asupra comportarii organismului uman la efortul fizic si psihic.
Se pot cita, de asemenea, cercetarile, mai recente ale profesorilor Gr. Benetato, A. Ardeleanu, I. Gontea, N. Margineanu, P. Groza, R. Vranceanu, G. Arsenescu s.a. privind diferitele aspecte ale comportarii organismului uman in efortul de munca si fata de diferiti factori externi.
Din ansamblul practicilor si cercetarilor vizand relatia omului cu munca, s-a conturat, in decursul timpului, ca obiectiv distinct, protejarea lucratorului impotriva accidentelor de munca si a bolilor profesionale. S-a mentionat deja ca primele masuri constient si strict preventive cunoscute dateaza inca din antichitate. In majoritatea cazurilor insa, accidentele si bolile profesionale erau considerate drept o fatalitate.
Ulterior, factori multiplii dependenti de revolutia industriala din secolul al- XIX-lea si de progresul general al cunoasterii au impus, ca o problema deosebit de importanta, necesitatea eliminarii, sau cel putin a reducerii lor, ceea ce s-a reflectat si in aparitia unor reglementari juridice specifice.
Actualmente, tendintele cele mai avansate in domeniul legislatiei de securitate si sanatate in munca pot fi sintetizate, dupa cum urmeaza:
- considerarea si tratarea securitatii si sanatatii in munca ca o problema de stat;
- constituirea unor organisme statale de control si indrumare a activitatii preventive, care sa dispuna de mijloace juridice, tehnice si financiare eficace;
- instituirea obligatiei patronilor de a asigura securitatea si sanatatea executantilor proceselor de munca, prin masuri care sa respecte anumite principii generale de prevenire (evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate si diminuarea lor; combaterea riscurilor la sursa; adaptarea muncii la om; adaptarea omului la progresul tehnic);
- dezvoltarea unei politici de prevenire cuprinzatoare si coerente, care sa aiba in vedere tehnologiile, organizarea muncii si conditiile de munca;
- prioritatea masurilor de protectie intrinseca si colectiva fata de cele individuale;
- instituirea responsabilitatii muncitorilor pentru propria sanatate si securitate, precum si ale altor persoane pe care le pot afecta actiunile sau atributiile lor.


Fisiere in arhiva (6):

 • Sanatatea si Securitatea in Munca
  • Anexe.doc
  • Bibliografie (1).doc
  • concluzii.doc
  • Cuprins (2).doc
  • Introducere.doc
  • Sanatatea si Securitatea in Munca.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!