Securitatea Internationala si Folosirea Fortei dupa Incetarea Razboiului Rece

Cuprins disertatie Cum descarc?

Capitolul 1
Abordari teoretice si realitati 
1.1. Problema securitatii in lumea contemporana: evolutia unui concept 05
1.1.1. Raportul securitate-insecuritate 12
Capitolul 2
Securitatea internationala dupa incheierea Razboiului Rece. Promovarea noii ordini mondiale: scurt istoric, evolutii, tendinte 
2.1. Aspecte generale privind securitatea internationala dupa incheierea razboiului rece. Sustinerea necesitatii promovarii unei noi ordini mondiale 
2.2 Promovarea noii ordini mondiale. Scurt istoric, evolutii, tendinte 24
2.3. Globalizarea, caracteristica fundamentala a noii ordini mondiale 32
2.4. Modelul hegemonie al noii ordini, sursa a dezechilibrului international 36
2.5. Rolul fenomenului terorist in structurarea noii ordini mondiale 40
Bibliografie 45


Extras din disertatie Cum descarc?

REZUMAT SI CUVINTE CHEIE
Lucrarea intitulata ,,Securitatea internationala si folosirea fortei dupa incetarea razboiului rece" este structuraa in doua capitole, mai multe subcapitole, concluzii si bibliografie.
Primul capitol abordeaza dihotomia securitate nationala - securitate internationala, considerand ca intre cele doua nu exista o demarcatie clara ci, dimpotriva, o tendinta de intrepatrundere. 
In acest sens, am considerat util de redat viziunea exprimata de autoritatile romane competente, pe baza unor analize solide, in Stategia de securitate nationala a Romaniei (1999).
Partea a doua a lucrarii analizeaza cea de a doua problema - aceea ca unele state nu au acceptat sa devina parti la tratatele si conventiile internationale care instituie aceste regimuri de control. Fara a minimaliza gravitatea primei probleme, cea de-a doua constituie per se o amenintare la adresa securitatii internationale si demonstreaza, inca o data, caracterul consensual al dreptului international, in sensul ca aceste state care refuza ralierea la regimurile de neproliferare nu pot fi constranse sa le accepte.
Dupa cum putem observa unele dintre amenintarile la adresa securitatii din timpul razboiului rece au disparut, dar au fost inlocuite de altele la fel de grave. Desi posibilitatea Armaghedonului nuclear s-a diminuat, potentialul actual de proliferare a armelor nucleare a condus la o situatie in care posibilitatea utilizarii armelor nucleare - fie intr-un conflict regional fie de catre grupuri teroriste - este probabil mai mare acum decat in era bipolara. 
Cuvinte cheie: forta, amenintare, principiu, incalcare, norma jus cogens, gravitate, securitate, context international. 
CAPITOLUL 1
ABORDARI TEORETICE SI REALITATI.
1.1. Problema securitatii in lumea contemporana: evolutia unui concept
Desi conceptul de securitate este utilizat pe scara larga atat de catre oamenii politici cat si de catre analisti sau comentatori, o definitie structurata si cuprinzatoare este foarte dificil de elaborat.
Din perspectiva etimologica, termenul securitate provine din latinescul ,,securitas-securitatis" si inseamna ,,faptul de a fi la adapost de orice pericol; sentimentul de incredere si de liniste pe care il da cuiva absenta oricarui pericol".
Incercarile mai multor autori in sensul definirii conceptului, au condus la concluzia ca notiunea este una extrem de complexa, care implica o multitudine de dimensiuni si pentru care este foarte dificil de elaborat o definitie general acceptata: "Multiplele acceptii si definitii existente cu privire la termenul de securitate ne conduc la concluzia ca aceasta notiune nu este absoluta, ci relativa, proiectarea ei in plan national sau international releva o anumita gradualitate a abordarii lor. Din termenul ,,securitate" au derivat in teoria si practica relatiilor internationale o serie de notiuni si concepte: - securitate internationala/mondiala; - securitate continentala/regionala; - securitate multiregionala; - securitate colectiva; -securitate prin cooperare. Securitatea internationala - reprezinta un mod de organizare a relatiilor internationale, caracterizat prin aceea ca toate statele lumii sunt la adapost de orice agresiune, act de forta, de amenintare cu folosirea fortei, de orice atentat la adresa independentei si suveranitatii nationale sau a integritatii lor teritoriale. Conceptul are insa o acceptie mult mai extinsa, care exprima interdependenta tot mai accentuata a factorilor militari, politici, economici, sociali, tehnologici, geografici. Subliniem faptul ca securitatea este un parametru de proces si nu de stare, deoarece incercarile unui actor al sistemului international de obtinere a securitatii absolute pot produce efectul contrar, inducerea unei stari de insecuritate/ amenintare altor actori, care vor intreprinde sau cel putin sunt tentati sa intreprinda masuri de contracarare ce vor conduce, in final la diminuarea nivelului de securitate al initiatorului, dar nu numai.


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea Internationala si Folosirea Fortei dupa Incetarea Razboiului Rece.doc

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!