Sfanta Treime

Extras din disertatie Cum descarc?

INTRODUCERE
Sfanta Treime constituie, temeiul de nezdruncinat al gandirii religioase, al evla!viei, al vietii duhovnicesti, al oricarei experiente. Pe Ea o cautam atunci cand il cautam pe Dumnezeu, atunci cand cautam plinatatea, sensul si telul exis!tentei. Sfanta Treime se impune constiintei noastre religioase: potrivit Parintelui Florensky, gandirea umana nu are alta solutie, pentru a gasi o stabilitate absoluta, decat sa accepte antinomia treimica. Res!pingerea Treimii ca temei unic al realitatii, al gandirii, conduce spre o cale fara iesire, duce la agonie, la ne!bunie, la sfasierea fiintei, la moartea duhovniceasca.
,,Dogma treimica este o cruce a gandirii umane. Urcusul apofatic este un drum al crucii. De aceea, nici o speculatie filosofica nu s-a putut ridica vreodata pana la taina Preasfintei Treimi. De aceea mintea omeneasca nu a putut primi aceasta revelatie deplina a dumnezeirii decat dupa crucea lui Hristos care a bi!ruit moartea si iadul. Si tot de aceea revelatia Dum!nezeului Treimic, Tata, Fiu si Duh Sfant, este temeiul teologiei crestine" . Aceasta revelatie este teologia in!sasi, potrivit intelesului dat de Sfantul Vasile termenului ,,teologie", care desemna pentru el cel mai adesea taina Preasfintei Treimi revelata Bisericii. Si nu este doar temeiul, ci si telul suprem al teologiei, caci, potrivit Parintilor Capadocieni, a cunoaste taina Sfintei Treimi in plinatatea sa inseamna a intra in co!muniune desavarsita cu Dumnezeu, inseamna a pa!trunde in viata dumnezeiasca, in viata insasi a Sfintei Treimi, a deveni ,,partas dumnezeiestii firi" potrivit Sfantului Apostol Petru (cf. II Petru 1, 4). In acest sens, Capadocienii pot fi cu adevarat numiti ,,Triada care a preaslavit Triada". 
Dogma Sfintei Treimi este fundamentala pentru invatatura crestina, datorita faptului ca are implicatii asupra intregului sistem crestin, ca modalitate de gandire si de traire. 
Dupa invatatura Bisericii, Dumnezeu este unul in fiinta, dar intreit in Persoane. Cu toate ca cele trei Persoane poseda in comun fiinta divina, fiecare fiind Dumnezeu adevarat si manifestand in comun lucra!rile dumnezeiesti, Ele se deosebesc datorita faptului ca Tatal naste din eternitate pe Fiul si purcede pe Duhul Sfant. In acelasi timp, cele trei Persoane sunt unite intrucat se intrepatrund reciproc si locuiesc una in alta, fara a se amesteca sau a-Si pierde identitatea. 
Dogma Sfintei Treimi delimiteaza invatatura cres!tina despre Dumnezeu atat de conceptiile mitice, cat si de cele filosofice. 
Asa cum a fost formulata de Biserica, dogma Sfin!tei Treimi elimina pericolul de a confunda pe Dum!nezeu cu lumea sau de a considera ca nu are - dupa creare - nici un raport cu creatia. Credinta crestina in Sfanta Treime arata ca Dumnezeu este transcen!dent dupa natura Sa, dar si imanent, prin lucrarile sau energiile Sale. Mai mult, Unul din Treime coboara in lume prin intrupare, pentru a da posibilitatea co!muniunii desavarsite a omului cu Dumnezeu ca Persoana, intre Treimea ad intra a teologiei si Treimea ad extra a iconomiei exista atat identitate, cat si distinc!tie. Identitatea consta in faptul ca pe aceleasi Per!soane divine care apartin Treimii ad intra le intalnim si in cadrul Treimii ad extra. Distinctia provine din faptul ca in timp ce Treimea ad intra apartine energii!lor necreate, fiindca esenta dumnezeiasca, care ra!mane neimpartasibila in ea insasi, se impartaseste fapturii prin energiile Sale necreate.
Energiile necreate sunt razele divine prin care Sfanta Treime coboara catre om si creatie de la Tatal, prin Fiul, in Sfantul Duh, pentru ca omul impreuna cu creatia sa se inalte la comuniunea de viata vesnica a Sfintei Treimi. Energiile divine nu contrazic simplitatea naturii divine, asa cum nici Persoanele trinitare nu con!trazic unitatea numerica a Dumnezeirii. Persoana care deschide natura dumnezeiasca spre comunicare prin energiile necreate, reconciliaza, in Dumnezeu, unul cu multiplul dupa o logica transcendenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfanta Treime.docx

Imagini din aceasta disertatie Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta disertatie cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!