Schimbari climatice - Studiu de caz Campia Olteniei

Cuprins disertatie Cum descarc?

1. Introducere - "schimbari climatice, incalzire globala" sau variabilitate naturala 2
2. Campia Olteniei - caracterizare generala 4
3. Litologie si dinamica geologica - factor in definirea caracterului istoric arid al Campiei Olteniei 7
4. Relieful Campiei Olteniei - rezultatul dinamicii geologice si litologice 9
5. Parametrii climatici ai Campiei Olteniei - factori ce conduc la individualizarea caracterului arid 13
6. Solurile Campiei Olteniei 18
7. Hidrologie si hidrogeologie 21
7.1. Apele subterane 21
7.2. Raurile 21
8. Vegetatia si fauna Campiei Olteniei 23
8.1. Zona silvostepei 23
8.2. Zona padurilor de foioase 24
8.3. Vegetatia intrazonala si azonala 24
8.4. Fauna 25
9. Antropizarea-factor determinant in mentinerea caracterului arid al Campiei Olteniei 27
9.1. Artificializari topografice 27
9.2. Artificializari hidrologice 27
9.3. Variatia nivelurilor apelor subterane - rezultatul aplicarii irigatiilor 30
9.4. Artificializarea vegetatiei 32
9.5. Artificializarea invelisului edafic - factor al aridizarii 35
9.6. Modificari ale utilizarii terenului 37
10. Evaluarea impactului antropic, din Campia Olteniei, in timp istoric 46
11. Concluzii 55


Extras din disertatie Cum descarc?

1. Introducere - "Schimbari Climatice, Incalzire Globala" sau Variabilitate Naturala
In realitatea secolului XXI, in goana dupa senzational si de a fi primul care isi da cu parerea despre o idee, insusindu-si-o mai apoi, mass-media si multiple personalitati, din toate domeniile, inclusiv politic, mai mult sau mai putin specializate, au fabricat sintagmele "Schimbari climatice" sau "Incalzire Globala" si le-au insusit mai multor perimetre locale, regionale si la nivel global, fara a tine cont sau a avea curiozitatea sa verifice macar sensul cuvantului " SCHIMBARE". 
Conform DEX cuvantul "SCHIMBARE" inseamna "A capata o alta forma sau un alt continut; a suferi modificari; a se preface; a se modifica; a se preschimba; a se transforma", pe cand cuvantul "VARIABILITATE" inseamna proprietatea de a avea mai multe valori (in raport cu o valoare constanta)", un termen mult mai indicat in caracterizarea fenomenului de "schimbari climatice". 
Dar ce este clima? Clima reprezinta sinteza pe termen lung a mersului concret al vremii de la o zi la alta, de la un deceniu, secol, mileniu la altul intr-o localitate, o tara, o zona, un continent sau pe intreg globul. Clima este, deci, un raspuns sintetic obtinut prin medierea statistica a valorilor zilnice de observare a parametrilor meteorologici1. 
"Ce inseamna, de fapt, schimbarile climatice?" Fenomenul Schimbarilor climatice nu se refera de fapt la schimbari ale climei ci la variabiliati climatice, care, privite la scara de timp a unui om si interpretate de o persoana "neautoriza", par catastrofale. Privind insa la scara de timp a Pamantului, aproximativ 4,57 miliarde de ani, vom observa ca de-a lungul istoriei sale Pamantul a avut foarte multe variabile, clima fiind una dintre ele, si tocmai Variabilitatea Climatica a Pamantului a dus la aparitia vietii pe Pamant, conform teoriei evolutioniste.
Ce este "Incalzirea Globala"? "Incalzirea Globala" reprezinta o tendinta de crestere a temperaturilor medii globale cu cca. 0,6oC, conform datelor statistice din 1961 si pana in prezent, crstere care, privita la nivelul varstei Pamantului, marile variabilitati ce s-au succedat de-a lungul istoriei sale, inseamna practic "o picatura intr-un pahar de apa". Prin urmare, o astfel de variatie nu poate sa preconizeze o crestere accelerata sau nu a temperaturii medii globale sau o scadere a acesteia, cu atat mai putin o schimbare a climei. 
Exprimarea climei planetare se face prin raportarea ei geografica la cele trei zone de incalzire diferentiata ale suprafetei Terrei. Pentru fiecare dintre acestea exista limite valorice mediate definitorii de temperatura si precipitatii, stabilite de catre climatologie. 
Nu cred ca exagerez considerand clima drept chintesenta medierii valorilor de parametrizare a unor realitati de vreme deja consumate, clima este un produs produs eminamente statistic in meteorologie, este un raspuns cu totul sintetic dat de aceasta nevoilor celorlalte stiinte sau activitati umane de a se raporta la o anumita ,,stare de referinta a atmoferei" ca la un fel de ,,nivelul 0 m al marii". I se mai spune si ,,starea medie a atmosferei" si este definita prin parametrii de baza temperatura si precipitatii, ale caror valori masurate fara intrerupere sunt ulterior mediate pentru siruri cat mai lungi de ani2". 
Putem compara raportul dintre vreme si clima cu cel dintre om si omenire. Si intr-un caz si in altul a doua entitate o ingereaza pe prima in cadrul procedeului de prelucrare statistica pana la faza de captare a particularului in general, a localului in global, a detaliului in sinteza. Si cum este stiut, in ambele cazuri, la rezultatul final al prelucrarilor nimic din ceea ce constituia marea valoare a primei entitati (vremea, respectiv omul) nu mai are relevanta individuala: statistica a stins singularitatile, a taiat varfurile valorice, a amalgamat totul, obtinand ,,indici" si ,,indicatori", campuri mediate in cazul atmosferei si alte instrumente de exprimare a generalizarii, a privirii globale asupra domeniului respectiv. ,,Vremea" nu mai este vreme ci sinteza ei devenita ,,clima", iar omul nu mai este persoana ci sinteza de persoane. Nu este nimic nestiut sau rau in acest fapt. 
Stim cu totii cat de mare este tentatia mintii omenesti neavizate de a-si reprezenta sinteza prin manifestarile concretului din care s-a realizat sinteza, mai ales cand este vorba de clima si vreme. Pastrand proportiile si unghiul de vedere folosit in comparatia de mai sus, sa nu uitam ca realul naturii dispare in topirea statistica a valorilor concrete de vreme, si atunci vom gasi cheia intelegerii rezonabile, pentru oricine, a raportului dintre clima, ca domeniu abstract si mersul concret al vremii de la o zi la alta, de la o viata, generatie la alta! Ne-ar fi mai usor si cu ,,schimbarile climatice ... sau nu? Si cu ,,incalzirea globala... sau nu"?"2.
In continuare va prezint un studiu de caz privind asa-zisa ,,aridizare actuala a Campiei Olteniei" din cauza Schimbariilor Climatice sau a Incalzirii Globale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbari climatice - Studiu de caz Campia Olteniei.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Bibliografie

1. Dumitrascu, M.; 2006; Modificari ale peisajului in Campia Olteniei, Editura Academiei Romane;
2. Grumezea, N.; Kleps, C.; Tusa, C.; Evolutia nivelului si chimismul apei freatice din amenajarile de irigatii in interrelatie cu mediul inconjurator;
3. Ion-Bordei, E. si Taulescu, G., 2008; Probleme de meteorologie si climatologie pentru ecologi, Editura Printech;
4. Ion-Bordei, E. 25.II.2010; Vreme si clima, variabilitate si schimbare;
5. Posea, G.; Bogdan, O.; Zavoianu, I.; Buza, M.; Balteanu, D.; Niculescu, G.; Badea, L.; 2005; Geografia Romaniei volumul V - Campia Romana, Dunarea, Podisul Dobrogei, Litoralul Romanesc al Marii Negre si Platforma Continentala, Editura Academiei Romane.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!